TOALET KAO DIZAJNERSKA OAZA: bez obzira što je uska i mala, i ova prostorija zaslužuje biti lijepa

WC je jedna od onih prostorija u domu kojoj u uređenju poklanjamo malo pažnje. Razlog se krije u skučenoj kvadraturi u koju stanu osnovni elementi – školjka i mali umivaonik. No, i u takvim prostorima možete ostvariti zavidan stupanj estetike

 


Mali, uski i bez dnevne svjetlosti – takvi su uglavnom toaleti u našim domovima. I najradije bismo ih držali zaključanima, s obzirom na njihov izgled. Doista, toaleti su najmanje reprezentativna mjesta u našem domu i u uređenju im pridajemo vrlo malo pažnje. Možda i najmanje od svih prostorija. Razlog se krije u činjenici da je to usko, malo i mračno mjesto bez dnevne svjetlosti.

Kako je kvadratura vrlo mala, uglavnom dva kvadrata, bitno nam je staviti osnovne elemente – WC školjku i umivaonik pa su estetika i ljepota posve zanemarene. No, to nipošto ne mora biti tako.

Nudimo vam nekoliko ideja kako ih možete urediti da izgledaju lijepo, skladno, privlačno i zanimljivo. Jer, vaš toalet, kao i svaka druga prostorija u domu to zaslužuje!

Foto: Ronnie and Georgia Week

POIGRAJTE SE PLOČICAMA

Ako je prostor mali to ne znači da ne možete uključiti više boja ili uzoraka na keramičkim pločicama. Štoviše, dizajneri preporučuju da kombinirate dvije boje ili primjerice jednu vrstu keramičkih pločica sa zidovima u boji. Najviše efekta ćete postići ako na zid iza školjke stavite pločice u nekoj upečatljivoj boji ili uzorku – patchwork, mramoru, drvetu ili betonu. Tako ćete dobiti jak stilski akcent.

Foto: Home Designing

 


SAČUVAJTE IZVORNI ŠTIH

U starim kupaonicama pod kosim krovom često su grede, koje svakako možete uključiti u uređenje svog novog toaleta. Ostavite ih vidljivima, bilo na stropovima ili zidovima i obnovite ih bojom ili lakom. Ako želite unijeti malo svježine i to na vrlo originalan način, razmislite o ukrasnoj mahovini ili zelenom zidu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

TAPETE – ZAŠTO NE?

Tapete su trenutno br. 1 zidna dekoracija u interijeru. Konkurencija su im jedino štukature. S tapetama će toalet biti izvrsno dekoriran. Možete se odlučiti za varijantu kombiniranja s pločicama, a mogu i svi zidovi biti kompletno obloženi tapetama jer postoje specijalni modeli koji su savršeno otporni na vlagu.

Foto: Ideal Home

ZELENA OAZA

Mini bilje – sukulenti ili primjerice puzavci bit će savršeno rješenje i kada mislite da više ništa osim školjke i umivaonika ne stane u vaš toalet. Rješenje je zato u vrstama koje su dimenzijama male ili puzavcima koje ćete staviti na policu ili objesiti u teglu koju ste pričvrstili na strop.

Foto: Decoist

PROSTOR ZA SKLADIŠTENJE

Noviji trendovi u kupaonicama i toaletima donijeli su ugradbeni vodokotlić koji stvara mogućnost police iznad školjke, koja je vrlo praktično mjesto za odlaganje, ali i dekoracije. Također, to je stvorilo novo mjesto za ugradbeni ormarić u koji možete pohraniti mnoge sitnice.

Foto: Home Designing

 

Komentari