NAPOKON SVE NA SVOME MJESTU: 6 koraka do savršeno organiziranog prostora

Želite li dom koji nije samo naizgled lijep i udoban, već i organiziran te jednostavan za održavanje, morate u svakom trenutku imati na  umu prostor za skladištenje stvari.

 

 

1. RAZMISLITE DOBRO PRIJE KUPOVINE

Ne kupujte stvari za dom samo zato jer vam se sviđaju, u trendu su ili imaju povoljnu cijenu. Pa čak i kada mislite da nešto doista trebate, uvijek se ponovno preispitajte. Jer, često već za dan ili dva shvatimo da je kupovina neke stvari za dom bila stvar trenutka u kojem se nismo vodili razboritošću i praktičnošću. I da nam je sada samo – višak.

Drugo pitanje koje si trebate postaviti jest postoji li mjesto u domu za tu stvar. To je naročito bitno za manje prostore, jer će svaka nova stvar, pa bila riječ i o sitnici, dodatno zagušiti dragocjeni prostor.

 

Foto: Sergej Ananijev

 

2. SVAKA STVAR MORA IMATI MJESTO I SVRHU

Jedno od osnovnih načela na kojima počiva dobar dizajn svakako je uzimanje u obzir da svaka stvar u interijeru mora imati svoje mjesto. Dakle, pobrinite se da svakom detalju i komadu namještaja pronađete idealnu poziciju, ali i svrhu.

Čim nešto nabavite ili pospremate dom, nađite pravo mjesto za tu stvar – da postoji razlog zašto je tamo, bilo da je riječ o praktičnom ili dekorativnom detalju.

 

Foto: Becky Shea Design

 

3. NE MORAJU SVI PREDMETI BITI VIDLJIVI

Sklonite s vidljivog mjesta sve što rijetko ili povremeno koristite. Skloni smo naime ostavljati stvari gdje nam se ukaže prilika, s mišlju da ćemo jednom za njih naći pravo mjesto i pospremiti ih. I tako godinama skupljaju prašinu, a njima se pridružuju nove i nove “sitnice”. Mnoge od tih stvari uopće ne trebaju biti vidljive i zato čim prije nađite mjesto za njih u ormarima i ladicama.

 

Foto: David Cousin-Marsy

 

4. POVREMENA “INVENTURA” JE OBAVEZNA

Redovito bacajte stvari koje vam ne trebaju ili više nisu u funkciji, ili, ako su u dobrom stanju, darujte stvari koje više ne koristite. Svako malo temeljitije čišćenje trebalo bi biti i “inventura” sa stvarima, kako onima koje se vide tako i onima iznutra. I uvijek ćete se iznova šokirati koliko stvari imate kod kuće, a koje vam uopće ne trebaju nego samo skupljaju prašinu i dragocijeni prostor. Ne vodite se sentimentom i pretjeranim premišljanjem, nego budite odlučni u rješavanju takvih stvari iz doma!

 

Foto: Erik Olsson

 

5. GRUPIRANJE STVARI PO LADICAMA I KUTIJAMA

Označite sve kutije natpisima kako biste točno znali gdje se što nalazi. Tako će vam biti jednostavnije ne samo pronaći stvari koje vam trebaju nego i smjestiti ih nakon što dođu u naš dom. Najbolje je grupirati stvari po nekoj logici – u jednu kutiju račune koje ste platili, u drugu račune koje trebate platiti, u treću dokumente od posla (staru radnu knjižicu, izvadke od plaće, ugovor…), u četvrtu punjače za mobitel i ostale aparate…

 

Foto: Pinterest

 

6. OBRAČUN S ORMAROM

Ako u posljednje dvije godine niste nešto koristili, vjerojatno nikada ni nećete – prihvatite činjenicu i riješite se takvih predmeta, bilo da je riječ o namještaju, odjeći ili nečemu trećem. Naročito to vrijedi za odjeću, zbog čijeg viška nastaje pravi kaos u ormaru. Provjerite donje rublje i čarape, vjerojatno ćete imati što baciti u smeće odnosno kontenjer sa starim tekstilom…

 

Foto: El Mueble

 

 

Komentari