SAVJET VIŠE ZLATA VRIJEDI: kako mali prostori mogu biti funkcionalni i ugodni za boravak

Uređenje svakog prostora predstavlja izazov, a kada je riječ o stanovima male kvadrature, posao je malo teži. Treba istražiti sve mogućnosti, odvagnuti ideje, poslušati savjete i iskoristiti kakav trik kako bi stančić bio maksimalno iskorišten, a udoban.

 

 

Da se ne biste morali odricati komfora, trebate se pridržavati samo nekoliko pravila. Stan će tako postati vaš dom u kojem ćete uživati bez brige ima li svaka stvar u njemu svoje mjesto.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

1. Puno svjetlosti

Dovoljnom količinom prirodne svjetlosti dobit će se dojam da je prostor puno veći nego što on to doista je. Ako stan nema dovoljno velike prozore, poigrajte se zanimljivim rasvjetnim tijelima. Neka visilice imaju dovoljno žarulja, a u jedan kut svakako stavite elegantnu samostojeću lampu.

2. Bijela boja ili svijetle nijanse

Nemojte pretjerivati s intenzivnim bojama i uzorcima. Bolje je zidove obojiti u bijelu ili neke druge svjetlije nijanse. Ako ste baš veliki ljubitelj jakih boja, kompromis bi mogao biti u bojanju samo jednog zida. Tapetu, također, postavite samo na jedan zid i neka bude neutralnijeg uzorka.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

3. Manji komadi namještaja

Harmoniju će narušiti i neadekvatne proporcije namještaja poput velikih kutnih garnitura. Radije birajte udobne fotelje ili manje dvosjede. Fotelja na razvlačenje mogla bi biti rješenje za nenadane goste. Ako je blagovaonski stol dio dnevnog boravka, izbjegavajte velike stolove. Jedan okrugli stol koji se po potrebi može i razvući riješit će vaš problem.

4. Manje je više – Riješite se nepotrebnih stvari

Zadržite samo najnužnije stvari. Pratite nekoliko dana za redom što najviše koristite, a što ne. Tako ćete moći donijeti najbolju odluku što vam u stanu doista treba. Slična situacija je i s detaljima i suvenirima.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

5. Namještaj po mjeri

Jedan od najboljih načina za iskorištavanje prostora male veličine je namještaj izrađen po mjeri. Budući da sami kreirate broj i veličinu ormara i polica, moći ćete urediti stan onako kako želite. Police do stropa izvrsno su rješenje za sve ljubitelje knjiga koji ih žele imati kraj sebe unatoč maloj kvadraturi stana.

Kako to izgleda na primjerima stanova koje je uredio studio Mirjane Mikulec, pogledajte u videu.

 

 

Komentari