Super ideje za sobu školarca: kako organizirati radni kutak u maloj sobi

Ako još niste stigli urediti sobu svoga đaka, olakšat ćemo vam posao s nekoliko prijedloga kako možete osmisliti njegov radni kutak, naročito ako je riječ o skučenoj prostoriji. Bitno je pozicionirati radni stol na pravo mjesto te učiniti ovaj kutak što ugodnijim, ali i funkcionalnim.

 

Kada djeca krenu u školu, njihovo malo carstvo dobiva još jednu novu funkciju. Potrebno je negdje, pored kutka za igranje i odmor, staviti dio za učenje i pisanje zadaće. Izbor dječjih soba, uključujući i radni prostor je doista bogat, no problemi nastanu uglavnom u malim sobama – gdje smjestiti sve potrebne sadržaje, a da prostorija ne bude zagušena namještajem? U takvim situacijama rješenje je uglavnom izrada namještaja po mjeri, koji će maksimalno iskoristiti prostor i biti dimenzija koje će se savršeno uklapati u sobu.

No, ne zaboravite da djetetu morate osigurati dovoljno veliki radni stol i pozicionirati ga na mjesto s dovoljno prirodnog svjetla, dakle pored prozora. Usto treba osigurati i dobro umjetno osvjetljenje, u obliku radne svjetiljke na samom stolu. Centralno osvjetljenje sobe neće mu biti dovoljno kada piše zadaće jer će vjerojatno sam sebi raditi sjenu.

Generalno pravilo za smještaj stola je da mu prirodno svijetlo dolazi sa suprotne strane od ruke kojom piše jer će si inače stvarati sjenu. Dakle ako je dešnjak, svjetlo bi trebalo dolaziti s lijeve strane. U slučaju da je to nemoguće izvesti, osigurajte mu da ima radnu lampu, koju će onda paliti i danju. Pored dovoljno velikog radnog stola, osigurajte mu i kvalitetnu radnu stolicu, što je osobito važno u mlađoj dobi kako ne bi deformirao kralježnicu dok je ona još u rastu i formiranju.

Ako klasični stol uz prozor ne stane u sobu, razmislite o kutnom radnom stolu ili rasklopnim, konzolnim stolom. Također, radni stol može biti dio garderobnog ormara tako da se u njemu napravi udubina s ravnom plohom koja će imati ulogu stola.

 

Komentari