Jednostavne, ali efektne ideje za božićni dekor

Bez obzira volite li blagdansku euforiju, ukrašen grad, snježne radosti i ostala veselja koja nosi prosinac, zasigurno ste početkom ovog mjeseca krenuli s pripremama za uređenje vlastitog doma.

Bijeli i metalik detalji često su favorit kod biranja ukrasa, no nemojte zaboraviti zelenu i crvenu boja. Pri odabiru kolorita i stila, većina nas orijentira se prema onome što već imamo u božićnim kutijama. Međutim, sigurnoj bazi je dobro povremeno dodati nove elemente. Najdraži će vam zasigurno biti ukrasi koje ste izradili sami pa smo stoga pripremili nekoliko maštovitih prijedloga koje će blagdanski ugođaj učiniti osobnijim.

Ukrasite prozore

Ako ste ljubitelji snijega predlažemo vam nekoliko bijelih varijanti s kojima ćete imati osjećaj bijelog Božića čak i ako snijeg izostane na božićno jutro. Za prozore u stanu možete se poslužiti starim trikom i snijeg dočarati papirom. No umjesto pahulja izrežite siluetu grada i smjestite je uz rub prozora. Ako ste strpljivi i imate vješte ruke motiv provucite po prozorima u cijelom stanu.

SONY DSC

Prozor možete ukrasiti i crtežom na staklu. Debelim kistom i bijelom temperom naslikajte neki blagdanski motiv koji možete upotpuniti osobnom porukom ukućanima ili prolaznicima. Nemojte zaboraviti da se ukrašeni prozor vidi s vanjske i unutarnje strane pa na taj način, osim što uljepšavate vlastiti dom, uveseljavate i prolaznike.

Blagdanske poruke na zidovima

Zidove možete ”zabijeliti” papirnatim pomponima ili zastavicama u boji. Zastavice možete izraditi sami tako da izrežete trokute istih dimenzija koje spojite špagom. Na zastavice napišite neku blagdansku poruku koja će razveseliti ostale ukućane
Bijela drvena vješalica također vam može poslužiti kao praktičan dekorativni element. Na nju zavežite mekane ukrase za bor i zajedno ih objesite na kvaku od vrata ili prozora.

SONY DSC

Iskoristite vaze i lampice

Stoliće u predsoblju ili dnevnom boravku možete jednostavno urediti s nekoliko staklenih vaza. Isti efekt možete dobiti sa staklenkama od zimnice. Ispunite ih ukrasima za bor koji imate na raspolaganju te ubacite pokoju svijeću. Umjesto ukrasa za drvce možete koristiti rižu, kokice ili neku drugu bijelu namirnicu koja će poslužiti kao podloga u staklenkama.

SONY DSC

Lampice za božićno drvce također vam mogu biti idealan saveznik u dekoriranju doma. Njima možete slagati razne oblike po zidu i prozorima ili možete jednostavno ispuniti njima vaze i boce. Na taj način dobit ćete ambijentalnu rasvjetu i ugodan božićni ugođaj.

Slične ukrase možete smjestiti i na prozore, samo povadite sve što ste svih ovih godina koristili za ukrašavanje bora i posložite u vaze i zdjelice. Kuglice su same po sebi dovoljno lijepe da će uz nekoliko kamenčića na prozoru već stvoriti zimski ugođaj.

Foto: Darko Mihalić i Ivana Niskota

Komentari