Boxspring ili klasični, tapecirani, metalni ili drveni…? Odgovaramo na nedoumice i olakšavamo vam odabir idealnog kreveta

Centralno mjesto svake spavaće sobe je krevet. On je osnovni komad namještaja koji treba pružiti odmor i kvalitetan san. Stoga je odabir pravoga modela, koji upravo odgovara našim potrebama, najbitnija stvar u uređenju ove prostorije

 

 


Zvijezda svake spavaće sobe je krevet, oko njega se doista sve vrti. On je prvo što ugledamo kada uđemo u spavaonicu, kao i mjesto na koje odmah volimo sjesti ili leći kada uđemo u hotelsku sobu ili apartman. Po njemu stvaramo dojam o čitavom prostoru. Kada ovome pridodamo i njegovu osnovnu ulogu – kvalitetan odmor i san, tada je jasno zašto dizajneri savjetuju da cijela priča o uređenju spavaće sobe krene upravo od – kreveta.

Ovaj osnovni element svake spavaće sobe biramo prema svojim željama, ali i njegovim karakteristikama – materijalu i sastavnim dijelovima – madracu, nadmadracu, podnicama, mjestu za skladištenje…. kako bi on bi potpuno prilagođen našim potrebama.

Ako ste u dvojbi koji model odabrati, u suradnji s Meblo Tradeom donosimo odgovore na nekoliko njih….

KREVET SOFTLY, CALLIGARIS / FOTO: MEBLO TRADE

TAPECIRANI, METALNI ILI DRVENI?

Trenutno su najpopularniji oni tapecirani, i to modeli s uzglavljem. No, ako niste ljubitelj ovakvih ležajeva, onda svakako razmislite o metalnim ili drvenima jer i s ovim modelima možete stvoriti atraktivnu i modernu spavaću sobu.

Tapecirani kreveti ostavljaju snažan vizualni dojam, kao i dojam topline i luksuza te će dobro doći ako želite oplemeniti minimalistički uređen prostor ili mu dati veću dozu ugode. Ili, jednostavno, imati spavaću sobu s upečatljivim komadom. No, imajte na umu da tapecirani kreveti traže pomnije održavanje, s obzirom na materijal kojim su presvučeni. Birajte modele koji nisu previše osjetljivi te koji su otporni na mrlje i tekućinu.

 

Krevet Corona, Miotto / Foto: Meblo Trade

Metalni kreveti na prvu će možda djelovati hladno, no načinom uređenja te odabirom posteljine i prekrivača možete donijeti topao ugođaj. Riječ je o vrlo pouzdanom tipu ležaja koji može izdržati svako opterećenje. To ga čini dugotrajnim rješenjem, tim više što je otporan na habanje. U kombinaciji s cvjetnim uzorcima može donijeti romantičan ugođaj u prostor.

Drveni kreveti mogu, s obzirom na svoj dizajn i odabir nijanse drveta, donijeti različite stilove i ugođaje u prostor, a ne nužno rustiku i toplinu. No, u svim varijantama, drveni krevet donosi prirodni štih. A ako želite da on bude još prirodniji, birajte masivno, puno drvo.

 

Krevet Coloniale, MAB / Foto: Meblo Trade

BOXSPRING ILI OBIČAN?

Budući da trećinu života provedemo spavajući, birajući krevet moramo, osim na dizajn, paziti na kvalitetu izrade konstrukcije, ali i madraca i podnica. Madrac i podnice su investicija u koju se isplati uložiti kada uređujete spavaću sobu – o njoj će ovisiti vaš san, raspoloženje, ali i zdravlje kralježnice.

Birajte madrace koji odgovaraju vašem zdravstvenom stanju, ali i one koji su udobni. Stoga se ne libite isprobati svaki ležaj koji pobudi vašu pažnju!

Krevet Sandra, Atlas / Foto: Meblo Trade

Pored klasičnih kreveta koji imaju sve ove komponente, model o kojem svakako treba razmisliti je boxspring. To je ležaj nove generacije koji uživa sve veću popularnost te je veliki trend u SAD-u i Skandinaviji.

Boxspring modeli se sastoje od dva, a ponekad i tri dijela – donjeg, tzv. boxspring sanduka s džepićastom jezgrom te samog madraca, malo debljeg od standardnog, koji dolazi na njega. Kao treći, najgornji dio, stavlja se nadmadrac, iako on nije nužan.

Ovakav koncept podiže udobnost spavanja. Osim što su iznimno udobni, djeluju i vrlo luksuzno, pa ne čudi da se nalaze u svim boljim hotelima.

 

Krevet Bergen, TED Bed boxspring/ Foto: Meblo Trade

Glavna prednost ‘običnog kreveta’ pred boxspring modelima je što im po potrebi možete mijenjati komponente – madrace, konstrukciju, podnice, dodavati ili skidati uzglavlja…

Krevet Spring Box, Almero / Foto: Meblo Trade

SA ILI BEZ UZGLAVLJA?

Uzglavlje je prije svega – pitanje ukusa. Dakle, on je element kojem je prvotna namjena podizanje stila. No, postoji i njegova praktična strana – idealan je naslon za one koji vole čitati u krevetu ili gledati tv. Tada uzglavlje, ako je tapecirano, postaje poput udobnog naslonjača u dnevnom boravku.

MIRJANA MIKULEC MAKEOVER / KREVET MEDITERRANEA, UZGLAVLJE CURBY / FOTO: IVAN ČREPIĆ

Ako vam se sviđa ideja uzglavlja, ali niste pobornik da ono bude od tekstila ili neke druge tkanine te punjeno spužvom, uvijek možete odabrati opciju drvenog uzglavlja koje djeluje znatno jednostavnije i modernije te ga je lakše održavati. A ako želite pojačati suvremen, minimalistički dojam, birajte neki svjetliji uzorak drveta.

Krevet Dixie, Calligaris / Foto: Meblo Trade

 

Modeli bez uzglavlja danas su vrlo rijetki, iako mogu, ako su zanimljivo oblikovani, izgledati vrlo atraktivno i plijeniti pažnju u spavaonici. Ako se odlučite za model s tapeciranom konstrukcijom, tada ćete dobiti dozu luksuza i ugode.

Modeli bez uzglavlja idealni su kada je prostor iznimno skučen ili se ležaj nalazi pored prozora ili pak odmaknut od zida prema središtu spavaće sobe.

Kreveti Almero / Foto: Meblo Trade

 


JEDAN ILI DVA ODVOJENA MADRACA U VELIKOM LEŽAJU?

Imate li različite navike spavanja od svog partnera, dobra ideja su dva odvojena madraca. Ovo naročito vrijedi i ako jedan od partnera nemirno spava i često ustaje. S odvojenim madracima, drugi partner to neće osjetiti kao na zajedničkom madracu. Koncept odvojenih madraca nudi opciju da za isti ležaj birate različite modele madraca, koji odgovaraju vašim potrebama (tvrd ili mekan, antialergijski, s pjenom ili oprugama….).

 

Krevet Tag, MAB / Foto: Meblo Trade

Ovako je i lakše održavati madrace te mijenjati posteljinu. Birajte kvalitetan ležaj, ali i madrace kako ne bi nastala udubina između njih, naročito ako djeca ponekad spavaju s roditeljima. Djeca se naime obično vole smjestiti između roditelja, tako da im taj prijelaz između madraca zna smetati i biti neudoban. Da bi madraci bili kompaktniji, možete na njih staviti jednu veliku plahtu koja će ih povezati i učvrstiti.

Ako se krevet nalazi u dnevnoj sobi ili je spavaonica iznimno male kvadrature te služi i kao primjerice radna soba ili soba za vježbanje, svakako razmislite o krevetu koji se sklopi u zidni ormar. Vrlo ga je jednostavno razvući te, ako birate dobrog proizvođača, nudi i kvalitetan madrac.

Krevet Spring, MAB / Foto: Meblo Trade

PROMO

Komentari