Kako urediti kuhinju otvorenog tipa, povezanu s blagovaonicom i dnevnim boravkom

Integracija postojećeg kuhinjskog prostora u zajednički, koji se uglavnom dijeli s blagovaonom i dnevnom sobom neizbježno podrazumijeva renovaciju koja utječe na različite aspekte u prostoru.

 


Rezultat spajanja kuhinje i dnevne sobe može biti vrlo koristan za postizanje veće prostranosti i udobnosti prostora. Takav koncept uređenja postao je vrlo popularan jer najbolje odgovara modernom načinu života. Tako se postiže veća doza praktičnosti i prozračnosti u malom prostoru, štedi dragocjeni prostor, ali i pojačava komunikacija između članova obitelji i soba.

U nastavku pročitajte nekoliko ključnih savjete te saznajte koji su to praktični načini za spajanje kuhinje s blagovaonicom i dnevnom sobom.

Foto: Nikita Teplitski

Uklanjanje zidova

Ključan korak bio bi uklanjanje zidova od strane stručnjaka, koji su prethodno odvajali kuhinju od ostatka dnevnog prostora. Istovremeno možete iskoristiti priliku za obnovom podova i zidova prilikom čega je važno voditi računa o električnim instalacijama.

Kako bi se zadržala s jedne strane funkcionalnost u kuhinji, a s druge strane udobnost dnevnog boravka, potrebno je uskladiti podne i zidne obloge.

Foto: Valerij Nemirov

Prilikom uklanjanja zidova ponekad je nužno ostaviti određene stupove zbog sigurnosti same konstrukcije kao što vidimo prikaz na ovoj slici.

Foto: Shoko Studio/Małgorzata Opala

Ojačanje konstrukcije

Prilikom uklanjanja zidova i ostalih pregrada bitno je paziti na ojačanje konstrukcije. Jedna od mogućnosti je i premjestiti sustav grijanja kako bi se postigla što bolja distribucija. Ukoliko imate dovoljnu visinu možete podići stropove kako bi se vizualno proširio prostor, pritom uzimajući u obzir gdje će ostali sadržaji biti smješteni.

FOTO: MIHAIL ČEKALOV

Prije provođenja vodovodnih instalacija, vodite računa gdje će vam sudoper i ostali uređaji biti smješteni. Utičnice trebaju biti postavljene minimalno 50 cm od vertikalne ravnine štednjaka i sudopera.

FOTO: MIHAIL ČEKALOV

Što staviti u kuhinjski prostor

Pod u kuhinji može se ujediniti s ostatkom prostora kombiniranjem iste podne obloge. Osim kuhinjskim uređajima kuhinju možete opremiti i s radnim otokom, dobrom rasvjetom, stolcima…

Neke od prednosti takve vrste koncepta otvorenog prostora su što koncentrira obiteljski život u većem zajedničkom prostoru i dovodi prirodnu svjetlost iz dnevnog boravka do posljednjeg kuta kuhinje.

Na ovom primjeru vidimo kako razlika u visini zidova djeluje kao vizualna granica između soba.

FOTO: PEXELS, MAX VAKHTBOVYCH

Zanimljivo, ali prije svega praktično

Dizajn integrirane kuhinje mora, osim estetski privlačan, biti i visoko funkcionalan. Istovremeno dakle mora zadovoljavati svih pet stadija kulinarskog procesa kao što su: očuvanje, pripremanje, kuhanje, posluživanje i pranje.

Foto: Luiz Franco

Osjećaj kontinuiteta

Kao što smo već spomenuli, postavljanje iste podne obloge u kuhinji i dnevnom boravku, ujedinjuje te dvije prostorije. Obzirom da “open space” prostor podrazumijeva jedinstvo, različiti podovi kose se s tom idejom.

Bitno je da je podna površina lagana za čišćenje i održavanje te otporna na vlagu. Ukoliko se ne želite odreći izgleda koji odiše toplinom drva, postoje razne varijante kao na primjer keramika koja imitira drvo ili vodootporni laminat.

FOTO: UNSPLASH, CALLUM HILL

Umjetnost kamuflaže

Ova kuhinja projektirana je kao modularna kompozicija nalik na bilo koju u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi. Sastoji se od  drvenog namještaja koji se proteže od poda do stropa u kojem se nalaze štednjak i sudoper, ostavljajući tako dojam ormara.

FOTO: UNSPLASH, SERGEI SUSHCIK

Igra kontrasta

Igra bojama je jedan od kriterija koji omogućuje vizualno razdvajanje prostora koji je spojen u jednu cjelinu. U ovom slučaju kontrast se artikulira kroz gradaciju boje na zidovima. Tehnikom bojenja zida na način da se gornji dio oboja u jednu boju u vodoravnom smjeru, a donji dio u drugu, pridonosi vizualnoj širini prostora.

FOTO: PEXELS, MAX VAKHTBOVYCH

Doza luksuza

Kada se kuhinja spoji s ostatkom dnevnih sadržaja u interijeru, više se pazi na svaki detalj i općenito stil. Trenutno su vrlo popularni klasika i luksuz, pa nećete pogriješiti ako se odlučite za estetiku dostojnu pet zvjezdica: od raznih visokih slavina, uređaja od čelika, zlatnih detalja, štednjaka modernog stila pa sve do dizajnerskih komada stolaca, nape i sl.

Foto: Magda Knappe / MKdezere

Pozadina

Pozadina između donjih i gornjih kuhinjskih elemenata diže dekorativni izgled kuhinje, a samim time i dnevnog boravka u koji je uključena. Iako se tapete postavljaju što dalje od sudopera i štednjaka, trebaju biti protupožarne i vodootporne.

Foto: Sanderson Hollyhocks wallpapers

Drvene površine

Drvo je uvijek dobrodošlo u kuhinje – da bi bilo privlačno, bitno je uklopiti ga u neki atraktivniji dizajn. U ovom slučaju uređaji su lijepo ukomponirani s elementima obloženim drvom, a podudaraju se s ostatkom namještaja. Rasvjeta radnog prostora riješena je visećim svjetiljkama i nizom reflektora ugrađenih u stropu.

FOTO: PEXELS, MAX VAKHTBOVYCH

Bez neugodnih mirisa

Jedan od čestih strahova prilikom spajanja kuhinje i dnevne sobe je širenje neugodnih mirisa. Odlično rješenje je rashladna kanta za otpad koja smanjuje širenje bakterija koje uzrokuju neugodne mirise. Isto tako dobra opcija su i nape sa velikim kapacitetom apsorbcije zraka.

Foto: Nikita Teplitski

Posuđe

Kuhanje u zajedničkom prostoru s dnevnom sobom znači da će posuđe koje svakodnevno koristimo biti vidljivo u bilo kojem trenutku. Pa kako to izbjeći?! Skrivanjem i pohranjivanjem onih manje atraktivnih u kuhinjske elemente i ladice, a estetski privlačno posuđe koje može ujedno poslužiti i kao dio dekoracije postaviti na vidljivo mjesto.

FOTO: UNSPLASH, BROOKE LARK

“Pametan” sudoper

Kako tehnologija s vremenom napreduje, tako i u kulinarskom svijetu izlaze nove inovacije koje nam olakšavaju svakodnevno kuhanje. U ovom primjeru radi se o pametnom sudoperu koji sadrži tipku za regulaciju otvaranja i zatvaranja slavine, opremljene različitim vrstama mlaza.

Na taj način protok se može podešavati stražnjom stranom ruke ili lakta, čime omogućuje ergonomsku upotrebu bez obzira na visinu osobe i ujedno je veoma korisno za osobe sa invaliditetom. Također pomoću tipke se može regulirati otvaranje i zatvaranje odvoda.

FOTO: UNSPLASH, MICHAEL DEMARCO

Jedna od pametnih slavina je i ova koja pruža 100% filtriranu vodu za pripremu kave ili čaja, kuhanja tjestenine… Regulator raspršivanja osigurava konstantan protok kipuće vode bez opasnosti špricanja. Dok ”cool touch” tehnologija sprječava zagrijavanje slavine i uključuje sigurnosni prekidač za djecu.

FOTO: UNSPLASH, BRENDAN STEPHENS

Rasvjeta

Kuhinjska rasvjeta treba biti dobro pozicionirana, pretežito direktno iznad glave. Odlična opcija je i postaviti svjetiljke koje ujedno doprinose i ambijentalnom osvijetljenju dnevne sobe te LED lampe ispod visećih elemenata.

FOTO: PEXELS, MAX VAKHTBOVYCH

Staklenke

Pohranite sastojke u dekorativne staklenke koje privlače pozornost svojim dizajnom.

FOTO: UNSPLASH, JOSH HAMSLEY

 

Komentari