INGRID OTKRIVA: kako imati zdravo i lijepo sobno bilje bez “kućnih čarolija”

Istina je da nekima biljke bolje uspijevaju nego drugima. No, to ne znači da svi, ako želimo, ne možemo imati dom ispunjen zelenilom, barem onim manje zahtjevnim vrstama. Naša kolumnistica Ingrid Jančec (@ingrid_home_interior) otkriva tajne uzgoja sobnog bilja u svome domu!

 


Velike sobne biljke, s velikim tamnozelenim listovima koje rastu tako da se napredak vidi svakih par mjeseci, a da pritom ne treba svakodnevna briga oko njih?! Možda se čini predobro da bi bilo istina, no zaista je moguće.

Uvjerila sam se da je ustvari, vrlo lako imati zdravo sobno bilje bez “kućnih čarolija” i narodnih recepata za uspješan uzgoj bilja u stanu ili kući.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR
FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

Ficus Lyrata

Sasvim je razumljivo zašto je upravo Ficus Lyrata prva kojom započinjem.

Radi se o vjerojatno najpopularnijem fikusu, fikusu kojeg mnogi imaju i nerijetko fikusu koji na listovima stvori male tamne mrlje (najčešće od previše zalijevanja) i ubrzo propadne. Mislim da sam za njega dobila najviše pitanja na društvenim mrežama što nije čudno s obzirom da se radi o biljci koja je nezaobilazna u uređenju interijera i pomalo djeluje kao skulptura.

Inače je zimzeleno drvo s velikim kožnim listovima pomalo valovitog ruba. Često nailazim na informacije da je zahtjevan, no godine iskustva koje imam s njim govore upravo suprotno.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

Savjeti za uzgoj Ficus Lyrate

Kao i svaka biljka, voli puno svijetlosti, što znači da je idealno mjesto uz prozor ili staklenu stijenu. Direktno sunce (koje ljeti za biti izuzetno jako) mu smeta, no već zavjesa je dovoljna da ga zaštiti od direktne sunčeve svijetlosti. Ja ga, na primjer, imam uz staklenu stijenu, no ispred je terasa s natkrivenim krovom na kojem su leksan ploče koje štite od sunca, a opet propuštaju svijetlost.

Vrlo je važna drenirana zemlja i pravilno zalijevanje. Moj savjet je zalijevati samo kada je zemlja suha, što znači kada stavim prst u zemlju uz biljku prst je “čist” i suh; tek tada je zalijevam. To ponekada zna biti tjedno, ljeti svakih 5 dana, dok zimi i rjeđe.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

Količina vode kojom zalijem ovisi o suhoći zemlje, no ne može se pogriješiti ako je izvadite iz ukrasne tegle i stavite u tuš/kadu te pratite kada je zemlja natrag mokra i pričekate da sva voda iscuri, odnosno da je vratite u ukrasnu teglu tek kada voda ne teče iz dna lonca u kojem je posađena biljka. Tada je pobrišem vlažnom krpom i pošpricam svaki list običnom vodom. Neka vas ne preplaše opušteni listovi, oni su također znak da je vrijeme da je zalijete.

Ovakvim, prilično jednostavnim održavanjem, na fotografijama se vidi koliko je napredovala biljka od početka 2022. godine do danas.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

Ficus Elastica

Još jedan Fikus kojeg imam točno dvije godine i koji se pokazao prilično otpornim i zahvalnim za uzgoj u kući. Trenutno ga imam pored kauča, no on vrlo često mijenja svoje mjesto i apsolutno mu to ne smeta. Imala sam ga kod prozora u kuhinji, pa u blagovaonici i sada u dnevnom boravku. Otporniji je od Ficusa Lyrate i konstantno me nagrađuje novim listovima.

Iz glavne grane (na mojem su tri glavne) širi se u više smjerova i vrlo brzo postane prilično široka biljka. Plus je da se može vrlo lako oblikovati, rezati i prilagoditi prostoru. Ja svoju još nisam rezala jer je prilično mlada biljka.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

Savjeti za uzgoj Ficus Elastice

Zalijevam je jednom tjedno minimalno. Napravim isto kao i s prošlim fikusom, izvadim iz ukrasne tegle i pustim da malo voda teče kroz zemlju te kada je mokra i kada se ocijedi, vratim u teglu. Također pobrišem listove i ponekad pošpricam.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

Na fotografijama je vidljivo koliko je biljka narasla u točno dvije godine.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR
FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

Sanseverija ili svekrvin jezik

Za nju je poznato da čisti zrak u domu i proizvodi kisik. Inače je sukulent i izvrsna biljka za ljude koji puno putuju ili jednostavno nemaju sreće s uzgojem biljaka a žele u svom domu imati lijepu zelenu biljku. Ne mora nužno biti pored prozora i uspijeva na mjestima gdje drugim biljkama ne paše.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

Savjeti za uzgoj Sanseverije

Jednom u 10 dana zalijevati s vrlo malo vode (cca 1dcl) i pobrisati listove od prašine vlažnom krpom. Ako je želite razmnožiti samo odrežite list i stavite u lončić s zemljom (paziti da lončić ima rupice na dnu za otjecanje vode) i rijetko zalijevati.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

Ficus Benjamin

Biljka koju sam kupila kao vrlo malu za dnevni boravak vrlo brzo je postala prevelika i postala biljka koja krasi vanjski prostor veliki dio godine. Zimi je unesemo u kuću na stubište, no od proljeća do kasne jeseni imamo je na terasi.

Ne zahtijeva puno održavanja i može se uzgojiti kao bonsai. Listovi su mu maleni, sjajni, glatki, ovalni s šiljastim vrhom. Od svih fikusa koje imam, njemu pridajem najmanje pažnje. Voli svijetlost i vlažno tlo. Zalijevam ga tjednom s malo više vode nego ostale fikuse koje imam.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

Savjeti za uzgoj Ficus Benjamina

Tjedno zalijevati s oko 0,5 l vode, polako zalijevajući čekati da zemlja polako upije i postane mokra. Tu i tamo protresti biljku što olakšava ulazak zraka u gustu krošnju. Zimi je moguće da ispadne i do 30% lišća što je normalno, isto je moguće kada se biljka navikava na novo mjesto. Kada je biljka narasla na oko 1m visine, presaditi je u veću teglu i uživati u njezinom rastu 😉

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

Na fotografijama se vidi koliko je narasla kod nas od sredine 2019. godine do danas.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

 

 

 

Komentari