7 mjesta koja trebate češće čistiti i dezinficirati kako bi vaš dom bio sigurno utočište

U vrijeme corona virusa životni prostor više nego inače treba držati čistim, a k tome i svakodnevno nekoliko puta dezinficirati, kako bismo bili zaštićeniji, a naš dom sigurna zona

 

 

Važnost higijene doma izuzetno je bitna u ovom vrijeme, kako bismo suzbili širenje zaraze i tako zaštitili sebe i svoje ukućane od COVIDA-19. Poznato je da virus korone može ući u vaš dom na različite načine te ostati aktivan nekoliko sati, a vrijeme ovisi o tome na kakvoj se površini nalazi.

Otkrijte u nastavku na kojim predmetima i površinama se duže zaustavlja, kako biste te dijelove doma mogli redovito čistiti, ali i dezinficirati.

 

PRIJE SVEGA: PRANJE RUKU

Redovito pranje ruku “zapovijed” je kojoj su nas učili od malih nogu, međutim, u ovakvoj situaciji bitno je ruke prati još češće i temeljitije te ih dezinficirati, što inače rjeđe radimo. Rukama često i nesvjesno dodirujemo nos, usta i oči, a upravo tako virus ulazi u naše tijelo. Ruke su i jedan od najčešćih načina na koji se virus širi s jedne osobe na drugu stoga ih što češće perite u toploj vodi i sapunu.

Obavezno ih trebate oprati nakon dolaska kući, nakon korištenja kupaonice, dodirivanja prljavih površina (naročito novca), prije jela, nakon kihanja, kašljanja ili puhanja nosa i nakon kontakta s nekim tko to čini. Perite ruke oko 30 sekundi, isperite dobro toplom vodom.

I još nešto: ne ulazite s cipelama u kuću, ili ih izujte odmah u hodniku, jer na njima možete unijeti i zarazne klice.

Foto: ElMueble

1. SVE ŠTO REDOVITO DODIRUJETE

Foto: ElMueble

2. ELEKTRONSKI UREĐAJI

Prvi na redu za redovito čišćenje i dezinficiranje je mobitel. A nakon njega dolaze miš, tipkovnica, daljinski upravljač, glazbeni uređaji i upravljači videoigara. Tretirajte ih dezinficijensom ali tako da ga raspršite na krpu od mikrovlakana ili pamuka, ali ne prejako, da bude prevlažna i tako ošteti uređaj. Usredotočite se na utore i posušite čistom krpom.

3. RADNI KUTAK

Ako vam je ured trenutno doma, ne zaboravite ni njega redovito čistiti, jer na tom mjestu onda vjerojatno boravite dobar dio dana. Očistite naslone za ruke na stolcu, zatim stol, telefon, tipkovnicu, miš… Radite to svakodnevno i to s dezinfekcijskim maramicama ili otopinom alkohola i vode.

Foto: ElMueble

4. POČISTITE POD

Čišćenje poda u većini domaćinstava je svakodnevno, naročito onog u kuhinji i kupaonici, no sada treba biti češće od toga. No, izbjegavajte čišćenje kojim ćete samo usisati pod, što običavamo kada su drvene ili slične obloge (boravak, spavaća soba…).

Nakon usisavanja ili metenja, prebrišite pod toplom otopinom dezinfekcijskog sredstva, ali prije toga krpu dobro zacijedite kako ne biste oštetili podove velikom količinom vlage.

Foto: ElMueble

5. OPERITE “ALATE” ZA ČIŠĆENJE

Prilikom čišćenja obavezno koristite rukavice za čišćenje, a nakon odrađenog posla pobrinuti se za njih ali i za kante i krpe. U idealnom slučaju trebali biste mijenjati krpe dok čistite svaku površinu kako biste izbjegli nenamjerno širenje klica.

Druga opcija je kuhinjski papir umjesto krpica (izuzetak su podovi). Operite krpe nakon čišćenja vrućom vodom i ostavite da se dobro osuše. Rukavice također operite, ali s dodatkom sapuna, a zatim ih tretirajte dezinficijensom.

Foto: ElMueble

6. KUPAONICA, POSTELJINA I RUČNICI

I kupaonicu treba čistiti više nego inače. Najjednostavnije je to podijeliti na doba dana – učiniti jednom prije podne, poslijepodne i navečer – prijeći dezinficijensom po školjki, lavabou te podovima. Češće perite krevetninu te ručnike, kao i prekrivače i deke u dnevnoj sobi te kuhinjske krpe. Što se tiče ručnika, idealno je da svatko, pored onog za tuširanje, ima i svoj ručnik za ruke i za lice.

Foto: ElMueble

7. DJEČJE IGRAČKE

Puzaju, dodiruju sve i stavljaju ruke u usta, a nerijetko i same igračke. Teško je maloj djeci objasniti da se pridržavaju preporuka koje stručnjaci daju, tako da morate brinuti o čistoći njihovih igrački. Mekane igračke ili igračke od tkanine mogu se staviti u perilicu rublja. Tvrde igračke, poput automobila ili lutki, očistite dezinfekcijskim sredstvom.

Foto: ElMueble

 

Izvor: ElMueble

Komentari