Uski hodnik: evo kako ga učiniti atraktivnim, ugodnim i funkcionalnim

Mnogi su hodnici često posve neiskorišteni i služe samo kao prolaz upravo zbog toga što su uski. Gotov namještaj rijetko se može uklopiti, ali i tada imamo dojam da je prostor posve zagušen i da izgleda kao skladište. Kako opremiti uski hodnik, a izbjeći taj dojam, saznajte u nastavku….

 

 

Hodnike, naročito ako su uski i dugi nije jednostavno urediti. Najveći problem predstavlja nam činjenica da je teško staviti namještaj, a da je prostor prohodan, a da k tome i izgleda lijepo. Obično nakon unošenja namještaja i detalja rezultat bude klaustrofobičan prostor. Rješenje se krije u ciljanim komadima namještaja koji svojim oblikom ni dimenzijama neće zauzimati puno mjesta niti zagušivati prostor te u idejama kojima možete dobiti na atraktivnosti i estetici.

Zavirite u prijedloge koje vam nudimo u nastavku i inspirirajte se u uređenju prve prostorije u domu!

 

Foto: El Mueble

 

Hodnik širine samo jedan metar doista ne nudi puno mogućnosti. Nenametljivi dekor i boja na zidovima najčešća su opcija. No, ovaj primjer pokazuje kako možete učiniti još nešto – srušiti zid koji dijeli kuhinju ili boravak od hodnika i staviti staklenu pregradu kombiniranu s alu profilima ili drvetom. Ova pregrada sada je veliki trend, ali je istovremeno jak estetski element te je usto i transparentna – hodnik zahvaljujući staklu dobiva prirodno svjetlo.

 

Foto: El Mueble

 

Uski hodnici izloženi su više oštećenjima i prljanju zbog skučenosti, pa je dobra ideja pobojati ih uljanim bojama ili barem perivima. Dobra opcija su oblozi od drveta, stoga nemojte micati staru lamperiju ili drvene rezbarene obloge nego ih samo pobojajte u svjetliju boju. Ako želite dašak shabbyja ili rustike, pobojajte drvo lak lazurom, da struktura drveta ostane vidljiva. Vrlo često su obloge do pola zida – dizajneri u tom slučaju preporučuju pobojati ih u različitu boju od one koja je na zidu. Kako bi zid bio zanimljiviji i izgledao prostorniji, ukrasite ga zidnim lampama, ogledalima ili napravite usku policu za fotografije i slike.

 

Foto: El Mueble

 

Knjige u hodniku? Na prvu se čini kao vrlo nepraktična ideja, međutim police za knjige ne zauzimaju puno mjesta i ovo može biti izvrsno mjesto za njih. Baš kao i časopise. Povoljnija i kreativnija verzija polica bila bi od drvenih kašeta koje možete pobojati u različite boje, složiti jednu na drugu i povezati u kompaktnu policu. Druga, standardnija opcija je uska duga polica rađena po mjeri.

 

Foto: El Mueble

 

Treba li vam iznad svega skladišni prostor u uskom hodniku, najbolje rješenje je garderobni ormar po mjeri jer dimenzije možete prilagoditi prostoru. Birajte ormar svijetle boje, a zanimljivim ga možete učiniti različitim veličinama ormarića. Pomno isplanirajte njegovu unutrašnjost – on može biti mjesto za odlaganje kaputa, jakni, kapa, šalova, dekica, obuće – baš pravi multipraktik!

 

Foto: El Mueble

 

Mali i uski prostori, i još ako su bez prozora, kao što je najčešći slučaj kod hodnika, trebaju svijetle boje. No to ne znači da su one i jedine u prostoru. Dizajneri savjetuju da podloga bude svijetla i neutralna, a detalji u bojama, pa čak i jarkima, kao što je slučaj vrata na gornjoj fotografiji. Žutim vratima suprotstavljen je kontrast u crnoj, što je ovaj prostor učinilo posebnim. Ako želite malo neobičniju opciju – poigrajte se stropom – stavite drugu nijansu boje, tapete….

 

Foto: El Mueble

 

Ne želite ormare do stropa? Ili ih ne možete staviti jer imate prozor s te strane zida? Rješenje mogu biti komode – praktične su, ali mogu biti i estetski dodatak prostoru. Učinite ih dodatno atraktivnima stavljanjem uklada (profilacija) na fronte, ručkama, kombinacijom dvije vrste materijala ili dvije nijanse boja…

 

Foto: El Mueble

 

 

Komentari