Kako odabrati prave prozore i vrata za svaki interijer

Vrata i prozori, baš kao i podne obloge, elementi su stambenog ili poslovnog prostora na kojima se ne bi smjelo štedjeti.

Za razliku od namještaja, boja zidova ili dekorativnih elemenata, vrata i prozori su dijelovi interijera koji se rijetko mijenjaju i predstavljaju ‘stalni postav’ nekog interijera.

Kvalitetna stolarija, dobro vizualno usklađena s okolnim ambijentom i stilom uređenja, možda se nikada neće naći ‘u prvom planu’ kao središnji estetski element, ali će u suprotnom, ukoliko nisu zadovoljeni navedeni uvjeti, moći u većoj mjeri narušiti konačan izgled nekog prostora.

Prilikom izbora odgovarajućih prozora i vrata, vodite se sljedećim:

  • međusobnim usklađivanjem po materijalu, bojama i linijama,
  • usklađivanjem s osnovnim stilom uređenja zadanog prostora,
  • smjeru i načinu otvaranja prilikom razmatranja organizacije namještaja i dekorativnih elemenata, ( lijevo ili desno , na van ili unutra, zaokretno ili klizno)
  •  je li potrebno osigurati dodatni prodor svjetla ili vizualno povezati dva prostora koja vrata razdavajaju – utjecat će na odabir punog ili staklenog vratnog krila

Za bilo koji oblik klasičnih i rustikalnih prostora ne preporuča se upotreba vrata i prozora od sintetičkih materijala, dok se klasična vrata od punog prirodnog drva (čak i ona izrezbarena!) mogu smjestiti i u suvremene prostore kao originalan i zanimljiv detalj – ipak, za ovakvu ‘igru’ savjetujemo prethodno konzultiranje sa stručnjacima.

Foto: Alvhem

Najčešće boje vrata i prozora su bijela, smeđa i crna, a želite li postići poseban osjećaj harmonije prostora, sve češće se boje u nijanse okolnih zidova – ovakvo rješenje posebno je dobro ako su zidovi u žarkim ili pastelnim bojama.

Osim funkcionalnog aspekta, vrata mogu postati i kreativnim dekorativnim elementom – bilo da je riječ o pravom umjetničkom oslikavanju, ili pak u slučaju da se na njih nalijepi tkanina, tapete ili sve popularnije samoljepljive naljepnice. U takvim slučajevima dobro je izabrati što neupadljivije kvake manjih dimenzija.

Ako gledaju u zelenilo ili pružaju pogled na panoramu grada, prozori postaju jednim od glavnih ukrasa prostorije .U tom slučaju ne preporuča se postavljanje zavijesa jer okvir prozora koji omogućuje ‘ulazak’ eksterijera u interijer zapravo preuzima funkciju okvira za slike. Ako se međutim inzistira na zavijesama, dobrim će se rješenjem pokazati jednostavne, nenametljive jednobojne rolo zavjese.

U klasičnim i rustikalno uređenim prostorima stakla prozora mogu se cijela ili samo djelomično oslikati motivima navedenih stilova. Alternativno, na njih se mogu objesiti i manja oslikana stakla, koja uz originalnu estetsku komponentu pružaju i zaštitu od znatiželjnih pogleda.

Komentari