7 jednostavnih rutina koje će vam olakšati održavanje doma čistim i urednim

Ako je održavanje doma čistim i organiziranim za vas postalo nemogućom misijom, isprobajte ovih sedam jednostavnih stvari koje će vam pojednostaviti posao i pomoći da se ne nakupljaju poslovi čišćenja

 


Uredan i čist dom san je svih nas. No, poslovne i obiteljske obaveze koje imamo ostavljaju vrlo malo vremena za čišćenje te ponekad učine da naš životni prostor izgleda kao brlog u kojem se ni sami ne možemo snaći. Prašina i stvari posvuda, oprano rublje poslagano po stolcima, razbacana roba u ormarima, prljavi podovi, nakupljeni računi, novine i papiri po svakom kutku… lako mogu prijeći iz privremenog u neko trajnije stanje iz kojeg je teško izvući naš dom.

Stoga nam ponekad treba cijeli vikend da dom koliko-toliko dovedemo u red. No, tako smo slobodno vrijeme utrošili na čišćenje te se nismo odmorili niti opustili uz svoje hobije.

Nudimo vam sedam stvari koje bi trebale postati vaša svakodnevna rutina. Kada ih obavljate dan za danom, neće vas umoriti niti oduzeti puno vremena, a rezultat će biti dom u kojem nema zaostataka niti vikenda koje morate provesti od jutra do navečer u pospremanju.

Foto: Ideal Home

1. NE PUŠTAJTE CIPELE U SVOJU KUĆU

Želite li se spasiti od svakodnevnog čišćenja podova i usisavanja te izbjeći ogrebotine i tragove na parketu ili laminatu, najjednostavnije je uvijek izuti cipele čim uđete u kuću. Tako ćete manje prljati i tepihe koje imate u drugim prostorijama. Na prvu vam se neće činiti ništa strašno biti neko vrijeme u obući u kući, no, kada to radite svaki dan, a možda i vaši ukućani, onda se podovi daleko više prljaju i oštećuju.

 

Foto: BANAK IMPORTA

Možda se pitate trebate li i vašim gostima reći da skinu obuću prilikom ulaska u stan? Dok se u nekim dijelovima svijeta to smatra obaveznim (primjerice, Japan, Turska ili neke skandinavske zemlje), u većini europskih zemalja je to neprilično. No, bonton kaže da svaki domaćin sam odlučuje o tome. Vaš dom – vaša pravila!

Pobrinite se da pored ormarića za obuću imate i mjesta za stavljanje iste na kraće vrijeme – ispod klupe, uz zid, na otvorenoj polici…

 

Foto: Leroy Merlin

 


2. VRAĆANJE ODJEĆE NA SVOJE MJESTO

Možda ćete se sebi ponekad učiniti kao robot jer radite uvijek iste stvari kad uđete u dom, nakon što objedujete, dođete iz kupovine… ali nema ničeg bolje za održavanje doma čistim i organiziranim nego imati rutinu.

Tako sprječavate da se skuplja prljavština, gomila odjeća, suđe, prljavo rublje miješa s čistim… Kako vam hodnik ne bi bio u neredu, odredite mjesto za kapute, odjeću, modne dodatke, sitnice poput ključeva. A kako vam se ne bi odjeća nakupljala u hrpama, iskušajte metodu borbe protiv odugovlačenja koja se na engleskom zove ‘one touch rule’.

 

Foto: The Spruce

Metoda ‘one touch rule’ se odnosi na vraćanje svake stvari na svoje mjesto prilikom svlačenja i oblačenja, prije i nakon tuširanja, dolaska kući ili odlaska na posao i neku aktivnost.

Dakle, jakne ne prebacujte preko komode u hodniku ili fotelje u boravku, s mišlju kako ćete je kasnije pospremiti na njezino mjesto. Umjesto toga, ostavite je već prilikom ulaska na njezino mjesto. Na taj način uspjet ćete održati red pa će i čišćenje vikendom biti znatno kraće.

Foto: El Mueble

 


3. ISTO PRIMIJENITE I NA OSTALE STVARI

Naravno, pravilo vraćanja stvari na svoje mjesto ne vrijedi samo za ono što odlažemo u hodniku ili garderobnim ormarima. Možete to primijeniti na sve – od sitnica poput nakita, kozmetičkih sredstava za njegu, preko računa pa sve do kuhinjskog posuđa i začina.

Nakon njege lica i šminkanja, sve vratite u ladice, ormariće ili kutije, a suđe i aparate koje koristite prilikom spremanja obroka odmah stavite u perilicu odnosno vratite u ormar.

Foto: OnBuy

Ne ostavljajte stvari na kuhinjskoj radnoj plohi, jer ćete tako stvoriti dojam nereda, iako je možda ploha pobrisana, a stvari poredane jedna do druge. Pronađite mjesto za namirnice i druge stvari. Lakše ćete ih organizirati ako imaju svoje ladice, kutije, pretince u ormariću. Također, unutar ormarića možete uklopiti pretince.

Foto: El Mueble

To će vam također omogućiti učinkovitije dovršavanje ‘zadataka’. Dok imate predmet u rukama, nemojte uzimati sljedeći. Prvo spremite jedan, pa tek uzmite drugi. Na taj način možete lakše održavati red.

 

Foto: El Mueble

 


4. ODRŽAVAJTE SVOJU KUHINJU ČISTOM

Iako stalno imate krpu i vrzmate se po uglavnom maloj kuhinji, ona vam nikada ne izgleda dovoljno čisto. Ako svaki dan kuhate i kući živi više članova tada je kuhinja doista mjesto u neprestanoj opasnosti da izgleda kao brlog.

Čak i kada je samo jedan segment u kuhinji prljav, poput primjerice kuhala, čini se da i je i ostatak kuhinje takav. Isti dojam ostavljaju već spomenute stvari na radnoj plohi.

Iz tog razloga, najbolje je tijekom kuhanja i pospremati kuhinju – od raspoređivanja namirnica koje smo kupili, preko provjere stanja u hladnjaku i bacanja namirnica kojima je istekao rok trajanja pa sve do vraćanja upotrijebljenih namirnica na njihovo mjesto te stavljanja prljavog suđa u perilicu. Nema ništa ljepšeg nego sjesti za stol i objedovati, a da je u kuhinji – sve na svome mjestu, zar ne?

Foto: Ideal Home

Iako se čini da tako imate puno više posla, spriječit ćete nakupljanje masnoće i ostalih prljavština, a u ormarićima, ladicama i hladnjaku će vladati red.

I ne zaboravite prije svakog polaska u krevet uključiti perilicu posuđa, kako vas ujutro ne bi dočekao nered. I ujutro dok se kuha kava ili hladi čaj, oprano posuđe vratite na svoje mjesto. I usput se razbudite!

Foto: ElMueble

5. IMAJTE SVE PRI RUCI

Ako su vam sredstva za čišćenje upravo tamo gdje su vam i potrebna, čišćenje će biti puno lakše. Primjerice, mjesta koja se najviše prljaju su kupaonica i kuhinja, stoga je najbolje pripremiti pribor i sredstva za čišćenje u tim prostorijama i imati ga pri ruci. Tako ćete, kada vidite nešto prljavo ili što treba pregledati, u trenutku moći to i riješiti. I nećete morati tražiti posvuda po kući tražiti ono što vam treba.

 

Foto: El Mueble

6. USISAVAJTE SVAKODNEVNO

Svakodnevno usisavanje učinit će vaš dom puno čišćim i spriječiti nakupljanje prašine na površinama u vašem domu. Svakodnevno izvlačenje velikog nezgrapnog usisavača može biti nezgrapno. Iz tog razloga, odlična ideja su dodatni manji modeli usisavača s drškom ili primjerice robotski usisavači.

Foto: ElMueble

7. NE ZABORAVITE KUPAONICU!

Postoji nekoliko stvari koje biste trebali svakodnevno održavati u kupaonici, jer je to mjesto, koje je naročito, radi vlage, izloženo bakterijama. Tako ćete skratiti i vrijeme pomnijeg čišćenja ove prostorije vikendom.

Stoga svaki dan, nakon pranja ruku i tuširanja vodom isperite umivaonik, odnosno tuš kabinu ili kadu. Ako želite biti revniji, prebrišite ih krpom. Uvijek sklonite razne kozmetičke sitnice koje se uvijek nagomilaju prilikom šminkanja.

Svakodnevno očistite WC školjku, bilo vlažnim maramicama ili vlažnom krpom namočenom u deteržent ili sodu bikarbonu.

Foto: Leroy Merlin

 

Komentari