NENADMAŠNI ŠARM BOHO INTERIJERA: evo kako u svoj dom unijeti dozu ovog stila u toplim zemljanim tonovima

Neopterećenost, šarmantnost i prirodnost prve su asocijacije na boho stil koji je stekao milijune poklonika diljem svijeta i od još jednog prolaznog trenda postao trajna alternativa drugim stilovima uređenja. Tako više ne možemo govoriti o boho stilu u kontekstu jednog od trendova u dizajnu interijera jer on je to odavno prerastao, a broj poklonika u stalnom je rastu

 

 

Spadate li i vi među one koji žele u svoj dom unijeti dozu ovog vječnog i šarmantnog stila uređenja a preferirate tople i ugodne zemljane tonove, u nastavku donosimo neka od ključnih obilježja na koja valja obratiti pozornost.

Boho stil: najbolji način da svoj dom napokon probudite iz zimskog sna

Foto: Instagram @sophiecarpenter

 

Samo prirodno, molim!

Ovaj se stil, koji datira još s početka 19. stoljeća, prvenstveno temelji na prirodnim materijalima. Tu, dakle, nema mjesta za umjetne materijale, savršenost, visoki sjaj ili pak sve one elemente koje viđamo u minimalistički uređenim interijerima. Boho interijeri slave nepravilnosti, organske oblike, nekonvencionalnost i jednostavnost.

Zato predlažemo da se oslonite na materijale kao što su puno drvo, juta, krzno, vuna, pamuk, lan i slično. Staklo, beton, pa čak i određene metalne elemente ovoga puta radije zaobiđite.

Stara farmerska kuća postala ugodno zimsko utočište u boho stilu

 

Foto: Instagram @almostmakesperfect

 

Biljke? Što više, to bolje.

Ovo je jednostavno – s količinom biljaka ne možete pogriješiti ili pak pretjerati. Ovisno o tome koje biljke već imate i koliko brige im možete posvetiti, možete se odlučiti za više manjih biljaka (bonus bodovi za sve penjačice i viseće teglice!) ili pak za jednu veliku i upečatljivu koja će privlačiti pozornost. U slučaju da se odlučite za jednu veliku biljku, naš je prijedlog da je smjestite u neku zanimljivu teglu, ili još bolje – u pletenu košaru. Neke od vrsta koje će se pokazati zahvalnim izborom su svakako banana, rajska ptica, benjamin, popularna monstera i slične biljke.

Ako baš i niste od uzgoja biljaka, nemojte “problem” rješavati umjetnim biljem – u ovom ga slučaju radije kompletno zaobiđite. Za boho stil vrijedi pravilo: bolje nijedna biljka nego hrpa umjetnih.

URADI SAM: napravite sasvim poseban zeleni kutak u domu. Posadite biljke naopako

boho interijeri
Foto: hairstylesofwomens.com

 

Igra teksturama

Boho stil voli igranje različitim taktilnim senzacijama, pa tako slobodno kombinirajte meke s onim čvrstim, pletene s glatkim ili nježne s grubim površinama. Boho stil na ovaj način dobiva na svojoj slojevitosti i kompleksnosti koja ipak ni u jednom trenutku neće biti napadna, zagušljiva ili “too much”.

TRAŽITE NOVI TEPIH? Izbjegnite ove četiri najveće greške i pronađite onaj pravi

 

Jednostavan kolorit

Iako boho stil trpi zaista puno toga, ono što najčešće ne podnosi je previše boja. Boho stil oslanja se uglavnom na neutralne nijanse iz prirode kao što su zemljani tonovi, sive, bež i druge prirodne nijanse, boja pijeska, kave te bijela i crna. No, to ne znači da je i dosadan ili jednoličan, upravo suprotno – njegova se slojevitost temelji na gore spomenutim različitim teksturama, ali mnoštvu biljaka koje mu osiguravaju dozu zelenila i svih drugih boja iz prirode.

RAPSODIJA ZEMLJANIH TONOVA: zaljubili smo se u ovaj mali dnevni boravak

boho interijeri
Foto: Instagram @my_wildflowers

 

“Messy look”

Boho stil voli puno detalja i ne trpi savršen sklad. Boho interijeri nikada ne smiju izgledati kao s naslovnice kakvog časopisa, već moraju odavati dojam nesputanosti i odražavati život osobe ili obitelji koja u njemu boravi.

Dapače, uvijek bolje prolazi pomalo nemarni izgled pa tako primjerice ogledalo u hodniku nije nužno savršeno pričvrstiti uza zid, već ga možete radije jednostavno nasloniti, pletenu vunenu deku ovlaš prebacite preko kreveta, fotelje ili trosjeda, a omiljene biljke poslažite u grupicama u različitim posudicama uz prozor.

5 manjih komada namještaja za jači stilski dojam u spavaćoj sobi

Zapamtite – ako izgleda savršeno, nije spontano, a samim time nije ni boho!

Foto: wayfair.com
Komentari