TRAŽITE NOVI TEPIH? Izbjegnite ove četiri najveće greške i pronađite onaj pravi

Ako je novi tepih za dnevni boravak, spavaću ili pak dječju sobu na vašoj listi za kupovinu, provjerite što kažu stručnjaci – što (ne)činiti prilikom kupovine tepiha.

 

 

 

Ovo su četiri najčešće greške koje radimo prilikom odabira tepiha.

 

1. Manje nije više!

Jedna od najčešćih grešaka prilikom biranja tepiha je odabir neadekvatne veličine s obzirom na namještaj i samu prostoriju. Jedno je pravilo koje gotovo uvijek možete imati na umu, bez straha od pogreške – bolje je kupiti veći komad nego manji. Šanse da ćete pogriješiti znatno su manje.

Foto: Alvhem

Uloga je tepiha u cjelokupnom izgledu prostora spojiti sve elemente u smislenu i skladnu cjelinu, a to ćete jednostavnije postići većim dimenzijama ovog saveznika lijepih interijera. Veći će tepih malu prostoriju učiniti vizualno prostranijom, a mali će samo naglasiti skučenost interijera.

Foto: Anders Bergstedt / Entrance Makleri

2. Nemojte gledati samo izgled

Većinu nas odmah privuku pleteni, vuneni tepisi visokog flora u svijetlim bojama. Složit ćete se da pod nogama pružaju najbolji osjećaj, meki su i predivnih tekstura. No, nažalost, ovi tepisi nisu za svakoga, u prvom redu vlasnike kućnih ljubimaca i obitelji s malom djecom. Čak i ako pokleknete i nabavite ovakav relativno zahtjevan tepih, vjerojatno ćete brzo požaliti i ostati s uništenim komadom koji je mogao trajati godinama ili ćete ga pak ekspresnom brzinom ipak zamijeniti za neki adekvatniji model.

Prije nego krenete u kupnju: evo na što treba paziti pri odabiru tepiha

 

Foto: Sergej Krasjuk / Architectural Digest Russia

3. Pravilno pozicioniranje

Ova se greška nadovezuje na prvu s našeg popisa. Neovisno o tome smještamo li tepih ispod sofe ili pak kreveta, postoje određena pravila koja nam pomažu u kreiranju idealnog layouta prostorije. Imate li u dnevnoj zoni trosjed, stolić, fotelju i tabure, vodite računa da se svi elementi barem djelomično nalaze na tepihu. Isto vrijedi za spavaću sobu u kojoj je poželjno tepih smjestiti tako da se on djelomično nalazi ispod kreveta.

Foto: Entrance makleri

Kako biste izbjegli ovu grešku, uzmite novine ili krep traku i označite kolika bi dužina i širina idealnog tepiha trebala biti. Najvjerojatnije ćete shvatiti da su svi vaši prethodni favoriti – premali.

Ne znate koju boju tepiha odabrati? Pokuštajte s ovom!


4. Ne budite brzopleti

Ruku na srce, bez tepiha se može. Za razliku od primjerice kreveta ili trosjeda, prostorija će ipak biti koliko-toliko sređena i bez tepiha. Zato si slobodno uzmite vremena koliko god trebate da biste pronašli onaj idealni. Ovo je element prostora koji zaista može biti točka na i dnevnog boravka koja će mu dati točno onakav ton kakav želite, a može i potpuno upropastiti kombinaciju.

Foto: Entrance makleri

Dobar će vam tepih trajati godinama, pa čaki desetljećima, ako ga pravilno održavate. Nadalje, s vremenom i korištenjem će dobri tepisi dobivati patinu koja će mu samo dati na šarmu i ljepoti. Zato dobro promislite o tome kakav će vam tepih najbolje odgovarati.

Komentari