Kamen ili drvo – koji materijal odabrati?

Kamen i drvo dva su klasika kada je u pitanju opremanje interijera, a njihova popularnost s godinama ne jenjava. Odlično se slažu i funkcioniraju kao skladna kombinacija, no želite li ipak odabrati samo jedan u obzir uzmite ovih pet čimbenika:

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Stil

U minimalistički uređenim interijerima kamen je apsolutni must-have, no obratite posebnu pažnju na finiš. U takvim će prostorima dobro izgledati i drvo, osobito ako je crne boje, no imajte na umu da će ono izgledati nešto opuštenije od kamena.

Održavanje

Kamen može upiti mrlje i teško se vraća na početno stanje dok se drvo uvijek može brusiti.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Toplina

Kamen je hladan materijal, no odličan je odabir ukoliko planirate postavljanje podnog grijanja. Odlično širi toplinu dok drvo, s druge strane, toplinu apsorbira.

Cijena

Ni drvo niti kamen nisu u jeftinijem cjenovnom rangu, no s obzirom da drvo često dolazi u “paketu” sa stanom ili ga već imate postavljenog u svom domu, možete uvijek jednostavno obnoviti postojeću oblogu.

Pinterest
Pinterest

Prilagodljivost

Jedom kada odaberete kamen, znajte da je to konačna obloga. S druge strane, drvo se uvijek može brusiti, lakirati ili obojiti ako s vremenom dođe do oštećenja ili poželite potpunu preobrazbu doma.

Trajnost

Ako ih pravilno održavate, oba materijala mogu biti vrlo dugovječne opcije.

Komentari