Zašto je ipak najbolje odabrati laminat: imamo 6 dobrih razloga za ovu popularnu podnu oblogu

Do prije 20-ak godina mnogi su bili sumnjičavi prema njemu, a danas je laminat glavna konkurencija parketu i podna obloga broj 1. Za to postoji puno dobrih razloga, a mi vam ih otkrivamo u nastavku!

 


Podne obloge osnova su svakog doma – od njih sve kreće u uređenju i osmišljavanju životnog prostora. Zato je potrebno odabrati podnu oblogu koja odgovara suvremenom načinu života, vašim potrebama i s obzirom na namjenu prostorije u koju ih postavljate.

Pritom treba pratiti novitete na tržištu i svakako im dati šansu. Nekadašnja pravila koji je materijal najbolji za oblaganje poda s vremenom postaju i predrasude jer dolaze nove generacije obloga koje treba uzeti u obzir. Prije svega pomislimo na laminat, zar ne? Laminat je višeslojna, gotova podna obloga sastavljena od nosivog sloja, ljepila, dekoracije i zaštitnog sloja.

Foto: Bauhaus

Laminat smatramo novijim materijalom, iako je na tržištu više od četiri desetljeća. No, tek prije nekih 20-ak godina počeo se češće upotrebljavati kod nas. A danas je ovo podna obloga br. 1! Kako je i zašto laminat postao najpopularnija podna obloga otkrivamo u nastavku članka kojeg smo realizirali u suradnji s Bauhausom.

Bauhaus u svojoj ponudi ima Logoclic laminate na koje (njih više od 150 vrsta!) tijekom kolovoza, ako ih naručite online, ostvarujete besplatnu dostavu!

Foto: Bauhaus

1. POVOLJAN, LAK I BRZ ZA POSTAVLJANJE

Laminat nas je ‘na prvu’, pored prihvatljive cijene, sve privukao zbog činjenice da se vrlo brzo i lako postavlja. Nije potrebno skidanje prethodne podloge, kao ni lakiranje i sušenje. Bitno je imati ravan i suh pod te laminat, pilu i podlogu koja se stavlja ispod njega.

Danas su naročito popularni klik laminati koje je najjednostavnije postaviti. Oni su postali standard kada je riječ o laminatnim podovima. Kako su nam objasnili u Bauhausu, paneli se međusobno spajaju klik sustavom i lijepljenje nije potrebno.

Klik laminat izvrsno funkcionira u svakoj prostoriji, bez obzira na njezinu namjenu i uvjete koje ima prostorija. Dolazi u svim dekorima i bojama, tako da je na vama samo pronaći model koji vam najviše odgovara i – dobrog majstora. Iako, mnogi se, zbog jednostavnosti, upuštaju sami, i to vrlo uspješno, u postavljanje.

FOTO: LOGOCLIC

2. MOŽE SE POSTAVITI I NA PODNO GRIJANJE

Od početka su se laminati mogli postavljati na postojeće podne obloge poput keramike ili parketa, no s vremenom, kako su se razvijali novi modeli, to je moguće i kada se ispod njih nalazi podno grijanje. Zahvaljujući velikoj gustoći materijala, laminat možete jednostavno postaviti na podno grijanje, bilo električno ili toplovodno. No, prilikom odabira vodite računa o modelu koji je prikladan za polaganje na podno grijanje. To su Logoclic modeli Ambienta, Vinto, Silento i Family.

Foto: Bauhaus

3. OTPORAN NA UDARCE, OGREBOTINE I HABANJE

Kada su se pojavili na tržištu, laminati su bili sramežljiva alternativa drvenim podovima, a danas su, zbog nebrojenih prednosti, hit obloga. Jedna od njih je svakako i kvaliteta materijala zbog kojeg je otporan na udarce, pritiske, ogrebotine i habanje.

Nekoliko slojeva prozirne folije na gornjem, završnom sloju laminata čine ga otpornim na razne mehaničke, ali i kemijske utjecaje. Tako laminati nove generacije neće imati uleknuća zbog većih opterećenja ili promijeniti boju uslijed izloženosti kemikalijama ili primjerice jakom suncu.

Nove tehnologije usavršile su laminat do toga da je doista postao moćna podna obloga koja ima izvrsnu zvučnu izolaciju i najviše ekološke standarde.

Foto: Bauhaus

4. OTPORAN I NA VLAGU, ZATO MOŽE U KUHINJE I KUPAONICE

Kada su podne obloge u pitanju, donedavno su za kuhinje i kupaonice, zbog velike količine topline i vlage, bile rezervirane samo keramičke pločice. No, moderni laminati otporni su na toplinu, vlagu, ali i veliku prljavštinu, pa se granice ‘stroge podjele’ obloga s obzirom na namjenu prostorije polako brišu. Laminati su mogući u svim prostorijama doma, pa i kupaonicama i kuhinjama. Modeli Aquaprotect imaju dodatnu zaštitu od prskanja i vlage pa su idealni za ove prostorije.

Foto: Bauhaus

5. DUGOTRAJAN I LAK ZA ODRŽAVANJE

Kvalitetni materijali čine da današnje generacije laminata traju godinama odnosno nekoliko desetljeća. A ako se neka ploča ipak ošteti, ne morate postavljati potpuno novi pod ili taj dio ‘kamuflirati’ tepihom. Oštećena ploča lako se može zamijeniti novom.

Lako ćete ga održavati usisavanjem i(li) vlažnom krpom. Prilikom usisavanja najbolje je koristiti nastavak te koristiti umjereno deterdžent ako ga brišete vlažnom krpom. No, često će biti dovoljna samo voda s eventualnim dodatkom nekoliko kapi octa. Antibakterijska zaštita čini da bakterije od prašine i prljavštine budu svedene na minimum.

 

Foto: Bauhaus

 


6. IMA PRIRODNI IZGLED I VISOKU DOZU ESTETIKE

Ono što nas oduševljava jest kako se laminat iz godine u godinu mijenja – i to u smislu da djeluje sve prirodnije i ljepše tako da ga je teško razlikovati od seljačkog poda ili primjerice parketa. Nudi prirodni izgled te visoku dozu estetike. A to se ne odnosi samo na uzorak drveta, nego i na mramorni, betonski ili kameni. Novi modeli laminata dolaze u uzbudljivim uzorcima koji djeluju kao da dolaze iz prirode.

 

Foto: Bauhaus

 

 


PROMO

Komentari