Tapete – najbolji saveznik suvremenih interijera

Iako su tepete donedavno slovile za neukusni rudiment iz osamdesetih, one su danas popularnije no ikad. Nerijetko su tapete upravo ono što je vašim zidovima potrebno da bi cijeli prostor živnuo i dobio novi izgled.

Njihov današnji dizajn, ovisno o materijalima i motivima pruža nebrojene mogućnosti pri oblikovanju prostora. Pažljivim izborom boja, uzorka, pa čak i strukture, tapete možete primijeniti u svim prostorijama, neovisno o stilu – od klasično uređenih do suvremenih interijera.

Wall & Deco
Wall & Deco

Osim onih izrađenih od papira, postoje tapete u koje su utkane niti različitih prirodnih materijala, one koje imitiraju druge materijale poput kože ili pak reljefne izvedbe koje će vrlo vješto sakriti nepravilnosti i rupe na zidu. Da bi vaš dobio sve prednosti koje tapete pružaju, valja imati na umu nekoliko smjernica i pravila. Postavljanje tapeta na sve zidove, osobito onih s izražajnim uzorcima, kombinirajte s jednobojnim tapetama s teksturom ili iznimno pažljivo kombinirajte uzorke.

Wall & Deco
Wall & Deco

Oblaganjem sobe u intenzivne uzorke može se postići šarmantna doza ekscentričnosti, ali je potrebna puno veća vještina pri uređenju prostora i usklađivanja svih elemenata. Stoga, za postizanje što boljeg i efektnijeg dojma, preporučamo da se tapetama obloži samo jedan zid – u tom slučaju razmislite o tapetama koje na sebi imaju zanimljiv, upečatljiv uzorak.

Odlučite li se za ovakvu vrstu ekspresivnijih tapeta, vodite računa da namještaj u prostoriji bude jednobojan i što je moguće jednostavnijih linija. S obzirom da je dovoljno upečatljiv, na ovako ukrašen zid ne trebate stavljati nikakve druge dekorativne elemente osim eventualno zidnih lampi – idealne bi bile one kristalne ili od prozirnog običnog stakla.

Wall & Deco
Wall & Deco

Osim klasičnih tapeta zidovi se mogu obložiti i tapetama od tekstila – ovakve će tapete odlično izgledati ne samo u klasično uređenim stanovima, nego i u onim ultramodernim. Ovakve tapete stvaraju atmosferu raskoši i luksuza. Tekstilne tapete mogu biti jednobojne ili s uzorkom, a mogu se staviti na zidove cijele prostorije, jedan zid ili tek dio zida, npr. do visine komode.

Wall & Deco
Wall & Deco

Prilikom postavljanja ovakvih tapeta svakako angažirajte majstore koji se mogu pohvaliti iskustvom u obavljanju ovakvog posla.

Komentari