Kako odabrati idealnu podnu oblogu za svaku prostoriju

Za zidove i podove možemo reći da su osnova svake prostorije. No, to ne znači da se i ovim elementom prostora ne možete poigrati, pa čak i učiniti ga akcentom bilo koje prostorije.

Odabir adekvatne podne obloge ovisi o mnoštvu faktora – od estetskog dojma koji želite stvoriti, preko zahtjevnosti samog prostora, ali i namjene. Srećom, izbor je danas širi nego ikad.

Spačva
Spačva

Parket

Drvene podne obloge odišu jedinstvenom atmosferom intime i topline. stoga i ne čudi velika popularnost parketa koji se nijansama i oblicima može prilagoditi najzahtjevnijim interijerima. Osim estetske komponente, parketi su jednostavni za održavanje, postojani i ugodni za korak. Kako ih je moguće opetovano brusiti i lakirati, pokazuju se i financijski i ekološki isplativim.

Još donedavno većinu podova pokrivale su drvene obloge, laminat ili pločice, no danas nam se nude mnogobrojna inovativna rješenja, koja zamjenjuju klasične podne obloge.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Lijevani podovi

Jedna od novijih i zanimljivijih opcija svakako su lijevane obloge. Za one koji nisu ljubitelji fuga i vidljivih prijelaza, ovo je idealno rješenje. Težite li pak osjećaju topline i mekoći pod nogama, nekad popularni tepisoni danas dolaze u širem i zanimljivijem rasponu nego ikad.

tappeti
tappeti

Keramičke pločice

Za prostore poput kuhinja, hodnika i kupaonica ipak češće pribjegavamo nešto trajnijim i otpornijim varijantama. Zato su keramičke pločice i danas apsolutni vladar kuhinjskih i kupaonskih podova.

tepih centar
tepih centar

Vinil ploče

U prostorima koji nisu izloženi visokom stupnju vlage, ali ipak zahtijevaju visoku otpornost, idealne su vinil ploče. Posebno su prikadne za uredske prostore.

Rješenja je gotovo koliko i zahtjeva. Stoga, prije odabira svakako dobro razmislite o svojim potrebama i namjeni prostora.

spačva
spačva
Komentari