Podno, zidno i stropno grijanje sve je popularnije. Saznajte sve o ovim ‘nevidljivim sustavima’!

Prilikom gradnje ili adaptacije doma bitno je odabrati pravi model zagrijavanja i hlađenja prostora. Sve je veći broj onih koji se opredjeluju za napredne sustave grijanja. U nastavku se upoznajte s njima!

 


Pri izgradnji stambenih objekata, osim o izgledu prostora, važno je voditi računa i o instalacijama. Danas je sve popularnije podno, zidno i stropno grijanje, odnosno hlađenje.

Vodimo vas na gradilište obiteljske kuće u Istri gdje pratimo ugradnju Uponor Contec ON sustava za aktivaciju betonske jezgre kojim će se omogućiti stropno grijanje i hlađenje objekta. Contec ON se ugrađuje na samu oplatu ispod donje zone armature u betonskoj ploči.

Cijevi se montiraju na za to predviđene panele u razmaku od 85 mm i potom se spajaju na razdjelnik. Visoko su fleksibilne i jednostavne za ugradnju, a razdjelnik se za ovaj sustav postavlja unutar betonske ploče ili neposredno ispod nje.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Dok se klasičnim radijatorima zagrijavanje prostorije na željenu temperaturu postiže s jedne ili dvije pozicije radijatora, kod površinskog grijanja ili hlađenja toplina se ravnomjerno raspoređuje po prostoriji pa se tako i dulje zadržava i veći je osjećaj ugode.

“Prednosti površinskih sustava u odnosu na ostale klasične sustave za grijanje i hlađenje su dulje zadržavanje osjeta ugode unutar prostorije te izostanak direktnog strujanja zraka. Uz navedene prednosti važno je istaknuti i da su troškovi korištenja i održavanja površinskih sustava puno niži u odnosu na klasične sustave”, rekao nam je Branko Rončević iz tvrtke Uponor Hrvatska.

Arhitekti, dizajneri interijera i vlasnici objekata sve više cijene “nevidljiva” rješenja jer je njima omogućena maksimalna sloboda u dizajniranju kreativnih interijera. Energetski učinkoviti sustavi grijanja i hlađenja pogodni su za novogradnju, kao i za objekte koji se renoviraju, odnosno adaptiraju.

 

Komentari