Dosadili su vam bijeli stropovi? Donosimo 6 načina kako ih drugačije urediti

Prilikom uređenja doma veliku pažnju posvećujemo zidovima i podovima dok stropove u većini slučajeva zanemarujemo. Evo nekoliko sjajnih primjera kako im možete dati više pažnje, a svoj dom učiniti estetski zanimljivijim

 

Plohe stropa, poda i zida osnovni su elementi koji okružuju naš životni prostor pa je iznimno važno da su napravljeni tako da ga čine intimnim, toplim i ugodnim za život. Najčešće stropove obojimo u bijelo, postavimo centralnu rasvjetu i zaključimo da je forma zadovoljena. Zato smo se ovoga puta posvetili mogućnostima i inovativnim idejama kako treću plohu vašeg interijera učiniti zanimljivijom.

 

collage1
Foto: Pinterest

Obojite strop jednom od boja

Savjetujemo da kod nižih stropova koristite svjetlije tonove kako vizualno ne biste smanjili prostor, a kod visokih stropova možete koristiti i tamnije tonove. Na stropovima dječjih soba predlažemo da se poigrate prugicama različitih boja ili raznobojnim kružnim oblicima kako bi djetetu svaka ploha sobe bila zanimljiva i razigrana. Bojanje stropova kvalitetnom bojom uz trošak iskusnog soboslikara koštat će od 15-25 kn po m2.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Spušteni stropovi

Kod većih visina prostora postoji mogućnost postavljanja gipskartonskih stropova koji imaju velike funkcionalne i estetske prednosti. Između konstruktivnog stropa i gipskartonskog spuštenog stropa možete sakriti mnogobrojne instalacije, postaviti izolaciju, rasvjetu, zvučnike, vodilice za klizna vrata, zavjese te njegovim maštovitim oblikovanjem dobiti vrlo interesantne i neobične oblke stropa. Najrašireniji primjeri spuštenih stropova su kaskadni (strop na više razina), te lebdeći (rubovi stropa su odmaknuti od zidova kako bi se dobio dojam da strop lebdi). Kvalitetna izvedba spuštenog stropa s materijalom iznosi oko 135kn po kvadratu.

 

collage
Foto: Pinterest

Postavite na strop zanimljivu tapetu

Osim estetike tapeta će pružati bolju toplinsku i zvučnu izolaciju. Cijena postave je otprilike 40kn po m2 a cijene samih tapeta kreću se u širokom cjenovnom rasponu ovisno o kvaliteti, dezenu i materijalu od 30 do 1000kn po m2.

Zalijepite naljepnice po stropu

Možete kupiti gotove naljepnice ili dati izraditi unikatne prema osobnim afinitetima. Zgodna ideja je i apliciranje stihova ili poznatih fraza. Cijene ovise o veličini naljepnice, a kreću se od 20 do 500 kn po naljepnici.

 

Foto: Altomindretning.dk

Osvježite jednoličan strop štukaturom.

Štukaturu možete postaviti na spoju zida i stropa ili na centar stropa štukaturu koja će činiti kružni, kvadratni ili pravokutni oblik. Unutar plohe koju omeđuje štukatura postavite rasvjetu. Odabirom rustikalne štukature vaš interijer će odisati klasičnim i profinjenim stilom dok će odabirom jednostavne štukature, ravnih linija prostor poprimiti moderan i elegantan ugođaj. Cijene štukatura po m dužnom kreću se od 30 do 100 kuna.

Oplemenite strop ogledalom.

Postavljanjem ogledala vizualno će se povećati prostor te dobiti atraktivan i pomalo otkačen interijer.

Foto: Small Design Ideas

Dodatni savjeti

  • Postavljanjem izolacije iznad spuštenog stropa postići ćemo dobru zvučnu i toplinsku izolaciju
  • Kod vrlo oštećenih stropova moguće je postaviti tapetu kao zaštitu, a ujedno i zgodan estetski element
Komentari