PODOVI U DOMU: ovo su bitne odluke koje treba donijeti prije kupnje

Podovi su jedna od stavki koje rijetko ili nikad ne mijenjamo stoga je važno izabrati one kvalitetne i izgledom bezvremenske. Kod odabira podnih obloga potrebno je donijeti nekoliko odluka…


Stolarija, zidovi i podovi prvi su korak u svakom uređenju interijera, a budući da su podovi najdugovječniji, važno je izabrati one kvalitetne i izgledom bezvremenske.


ODABIR VRSTE DRVETA

Kod odabira podnih obloga potrebno je donijeti nekoliko odluka. Za početak, vrsta drva. U ponudi je cijeli niz, bukva, trešnja, bagrem i jasen samo su neki od njih, a oni najpopularniji su svakako hrast i orah.

Projek: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

NAČIN SLAGANJA

Osim samog izbora drva, vrlo važan je način slaganja parketa. Nekoliko je načina na koje se parket može slagati, u nizu, takozvani seljački pod, riblja kost, maxi riblja kost ili chevron.

Upravo su chevron i maxi riblja kost dva trenutno najpopularnija izbora.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Chevron poznat  i pod nazivima francuski ili mornarski vez, nekad je bio prepoznatljiv u kraljevskim palačama, a posljednjih godina u interijere se vratio na velika vrata. Kod Chevron parketa, daščice su rezane pod određenim kutom, najčešće 45 ili 60 stupnjeva kako bi se kod postavljanja spajale jedna na drugu u ravnu liniju stvarajući tako savršenu simetriju.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Maxi riblja kost, odnosno herringbone baš kao i chevron, vratio se iz tradicionalnih interijera. Daščice se u ovom slučaju ne režu se pod kutom nego imaju ravni rub koji se slaže u izlomljeni cik-cak uzorak.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić
Foto: Ivana Niskota

ZAVRŠNA OBRADA – ULJENA ILI LAKIRANA. ILI MOŽDA S 5 POSTO SJAJA?

“S obzirom na završnu obradu, imamo klasične parkete koji se bruse i lakiraju na licu mjesta te tvorničke uljane ili lakirane. Uljani parket iziskuje održavanje – potrebno je nauljiti ga jednom godišnje, što si u današnjem tempu života malo tko od nas može priuštiti. Glede lakiranih parketa, tvrtka Galeković je otišla stepenicu više i imamo parket s 5 posto sjaja te je vrlo teško prepoznati je li uljen ili lakiran. Potrebno je napomenti da na parketu od 5 posto sjaja ispod toga laka postoji široka paleta finiš obrade odnosno bajceva”, otkrio nam je Tomislav Brletić iz tvrtke PPS Galeković.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Bez obzira na koju vrstu parketa i način slaganja se odlučili, jedno je sigurno. Niti jedan materijal neće unijeti toplinu u dom na način koji unese drveni pod.

 

Komentari