Drvo, keramika ili lijevani podovi – koju podnu oblogu odabrati?

Izbor podnih obloga uvelike utječe na konačan izgled interijera. Uz zidne obloge, vrata, prozore i instalacije, podne obloge spadaju u “trajni” dio interijera. Zato je poželjno izabrati što kvalitetnije materijale koji će lijepo izgledati, ali i podizati vrijednost vašeg doma

 

Drvene podne obloge spadaju u ‘klasike’ koji nikada ne izlaze iz mode. Različite vrste i nijanse drva, njihova kombiniranja, brojni načini rezanja i slaganja pružaju neiscrpan izvor inspiracije za stvaranje oblika koji će najbolje ‘sjesti’ u zadani prostor. Jedno je sigurno – ma gdje se nalazili, drveni podovi će zračiti toplinu i ugodan osjećaj intime svojstven mjestima koje s veseljem i ponosom nazivamo svojim domom…

 

Estudio BRA/Maíra Acayaba

 

Autohtone vrste drva ili egzote, kombiniranje drva s drugim materijalima poput kamena, cigle ili keramike, sve popularnije miješanje različitog recikliranog parketa iz starijih interijera koje odlikuje toliko šarmanta patina vremena ili pak koketiranje s intarzijskim klasičnim motivima u nekom suvremeno namještenom prostoru – mogućnosti je doista mnogo, važno je samo prepoznati onu koja će najbolje ‘obući’ neki prostor.

 

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

 

Keramičke pločice su još jedan ‘klasik’ koji danas, uz uobičajena mjesta poput kupaonica i kuhinja, sve češće viđamo i u hodnicima i sobama. Uz njihovu čestu primjenu u različitim varijantama mediteranskog stila, danas ih se postavlja i u suvremeno uređene prostore, prekrivene sjajnom glazurom. Takve pločice, u kombinaciji sa suvremeno dizajniranim namještajem zanimljivih linija, mogu stvoriti poseban, futuristički dojam.

 

Za sve koji žele oplemeniti prostor originalnim rješenjem koji će dati poseban estetski, prepoznatljiv pečat, predlažemo razmatranje postavljanja podnog mozaika inspiriranog antičkim motivima ili pak kombiniranje šarenih pločica izrezanih u različite oblike i povezanih debljim fugama neutralnog kolorita.

 

Projekt: Vertebrae Architecture
Projekt: Vertebrae Architecture

 

Uz navedene ‘klasike’ koji već stoljećima ‘stanuju’ u našim interijerima, danas su sve traženiji lijevani podovi. Jedan od takvih podova je betonski, koji sve više izlazi iz tvorničkih hala i smiješta se u stambene ili poslovne prostore, a može se ulijevati na mjestu ili se postavljati u obliku gotovih betonskih ploča.

Osim u prirodnoj boji, dodavanjem bojanog pijeska ili boje u samu smjesu, ili pak naknadnim bojanjem površine, pokazuje se atraktivnim rješenjem za suvremeno uređene prostore, a posebno one veće kvadrature, u kojima će osigurati jedinstven ‘industrijski’ štih kao i duh urbanog, modernog vremena.

 

Foto via Houzz
Foto via Houzz

 

Još jedan sve češći ‘gost’ iz industrijskih i poslovnih prostora su i monolitne epoksidne podne obloge koje mogu biti jednobojne, ili pak ukrašene nekim motivom u njihovoj samoj strukturi – motiv može biti i uvećana vlastita omiljena fotografija ili poster koja se vidi ispod prozirne smole, a možete i sami biti ‘svojim’ dizajnerom kroz osmišljavanje nekog motiva koji se iscrtava korištenjem razbnobojnih smola.

Ovakvi lijevani podovi plijene pažnju svojom jednostavnošću i čistoćom, čineći protor vizualno većim jer nema fuga ni drugih spona. U jednobojnoj varijanti, ovakvi podovi neće odvlačiti pažnju, već krajnje nenametljivo podcrtati prostor u kojem se žele istaknuti neki drugi elementi, primjerice pojedini komadi namještaja ili pak neki upečatljiv dekorativni element.

 

Estudio BRA/Maíra Acayaba

 

Opći savjeti

• Za razliku od drvenih podnih obloga, koje se mogu dobro snaći u bilo kojem osnovnom stilu uređenja, keramika i lijevani podovi to ne mogu: keramika će uz varijante mediteranskog stila ući i u suvremeno uređene prostore, ali je se ne preporuča i za klasično uređene sobe. Lijevani podovi će izvrsno pristajati uz suvremene, minimalistički uređene prostore, ali ne i uz klasiku i rustiku.

• Dok drvo vizualno i stvarno zrači toplinu, isto se ne može reći i za keramiku i lijevane podove, koji će nerijetko, upravo iz tog razloga, zahtijevati dodatno ‘utopljavanje’ ostalnog dijela prostora tekstilnim i drugim ‘toplim’ dodacima.

 

Foto: Grand-Design London

 

Lijevani podovi su idealni za hodnike jer su vodootporni, postojani i lako održavaju.

• Povremeno brušenje, premazi voskom ili lakiranje i vlažna krpa najčešća su i najjednostavnija rješenja za održavanje i dugotrajnost drvenih podnih obloga.

Keramičke pločice su, za razliku od drvenih podova, podložnije oštećenjima koja se nerijetko mogu ukloniti samo njihovom zamjenom – srećom, taj se problem kompenzira njihovom financijski podnošljivom cijenom, a kao dodatni bonus koji govori u prilog keramičkim pločicama jest i činjenica da se najlakše održavaju.

Epoksi podovi, koji su mehanički čvršći i od betona, također se lako održavaju, a hrapave betonske podove se ne preporuča čistiti deterdžentima, već samo metenjem i vlažnom krpom.

 

Foto: Shoko Design/Małgorzata Opala
Komentari