Podovi u kupaonicama – jesu li pločice jedina opcija?

Keramičke pločice su i dalje podna obloga broj jedan u kupaonicama, čemu je svakako pridonio široka paleta veličina, boja i dezena, kao i jednostavno održavanje.


Osim keramičkih pločica, tu su i one staklene te sve traženiji drveni podovi – posebno za kupaonice u rustikalnom stilu, ali sve češći su odabir i u suvremenim kupaonicama. Uz drvo, naročito tikovinu i bambus koji su idealni za mokre prostore, danas se u kupaonice postavlja i laminat te pluto. Pluteni podovi, kao i drvo, trebaju imati dodatni zaštitni premaz za zaštitu od vlage.

Foto: Laura Cantarella
Foto: Laura Cantarella

U zadnjih nekoliko godina sve je traženiji i beton,zahvaljujući velikoj popularnosti industrijskog dizajna, ali i s obzirom na to da je trajan, otporan na vodu i jednostavan za čišćenje. Uz to je i razmjerno jeftino rješenje. Betonski podovi ne moraju nužno biti u svojoj prirodnoj boji. Dodavanjem bojanog agregata, odnosno pijeska, posebnog cementa ili boje u betonsku smjesu ili bojanjem površine, dobiva se vrlo atraktivna podna obloga, kao stvorena za suvremeno uređene kupaonice.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Epoksidne podne obloge ili lijevani podovi još su jedna od zanimljivijih opcija. Vodonepropusni i lagani za održavanje, jednobojni ili s uzorkom, ovakvi podovi će se pokazati originalnim rješenjem za moderne, ali i klasične kupaonice. Međutim, njih preporučamo samo u stanovima novogradnje, jer je takva vrsta poda osjetljiva na pucanje u starim zgradama čija je osnovna podna konstrukcija od drvenih greda koje se, ovisno o temperaturi, skupljaju i šire.

Uz već tradicionalne materijale kupaonskih podova poput granita ili mramora, koristi se i vrlo praktičan linoleum, kao i tapisoni od zida do zida kakvi će se često naći u kupaonicama diljem SAD-a i Velike Britanije. Kod nas ti materijali nisu osobito popularni, jer se smatraju jeftinim i neestetskim rješenjem, a mana im je također što nisu ekološki. Zato je njihova ponuda u hrvatskim prodavaonicama relativno slaba.

Bez obzira na navedeno, mogu se pronaći iznimno lijepe podne obloge ovog tipa pa nemojte unaprijed odustati u njihovom traženju.

Komentari