TAPETE SU APSOLUTNI HIT: izbjegnite 5 najčešćih pogrešaka prilikom njihova odabira i postavljanja

Ono što vjerojatno nećete htjeti zaobići u (pre)uređenju doma su tapete. Ova dekorativna zidna obloga doživjela je veliki povratak, a dizajneri joj predviđaju popularnost još dugi niz godina. No, kako bi sve ispalo besprijekorno, donosimo u suradnji s Bauhausom greške koje svakako trebate zaobići!

 

 

 

Tapete su veliki saveznik u osmišljavanju doma jer su moćna dekoracija koja može promijeniti izgled svakog prostora, čak i onog prosječnog. One su jedna od najtraženijih dekoracija ne samo kada se oprema posve novi prostor ili radi sveobuhvatna renovacija nego i kada se želi napraviti neka sitna izmjena. Novouređenom prostoru daje posve novu definiciju i atmosferu, a onome koji je doživio sitni makeover donosi pravo osvježenje.

Stoga, ako želite neku novinu u svome domu kako biste proljeće dočekali u posve novom raspoloženju, zadovoljni izgledom svoga doma, razmislite svakako o tapeti. No, prije neko krenete u nabavku i postavljanje, saznajte na što biste sve trebali paziti. U suradnji s tvrtkom Bauhaus donosimo vam popis najčešćih grešaka koje svakako morate zaobići u širokom luku!

 

Makeover boravka s flis tapetom Life 3 iz Bauhausa / Foto: InDizajn

1. BRZOPLETA NARUDŽBA PREKO INTERNETA

Online kupovina je postala posve uobičajena stvar. Praktična je jer iz udobnosti svoga doma možete obaviti kupovinu, a naročito je pogodna kada želite doći do nečega što ne možete naći u svojoj blizini. Primjerice, pravog modela tapeta koji bi savršeno odgovarao vašem životnom prostoru.

No, ovakva kupnja može biti problematična ako ne provjerite stranicu s koje naručujete – je li pouzdana i sigurna te je li riječ o kvalitetnom proizvođaču? Zato je dobro prethodno se informirati i sve provjeriti jer biste mogli dobiti tapetu neadekvatnih dimenzija ili s motivom vrlo različitim od onoga kojeg ste naručili.

Flis tapeta AS Creation Neue Bude 2.0 ED II  i tapeta AS Creation Neue Bude 2.0 ED II / Foto: Bauhaus

Ono što trebate imati u vidu prilikom narudžbe je da je potrebno par dana, pa i više od tjedna da pošiljka stigne do vas tako da ne naručujete majstora prije vremena. Također, dogovorite s majstorom što sve trebate nabaviti prije njegova dolaska.

Provjerite svakako plaćate li poštarinu na narudžbu i možete li vratiti role nakon što otvorite pakiranje te dobiti povrat novca.

 

Flis tapeta my look Nature / Foto: Bauhaus

 


2. KUPOVINA BEZ IZRAČUNATE KOLIČINE

Prilikom kupovine tapeta bitno je misliti na potrebnu količinu. Nakon izmjere zid(ova) na koju ćete ju staviti, pogledajte na pakiranju tapete koliku površinu je moguće oblijepiti s jednom rolom. Standardna širina tapete je oko 53 cm, a dužina 10 m što je dovoljno za pet kvadrata zida.

No pazite kod tapeta s uzorkom budući da se on treba poklapati odnosno imati kontinuitet – tada je potrebno uzeti više metara tapeta. Isto tako, kod tapeta s uzorkom ili foto tapeta bitno je, ako na taj zid dolazi namještaj, hoće li motiv dovoljno doći do izražaja odnosno hoće li se vidjeti fotografija na pravi način ili će neki bitni dijelovi biti prekriveni.

 

Foto: Bauhaus

3. NEPRIPREMLJENA PODLOGA

Za dobro postavljenu tapetu iznimno je bitna podloga na koju je nalijepljena i vrlo često se, kada gledate iz određenih kuteva mogu vidjeti nepravilnosti. Nepripremljena podloga može utjecati na odljepljivanje ili neravnine na tapeti.

Osim odabrane tapete i potrebnog materijala potrebno je pripremiti zidove. Ako ste naručili majstora, dogovorite s njim da on to odradi. Zidovi prije lijepljenja tapeta trebaju biti posve spremni – izravnani i glatki, suhi i očišćeni od bilo kakvih prljavština i ostataka naljepnica i sličnog.

 

Foto: Siboney

Ako ćete staviti i novi sloj boje na ostatak zidova i strop u toj prostoriji, onda krenite od njih, a tapeta dolazi nakon toga. Tako neće doći do toga da neka kapljica boje pošprica tapetu. Mnogi se odlučuju lijepiti tapetu na postojeću. Takva praksa je dopuštena ako nije riječ o vinilnoj tapeti. Kada lijepite tapetu na tapetu, površina postojeće treba biti posve glatka. Naime, mnoge tapete imaju hrapavu teksturu, pa ih se u tom slučaju preporučuje skinuti prije stavljanja novih.

Isto tako, potrebno je provjeriti stanje stare tapete jer će se sve nesavršenosti, kao i oni dijelovi koji su odlijepljeni ili oštećeni vidjeti na novoj tapeti.

Papirnata tapeta Coffee / Foto: Bauhaus

4. NEUSKLAĐENOST S OSTATKOM INTERIJERA

U uređenju uvijek treba imati ‘širu sliku’ odnosno ostatak uređenja prostorije, ali i cijelog doma. Svaki interijer bi trebao biti cjelovita stilska cjelina. Imajte u vidu da tapeta u prostoriji mora biti usklađena stilom, bojom ili uzorkom s postojećim elementima, odnosno da mora imati neku stilsku poveznicu. U suprotnom, moglo bi se dogoditi da tapeta ne podiže sobu na višu stilsku razinu, nego obrnuto.

Naravno to ne znači da tapeta ne može imati odvažniji dizajn i time biti glavni stilski akcent u prostoru i dekoracija koja plijeni pažnju prije svega ostaloga.

Flis tapeta my look Nature / Foto: Bauhaus

 


5. PRESKAKANJE UPUTA NA PAKIRANJU 

Kako sve tapete nisu od istoga materijala potrebno je uvijek, bez obzira postavlja li ih majstor ili vi, pročitati uputstvo. Postoji više vrsta ljepila prilagođenih tipu tapete kao i prostorije u koju se postavlja. Neadekvatno ljepilo može oštetiti tapetu i uprskati sav posao.

Pored toga, svako upustvo je potpuno prilagođeno modelu tapete na kojem se nalazi te donosi još niz korisnih uputa – gdje se sve mogu postavljati, što je sve potrebno napraviti prije postavljanja… Također, bitno je pridržavati se uputa na pakiranju ljepila.

 

Flis tapeta my look Nature / Foto: Bauhaus

PROMO

Komentari