BUDITE U TOKU: 3 vruća trenda u svijetu keramike za atraktivan dom

Svijet keramike nikada nije bio zanimljiviji i raznolikiji i doista je teško odabrati modele i uzorke za podove i zidove našega doma. Kako bismo vam pomogli u konačnoj odluci koja bi stvorila atraktivan prostor, u suradnji s tvrtkom Petrokov donosimo trendove u keramičkim pločicama

 

 

 

Unatoč brojnim novim oblogama koji se pojavljuju na tržištu, keramičke pločice su najčešći odabir, a za to postoji doista niz i više nego dobrih razloga. To je prije svega otpornost na vodu, vlagu i mehanička oštećenja, zatim dugotrajnost, praktičnost i jednostavno održavanje. Kada tome pridodamo i dizajn, na koji se kod keramike uvijek polaže velika pažnja, jasno je zašto ova podna obloga i dalje ima primat. Ona je savršen spoj funkcionalnosti, praktičnosti i estetike!

Prije nego krenete u odabir, bitno je informirati se o novitetima i trendovima te odabrati prave modele, što je ponekad i teško s obzirom na doista veliku i zanimljivu ponudu.

Foto: Aparici / Petrokov

U suradnji s tvrtkom Petrokov, koja u svojoj ponudi ima poznate domaće i strane proizvođače pločica, kao i sve potrebno za njihovo postavljanje, otkrivamo vam vruće trendove iz svijeta keramike i donosimo inspiraciju kako ovom vrstom obloga možete opremiti svaku prostoriju doma.

 


1. NA NEOČEKIVANIM MJESTIMA

Kupaonice, kuhinje, hodnici i terase gotovo su nezamislivi bez keramike. Noviji trendovi proširili su prisutnost ove popularne obloge i u doslovno sve ostale prostorije doma – od hodnika, preko dnevnog boravka pa sve do spavaće sobe.

Nerijetko su akcentni zidovi iznad kreveta u spavaćoj sobi ili pak sofe u boravku obloženi keramikom koja svojim dizajnom i sjajnim uzorcima stvara dojam najljepše tapete ili umjetničkog murala.

Foto: Aparici / Petrokov

Podovi obloženi keramikom u ovim prostorijama više nisu samo rezervirani za vikendice i kuće na obali. Sve češći su moderni domovi, koji su zahvaljujući podnom grijanju, jedina podna obloga u cijelom interijeru. Stoga ih odabiru oni koji vole da im je u domu uvijek jako toplo ili pak koji imaju pse ili mačke za kućne ljubimce – ovako je znatno lakše nositi se s brojnim dlakama.

Foto: Abitare / Petrokov

Dizajneri donose rješenja za kuhinjske otoke obložene keramikom, što potvrđuje kako ovaj klasičan materijal nudi neiscrpne mogućnosti u opremanju prostora.

Foto: Abitare / Petrokov

2. TOP UZORCI

U uređenju interijera općenito dominira nekoliko stilova, koji se također odražavaju i na dizajn pločica. Prije svega su to klasika, vintage i industrijski stil. Keramičke pločice svojim uzorcima mogu donijeti takav ugođaj, a dobra stvar je što ih možete kombinirati te tako stvarati eklektične interijere koji imaju bezvremenski štih. Zajednička karakteristika svih trendi pločica jest što su inspirirane prirodnim materijalima – mramorom, kamenom, drvetom…

Foto: Roca / Petrokov

Klasični ugođaj donose keramičke pločice u uni boji ili uzorku mramora te sjajne površine. Mramor je svakako jedan od najtraženijih uzoraka na keramičkim pločicama. Želite li postići jednostavniji i elegantniji dojam, stručnjaci predlažu da izaberete svjetlije nijanse, primjerice sivu i bijelu, a za glamur i luksuz tamni mramor (crni, zeleni ili tamnosmeđi) prošaran svijetlim žilicama kojem možete dodati i pločice srebrnog, bakrenog ili zlatnog sjaja.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri s pločicama iz Petrokov asortimana (Aparici zlatne pločice) / Foto: Darko Mihalić

Rustikalni ugođaj osigurat ćete pločicama s uzorkom patchworka, terazza i drveta, koji su vrlo traženi u svim prostorijama doma jer donose toplinu i udobnost, a industrijski s uzorkom betona. Ovi uzorci vrući su trendovi koji će potrajati dugo vremena.

Foto: Ragno / Petrokov

Svi ovi uzorci, preporučuju stručnjaci, još više će doći do izražaja ako ih kombinirate s drugim vrstama i uzorcima.

 


3. VELIKE DIMENZIJE I NEPRIMJETNE FUGE

S tek nekoliko pločica prekriti zid između gornjih i donjih kuhinjskih elemenata donedavno nam se činilo nemogućim, no sada je to jedan od najvećih trendova. Velike dimenzije pločica (ima ih i preko 100 cm!) vrlo su popularne te usput ruše predrasude kako su one namijenjene samo prostorijama velike površine. Velike pločice, naime, male prostorije čine većima. U velikim pak prostorijama, stvorit će dojam elegancije i podići prostoriju na viši stilski nivo.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri s pločicama iz Petrokov asortimana (Aparici) / Foto: Sanja Jagatić

Pločice velikih dimenzija vrlo su funkcionalno rješenje jer ih je, zbog manjeg broja fuga, lakše održavati. Isto tako, minimalne i jedva primjetne fuge jedan su od vladajućih trendova. Tako se stvara dojam neprekinute cjeline.

Foto: Roca / Petrokov

Pored velikih dimenzija, svakako vrijedi razmisliti i o dva prisutna trenda, koja uživaju veliku popularnost – pločice manjih dimenzija heksagonalnog i uskog pravokutnog oblika koje se slažu u riblju kost.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri s pločicama iz Petrokov asortimana (mramor uzorak Marca Corona, slagane u riblju kost Ragno, crno-bijeli uzorak Aparici / Foto: Darko Mihalić

Foto: Ragno / Petrokov

PROMO

Komentari