HIT PREGRADE U INTERIJERU: podijelite svoj prostor bez velikih i skupih zahvata

Moderni način stanovanja u kojem se želi ostvariti što više funkcija u jednom prostoru a istovremeno postići i privatnost, donio je različite načine djelomičnog pregrađivanja. U suradnji s tvrtkom Mc Plus donosimo vam ideje kako svoj životni prostor možete pregraditi popularnim i praktičnim gips-kartonskim pločama

 

 

 

Pregrade su veliki trend u uređenju interijera. No, s obzirom na njihovu veliku funkcionalnost i praktičnost, ovo je trend koji će potrajati još godinama. Suvremeni način stanovanja karakteriziraju mali interijeri u koje je smješteno jako puno sadržaja, kako bi se zadovoljile sve potrebe stanara.

No, da bi se dobila potrebna privatnost, a prostor ne bi postao zagušen klasičnim pregrađivanjem zidova, prakticiraju se pregrade od stakla, metala te najpopularnijeg izbora, gips-kartonskih ploča. On omogućuje da stvorite i malu izdvojenu prostoriju unutar jedne veće.


Foto: Planete Deco

Gips-kartonske pregrade poznatije kao knauf (što je ustvari naziv jednog od proizvođača), imaju niz vrlina – jednostavno i brzo se postavljaju, nisu veliki financijski izdatak te se maksimalno prilagođavaju prostoru. S pločama obloženim ljepenkom i ispunjenim posebnom vrstom kartona i jezgrom od gipsa, jednostavno možete sve jer se lako režu i prekrajaju. U ponudi tvrtke Mc Plus možete pronaći gips-kartonske ploče različitih debljina i dimenzija, kao i sve što vam je potrebno za izradu ovakvih pregrada – od osnovnog dijela do završnih obloga, ovisno za što ste namijenili pregradu.

Sav ostali građevinski materijal potražite u poslovnicama MC Plus-a u Zagrebu, Rijeci i Đakovu.

U nastavku vam nudimo nekoliko različitih mogućnosti kako možete prostor unutar jedne sobe ili pak sobu od ostatka stana vrlo efektno pregraditi gips-kartonskim pločama. Inspirirajte se!

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivana Niskota

Gips-kartonske ploče omogućile su da unutar jedne prostorije odvojite zaseban prostor i tako stvorite posve novu sobu s novim sadržajem. Najčešće je to unutar dnevnog boravka u kojem se stvara zasebni radni ili spavaći prostor. U slučaju projekta (fotografije iznad i ispod) korištena je kombinacija gipsanih ploča i stakla obrađenog metalnim profilima.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivana Niskota

Gipsane ploče stvorile su dojam prave nove prostorije, a stakleni dio donio je prozračnost te potrebnu svjetlost u ostatak prostora.

Foto: Unsplash

U slučaju kada trebate stvoriti vizualno razdvajanje u prostoru te vam cilj nije apsolutna privatnost odijeljenog prostora koji usto ima vrlo slične funkcije (u ovom slučaju socijalna zona), dobro rješenje su pregrade manje površine. Gipsane ploče ovdje su manjih dimenzija i pobojane bijelom bojom, a obrađene aluminijskim profilima te stvaraju efekt panela.

Ovo je izvrsno rješenje i za spavaonice s garderobom, sobe koje koristi više djece, ali i za uredske prostore. Ako ne fiksirate ovakav panel u podnu oblogu, možete ga po potrebi maknuti i primjerice nasloniti na zid ili pak preseliti u neku drugu prostoriju.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Slično rješenje je multifunkcionalni polu-zid na fotografiji iznad. Njegova osnovna funkcija je da dijeli ulazni prostor i hodnik od dnevne zone, a da je istovremeno povezan s njim.

Stavljanjem klasičnih zidova dnevni boravak bi izgledao znatno manji. Druga funkcija mu je tv zid, a radi veće atraktivnosti obložen je svijetloplavim panelima na jednoj strani, a na drugoj je u njega ugrađen akvarij. Tako je i prolaz iza zida, gdje se nalaze ormari, postao atraktivniji.

 

Foto: Shoootin

U interijeru poput garsonijere, koji se, pored kupaonice, sastoji od samo jedne prostorije, pregrade su veliki saveznik. Kombinacijom drveta i gipsanih ploča u garsonijeri (fotografije iznad i ispod) se također odijelio prostor, a pregrada ima još nekoliko bitnih funkcija: ovo je ujedno i polica koja s jedne strane služi kao tv zid, a s druge kao prostor za kuhinjske ormariće s radnom plohom.

Foto: Shoootin

Jednosobni stanovi idealni su za samce, no s vremenom se ipak pokaže da je odvojeni prostor za spavanje itekako potreban. Na primjeru ovog malog stana možete vidjeti kako je polu-zidom od knaufa stvorena mini spavaonica. Ovako su i kuhinja i blagovaonica dobile privatnost ali i dodatnu dekoraciju, ostale povezane s mini dnevnim boravkom.

Foto: Roman Verbishchuk

Zid je ukrašen drvenim lajsnama te dekoracijama geometrijskog oblika te je tako postao glavni stilski akcent u ovom dijelu prostorije. Alternativa drvenim dekoracijama su boja različita od ostataka zidova, štukature ili primjerice tapeta.

Foto: Roman Verbishchuk

Noviji trendovi u stanovanju donijeli su i praksu povezivanja hodnika s dnevnim prostorom. Micanjem vrata i zidova hodnik postaje dio dnevne zone te u njega ulazi prirodna svjetlost, kojom ovaj dio interijera obično oskudijeva.

Pored toga, i sam prostor dnevne zone dobiva dojam prostornosti. No, ako želite da prostor bude ipak djelomično podijeljen, najjednostavnije rješenje je gipsani zid koji još dodatno možete oplemeniti policama i komodama.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

I još jedna vrlo česta praksa u uređenju interijera su pregradni zidovi u kupaonici. Dodatno obloženi keramikom, gipsani zidovi dijele tuš kabinu od ostatka sadržaja.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

PROMO

Komentari