Alternative keramičkim pločicama

Keramičke pločice obično se postavljaju na ona mjesta u interijeru koja su  izložena vlazi i vodi. Njačešće su to kuhinje, kupaonice i hodnici. Kako se keramičke pločice već tradicionalno kao podne i zidne obloge postavljaju na ova ‘predvidljiva’ mjesta, oni koji žele u svoje interijere unijeti dodatni dašak osobnosti i kreativnosti sve se više okreću i prema drugim vrstama obloga koje će na jednako dobar način,zamijeniti keramičke pločice. Donosimo nekoliko prijedloga za ovakva rješenja.

IMG_0499

 

Neke od alternativnih podnih obloga

Danas je kao podna obloga sve traženiji beton, koji se zbog svojih visokih mehaničkih karakteristika uglavnom do sada koristio samo za industrijske podove. Betonski podovi imaju čitav niz pozitivnih karakteristika – trajan je, otporan na vodu i jednostavan za čišćenje, a uz to je i razmjerno jeftin. Betonski pod može biti monolitan – uliven na mjestu ili pak u obliku ploča. Beton ne mora nužno biti u svojoj prirodnoj, neutralnoj boji – dodavanjem bojanog agregata tj. pijeska, posebnog cementa, boje u betonsku smjesu ili bojanjem površine, dobit će se vrlo atraktivna podna obloga koja će vrlo dobro izgledati u svim suvremenim prostorima opremljenim minimalističkim namještajem ravnih linija i pomalo ‘industrijskim’ dekorom u vidu jednostavnih aluminijskih rasvjetnih tijela i polica. Ako se odlučite za betonsku podlogu u hrapavoj varijanti, vodite računa o tome da se ovakvi podovi najbolje održavaju metenjem i brisanjem vlažnom krpom, dok se deterdženti ne preporučuju jer ih je teško isprati.
Glatke betonske podloge je poželjno zaštititi premazom, što će uvelike olakšati održavanje, a ovakve su površine i rijetko klizave.

Picture 33

Kao još jedna od sve popularnijih podnih obloga koja zadovoljava veća mehanička i kemijska opterećenja su monolitne epoksidne podne obloge (mehanički čvršće i od betona). Osim lijepog izgleda koji prostorima daje osjećaj jedinstvenosti i općenito estetski originalan ‘pečat’, epoksidni materijali su vodonepropusni i lagani za održavanje te stoga vrlo pogodni za postavljanje u stambene i poslovne interijere, a napose će dobro izgledati u većim modernim kuhinjama i prostranim hodnicima (moguća je izvedba u jednobojnoj glatkoj ili dekorativnoj varijanti, s protukliznim svojstvima). Uz ovakvu podnu oblogu (bez obzira na boju) predlažemo korištenje ujednačenog neutralnog kolorita, upotrebu (po mogućnosti mat) namještaja najjednostavnijih linija i izbjegavanje miješanja različitih stilova (svakako izbjegavati elemente bilo koje varijante klasike).

 

Picture 7

Uz kamene podne obloge koje će izgledati izvrsno u bilo kojem stilu uređenja i sve vrste drvenih obloga, danas se ponovno ‘u modu’ vraća linoleum. Riječ je o prirodnom materijalu izrađenom od lanenog ulja, pluta, smole i drvenog brašna (kupuje se u obliku kvadratnih ploča i rola), a zbog svog lakog održavanja, jednostavnog polaganja i ne izazivanja alergijskih kožnih reakcija  naročito je pogodan za postavljanje u vrtiće, škole, bolnice itd. Linoleum je i dobar toplinski i zvučni izolator, otporan je na vodu i mrlje i ne kliže se. Sve navedene karakteristike kao i sve veći asortiman boja i dezena  čine ga sve popularnijim materijalom za oblaganje kuhinja i hodnika. Ipak, linoleum nije idealan za naročito vlažne prostore, stoga ga ne preporučamo za kupaonice. Kao posebno atraktivan preporučamo podni linoleum s motivima u stilu 70-tih koji će se izvrsno kombinirati s retro namještajem u hodnicima i kuhinjama.

Uz linoleum, tu su vinilne podne obloge (od polivinil klorida), a naročito su popularne one koje ‘glume’ kamen, drvo ili keramičke pločice. Ovakvi sintetički podovi su relativno jeftini, otporni na habanje i jednostavni za održavanje.

 

Alternative zidnim keramičkim pločicama

Kuhinjske zidne pločice sve više iznad radnih ploha, štednjaka i sudopera zamjenjuje staklo. Ovakvo rješenje u kuhinjama garantira suvremen i lijep izgled, ali i jamči lako održavanje. Staklo je najbolje jednobojno prozirno ili bijelo brušeno za ‘sanjiv’ efekt – konačnu nijansu diktirat će boja zida na koju se staklo postavlja (iznad štednjaka iz sigurnosnih razloga se preporuča kaljeno staklo otpornije na visoke temperature).

 

MMI
MMI

Kao još jedno jednostavno i vrlo atraktivno rješenje ističemo zidne obloge od laminata koje će vrlo lijepo izgledati postavljene između radne plohe i kuhinjskih gornjih elemenata. Posebno lijepo i ujednačeno izgledat će kuhinja gdje je laminatni zid iste boje kao i radna ploča, ili pak iste boje kao i vanjske fronte kuhinjskog namještaja. Uz vodootpornost, ovakve zidne podloge lako se i održavaju. Laminatni zidovi pogodni su i za kupaonice (primjerice postavljanje između umivaonika i gornjeg kupaonskog elementa). Ovakvo rješenje dat će svakoj kuhinji i kupaonici suvremeni ‘štih’.

Staklo i laminat preporučamo samo za suvremene prostore.

 

Opći savjeti

  • Prije postavljanja stakla na zid obavezno se moraju izbušiti rupe ako su na tom mjestu predviđeni električni prekidači. Najbolje se održava sredstvima za čišćenje prozora.
  • Linoleum se najbolje održava toplom otopinom deterdženta, a kad je suh, može ga se dodatno ulaštiti.
  • Na betonske i epoksidne podne obloge ne savjetujemo stavljati tepihe!
Komentari