Opeka: kako je uklopiti u interijer?

Mišljenja oko zida od opeke u interijeru su podijeljena – neki golu opeku smatraju šarmantnom dok je drugima ipak pretjerana i jednostavno sirova. Ukusi se možda razlikuju, ali neovisno spadate li u ljubitelje vidljive opeke ili ne, morate priznati da je odvažan i bezvremenski dio svakog interijera koji krasi.

 

 

Koristite li je pravilno, opeka može svakom prostoru dati jedinstven, nesavršen dojam i originalan izgled. Jedna od prednosti opeke jest njena svestranost – savršeno će odgovarati mnogim stilovima, od eklektike i rustike, pa sve do suvremenog ili industrijskog izgleda. Zato, prije no što je otpišete i priklonite se sigurnim, uobičajednim zidovima, pročitajte nekoliko savjeta i ideja uz koje ćete zavoljeti opeku u interijeru.

 

 

Projekt: Those Architects
Projekt: Those Architects

 

Održavanje

Spadate li među sretnike koji u svom domu imaju gole zidove od opeke, vjerojatno već znate da najčešće zahtijevaju minimalan ili nikakav dekor i brigu kako bi zasjali u punom sjaju.

Ipak, kako bi prostor bio svjetliji, nije loše premazati zid premazom koji će opeci dati suptilan sjaj. To je idealno za duge, uske hodnike ili predsoblja. U suprotnom, možete koristiti i mat premaz koji neće promijeniti izgled opeke, ali će je zaštiti od prašine i zuba vremena. Opeku je osobito važno zaštititi u slučaju da se nalazi u prostorima izloženim vlazi poput kuhinje ili kupaonice.

 

Shoko Design/Małgorzata Opala

 

Izgled i finiš

Ako je uobičajena opeka za vaš ukus ipak preupadljiva opcija, možete ublažiti dojam ili stvoriti različite efekte.

 

Bojenje u bijelo

Nekoliko premaza bijelom bojom čest je i popularan odabir za one koji vole teksturu opeke, ali žele joj dati moderniji, jednostavniji izgled. Prednost ovakvog izgleda, uz to što će se prostorija doimati svjetlijom, je vizualno povezaniji izgled i skrivanje nesavršenosti. Bijeli cigleni zid osobito dobro izgleda u spavaćim sobama.

 

Foto: ARTNAK.net

 

“Isprani” zidovi

Spadate li među one koji vole eksperimentirati i isprobavati nove mogućnosti, cigledni zid uvijek možete razigrati nepravilnim nanosima bijele boje – hoće li se prava boja opeke tek nazirati ispod sloja bijele ili ćete pak napraviti upečatljiv efekt “otpadanja boje”, ovisi o vašem ukusu.

 

 

Foto: ARTNAK.net

 

Siva boja

Jednako lijepa alternativa bojeloj je topla nijansa sive. To je svojevrsni kompromis između golog ciglenog zida i bojenja u bijelo.

 

Foto: Interior Design Ideas

 

 

“Stained look”

Imate li svjetle opeke, uvijek ih možete učiniti tamnijima pomoću posebnih premaza – baš kao što drvo možete premazom učiniti tamnijim, tako i opeka može dobiti novu nijansu. Za vintage i nesavršen efekt, možete pokoju opeku ostaviti neobojenu ili se poigravati količinom premaza za svjetliji ili tamniji efekt.

 

Foto: Interior Design Ideas

 

Dodatni savjeti

Ako je zid od opeke vrlo dug i jednostavno izgleda napadno ili nije po vašem ukusu, ne morate ga nužno obojiti. Predlažemo da ga vizualno ublažite mnoštvom slika, ogledala koja reflektiraju nasuprotni zid ili namještajem.

Ogledala su odličan saveznik ukoliko je zid od opeke prevelik ili premalen za prostoriju. Smjestite veliko ogledalo u prostoriju tako da ono reflektira cigleni zid kako bi se prostorija činila povezanijom ili pak, u suprotnom, ublažite “količinu cigle” ogledalom koje odražava običan zid.

 

Foto: Little Liberty
Foto: Little Liberty
Komentari