Podovi prilagođeni svakoj prostoriji i stilu – ključ dobrog odabira

Spremate se na gradnju novoga doma ili adaptaciju postojećeg i dvoumite kakve podne obloge odabrati? U suradnji s Elgradom pomažemo vam da lakše donesete odluku, birajući podove koji će biti ne samo lijepi i po vašem ukusu, usklađeni sa stilom prostora, nego i one koji će svojim karakteristikama biti optimalni za svaku prostoriju

 

 

Često pri planiranju izgleda unutrašnjosti svoga doma pomislimo prvo na podove, što nije nimalo slučajno. Odabir podova uz zidne obloge, prvi je korak u uređenju interijera i dizajneri i arhitekti uvijek mu pridaju posebnu pozornost. Osnovni kriterij prilikom odabira stručnjacima će biti svakako njegova funkcionalnost, dok će vlasnici uglavnom naglasak staviti na njegovu estetiku odnosno svoje želje i ukus. No, jedno bez drugoga ne ide – funkcionalnost je ispred estetike, no obje komponente moraju biti zadovoljene.

 

 

Uz nove tehnologije sve je moguće

Sve do nedavno postojala je klasična podjela kako tople obloge poput parketa idu u dnevne boravke i spavaće sobe, a one hladne u hodnike i kupaonice. No, zahvaljujući dizajnerskoj kreativnosti i poigravanjima koja podove čine atraktivnijima te novim tehnologijama obrade i komponentama koje se ugrađuju u obloge te ih čine otpornijima, dogodilo se da u tom smislu pravila nema. I da je  – sve moguće. Tako primjerice, parkete i laminate sve češće možemo vidjeti ne samo u kuhinjama i kupaonicama, a keramičke pločice u dnevnim boravcima i spavaćim sobama.

No, prilikom odabira potrebna je dobra informiranost o karakteristikama svake pojedine obloge kako bi ona bila optimalna za prostoriju u koju je stavljamo te usklađivanje sa stilom, teksturama, uzorcima i bojama. U suradnji s Elgradom pomažemo vam da odaberete najbolje za podove svoga doma i uživate svaki put u pogledu na njih. I da to zadovoljstvo traje godinama….

 

 

Svaka prostorija, pa čak i kupaonica

Sjetite se laminata koji se postavljao u interijere prije 20-ak i više godina i usporedite ga s ovim današnjima. Popularnost ove podne obloge neprestano raste, i to upravo zahvaljujući činjenici da se tijekom godina usavršavao te ga je danas doista teško razlikovati od parketa i općenito drvenih obloga. Laminati nove generacije su atraktivni, topli i dugotrajniji. Novi načini obrade učinili su da laminat postane drvena obloga br. 1 u interijerima, a razlog se krije i u tome što je jednostavan za održavanje. U njemu se, za razliku od parketa, zbog glatke površine, ne zadržavaju prašina i prljavština.

Stoga su mnogi poželjeli imati laminat i na mjestima koja su više izložena prljanju, habanju ali i vlazi. Tako laminate sve češće viđamo u kuhinjama, ulaznim prostorima i kupaonicama jer vrlo uspješno zamjenjuju keramiku. Svakako treba birati laminat koji je svojom kvalitetom i karakteristika namijenjen i za takve prostore.

 

Prije svega, ovakav laminat mora odlikovati iznimna otpornost ne samo na habanje nego i vlagu. Primjerice, Eggerov laminat, koji nudi Elgrad, moguće je postaviti u bilo koju prostoriju doma, a za kupaonice odnosno mjesta više izložena vlazi preporučuju se oni s dodatkom Aqua +. Većina laminata ima dekor drveta koji unosi prirodnost i toplinu u interijer, no želite li malo drugačiji štih ili jednostavno površinu želite uskladiti s uređenjem prostorije, na raspolaganju su vam i oni u dekoru kamena ili betona, i to u nekoliko različitih nijansi.

Stoga razmislite o namještaju po mjeri jer ćete tako najlakše i najefektnije uskladiti podne obloge s ostatkom prostora i vidjeti kako se različite teksture, nijanse i uzorci mogu savršeno nadopunjavati.

 

 

Prostor pod velikim opterećenjem i onaj kojeg renovirate

Prilikom odabira podova iznimno je bitno obratiti pažnju na to koliko opterećenje obloga koju namjeravamo staviti može podnijeti. Tako će podovi biti maksimalno prilagođeni prostoru, ali i dugotrajniji te otporniji na mehanička oštećenja i pritiske. Kako u svakom interijeru postoje mjesta koja su izložena većem teretu zbog sadržaja odnosno namještaja koji se u njemu nalazi, kao i frekventnosti, bitno je podove uskladiti i s tim zahtjevom.

 

 

Elgrad u svojoj ponudi ima Eggerov Design pod, idealan za prostor gdje postoji mogućnost velikih opterećenja za završni sloj poda. I to prije svega zahvaljujući inovativnom i jedinstvenom SelfRepair efektu koji ima njegova vlagootporna površina. To ga čini maksimalno izdržljivim i prilagodljivim, a kada tome dodamo moderan dizajn, ovaj pod je investicija koja se isplati. Djeluje pomalo robusno, no može se, s obzirom na niz dekora u kojima dolazi (drvo, kamen, metal bronca…) uskladiti sa svakim stilom.

Egger Design je idealan i za prostore koji se renoviraju, budući da je debljina lamela za podove samo pet milimetara.  Design pod može se postaviti plutajući ili zalijepiti čitavom površinom, ovisno o području primjene. Kao i laminat, i Design je vlagootporan, i to zahvaljujući Dual seal sloju koju se nalazi s gornje i donje strane obloge, što ga čini izvrsnim odabirom za prostorije izložene vlazi.

 

 

 

Za posebnu razinu topline, udobnosti i opuštenosti

Odabrali smo podove koji nam odgovaraju po tehničkim karakteristikama, dodajući tome svakako i estetsku komponentu. No, ostalo je još nešto za one najzahtjevnije, koji žele više od podnih obloga, naročito u nekim prostorijama doma… Dnevni boravci i spavaće sobe prostorije su u domu u kojima najviše želimo osjetiti atmosferu doma – toplinu, mekoću, udobnost. Kada biramo podove trebamo to svakako imati na umu. Ova se atmosfera postiže odabirom poda s određenim uzorkom, dekorom, ali i materijalom od kojeg je napravljen.

 

 

Hodajući, možemo osjetiti kako neki podovi nude veću razinu stabilnosti, ali i ugode. Primjerice, Eggerov Comfort pod, koji ujedinjuje snagu laminata i udobnost pluta upravo je jedan od tih i to zahvaljujući između ostaloga i plutu. Naime, oko nosive ploče od drva umeću se dva prirodna sloja pluta koji daju toplinu i mekoću prostoriji te pored toga izoliraju zvuk. Zato su idealni za spavaće i dječje sobe te dnevne i blagovaonice. Uz drveni, možete birati i dekor kamena koji će biti savršena poveznica s kamenom kojim ćete ukrasiti dio zida ili pak uzorkom kamena na kuhinjskoj radnoj ploči ili zidnim oblogama.

 

 

Foto: Elgrad

PROMO

 

Komentari