Moderne drvene obloge: pet vrućih trendova u svijetu parketa

Parket je toliko popularna podna obloga da su nove tehnologije i dizajnerski trendovi kreirali njegove savršene imitacije. No, nisu ga ipak uspjele istisnuti iz interijera. Parket je na ovaj način samo postao još bolji, zanimljiviji i atraktivniji te se proširio na teritorij svih prostorija u stanu.

 

 

FRANCUSKI VEZ

Chevron parket, poznatiji pod nazivom mornarski vez opet je glavni hit u interijerima. Jedina iznimka jest što drvene komponente nisu više tako uske kao nekoć. Nekadašnjih 5 centimetara sada je ustupilo mjesto letvicama od 8 ili čak 9 centimetara. Drvene letve koje se proizvode pod kutem od 45° i 60° jako se dobro snalaze u svim interijerima, bez obzira o kojoj vrsti drveta je riječ. Hrast je klasika, ali ako želite njegovu moderniju varijantu, uvijek se možete odlučiti za izblijedjeli hrast, a bukva i jasen su trend veće neko vrijeme.

 

Foto: Woodpecker Flooring

 

I U KUHINJI

Dogodilo se ono nezamislivo – modernim načinom života keramika je prije nekoliko desetljeća polako istisnula drvene obloge iz kuhinja, hodnika i kupaonica, da bi se sada drvo opet vratilo u ove prostorije. Sve su češće kupaonice s drvenim podovima, baš kao i kuhinje. Unatoč manjoj razini praktičnosti parketa od primjerice keramike, drvo je ipak našlo svoj put i udomaćilo se i u kuhinjama. Naravno, tome je uvelike pomogla činjenica da se danas proizvode modeli parketa koji imaju znatno jaču otpornost na habanje i vlagu.

 

Foto: Floors of Stone Blog

 

SIMBIOZA S KERAMIKOM

Ako želite doista “wow” stilski efekt na svome podu ili općenito u domu, onda je kombinacija parketa i pločica u obliku heksagona sjajno rješenje. Ovaj vrući trend oduševio je mnoge koji su tako, zahvaljujući obliku pločica koje prodiru u drvenu površinu napravili vrlo originalan spoj ova dva materijala koji je nemoguće ne uočiti. Prostor se ovako razgraničuje, ali na vrlo opušten način, izvan standarda…

 

Foto: Livingetc

 

BEZ SJAJA, MOLIM!

Već neko vrijeme za parket nije poželjno sa sjaji. A ako već postoji, onda da taj sjaj bude što manje primjetan. To se može postići korištenjem mat laka, kojim se drvo zaštiti, ali bez velikog sjaja. Druga varijanta zaštite parketa je da se njegova površina premaže uljem. Danas imamo nove generacije uljenih parketa koje su popularnije od klasičnih, sjajnih. Ulje dopušta da drvo diše pa se regulira vlažnost, a parket je otporan kao i onaj sjajni.

 

Foto: Vincent Flooring

 

U TRI SLOJA

Troslojni parketi također su nova, bolja i savršenija generacija drvenih podova i zato biste trebali ozbiljno razmisliti o njemu. Kao što im sama riječ govori, napravljeni su od tri sloja i postavlja se na klasičan način lijepljenjem ili click suhomontažnim načinom spajanja. Prednosti troslojnog parketa su doista brojne: izdržljiv je i dugotrajan, praktičan te vrlo otporan na habanje.

 

Foto: Up-trend.de
Komentari