Tepisi i podne obloge u blagovaonici – što i kako odabrati?

Kada pomislimo na blagovaonicu, obično nam na pamet padnu stol i stolice, dok ostale elemente prostora nerijetko previdimo i zanemarimo. Takav je slučaj i s podnim oblogama te tepisima u ovoj prostoriji.

 

 

Zbog topline doma kojom bi blagovaonice trebale osvojiti već na prvi pogled, prednost pred ostalim oblogama i dalje imaju drveni parketi, drvene ploče, bambus i laminat. Alternativno, ako je ostatak prostora u varijanti lijevanog poda, prednost će se dati ujednačenom vizualnom dojmu.

 

Foto via Houzz
Foto via Houzz

 

Podne obloge u blagovaonicama moraju biti jednostavne za održavanje. Ako i izaberete neki od hladnijih materijala, poput ploča od prirodnog kamena ili keramičke pločice, u većini blagovaonica dobro će izgledati i tepisi, koji su izvrsni toplinski i izolatori buke. Tepisi ne bi smjeli biti zahtjevni za čišćenje, a zbog čestih onečišćenja hranom i pićem, predlažemo izbjegavanje jednobojnih tepiha.

 

Foto: Guigaoliveira.me

 

Različiti dezeni, od tradicionalnih ili klasičnih do maštovitih geometrijskih ili pak stiliziranih motiva prirode, dobro će se uklopiti u svaki stil. Tepisi nikako ne bi smjeli biti manji od stola, čak niti kad je razvučen, a na njima se trebaju nalaziti i stolice. Idealno je da tepih oko stola i stolica sa svake strane bude jednake veličine.

 

Foto: Tinydt

Ako je u blagovaonici komoda, tepih bi trebao dosezati do sredine prostora između stolice i komode, a nikako ispod nje same. Iako nema strogog pravila, savjetujemo da ispod okruglih stolova budu okrugli tepisi, dok je za četvrtaste bolje izabrati tepih koji prati istovjetne linije.

 

Foto: Mocka

 

Dodatni savjeti

• Ako je blagovaonica dijelom dnevnog boravka, izaberite tepih sličan onima u ostatku prostora.

• Tepisi unose toplinu, ali mogu unijeti i dozu dramatičnosti i elegancije. Umjesto tepiha od prirodnih, skupljih materijala, u blagovaonice je, zbog češćih čišćenja, dobro smjestiti tepihe od sintetičkih vlakana.

 

InDizajn
Komentari