Odvažite se i stavite bijelu ciglu na zidove svoga doma

Htjeli biste imati cigleni zid u domu, ali vam se ne sviđa boja ili vam se jednostavno ne uklapa u stil uređenja? Rješenje postoji, i to u obliku bijele cigle. Pogledajte nekoliko rješenja i inspirirajte se!

 

 

Opeku smo nekoć skrivali novim slojevima materijala kako u eksterijeru tako i interijeru, a danas ju razotkrivamo. Ovaj građevinski materijal postao je pravi dekorativni trend u uređenju doma i stavlja se u sve prostorije – od boravka preko kuhinje i blagovanja, pa sve do spavaonica, hodnika i toaleta. Zidove mnogih  ureda, kafića, klubova i restorana krasi upravo cigla i čini sve te prostore toplijim i atraktivnijim.

Pored toga, cigla je dobar toplinski i zvučni izolator. Iako je vrlo dominantna zidna podloga, cigla jako dobro trpi detalje – police, slike, fotografije (naročito crno-bijele), tegle s cvijećem, vješalice… U svakom slučaju, zid od opeke dat će prostoru dodatnu dozu stila i šarma.

 

Foto: Vladimir Bolotkin studio

 

Shabby, ali i svaki drugi stil

Ako vam se sviđa ovaj materijal, ali ne i njegova boja ili vam se jednostavno ne uklapa u ostatak prostora, onda je rješenje bijela cigla. A nju doista nije komplicirano dobiti te će se dobro uklopiti u shabby interijere, ali i one moderne, minimalističke te naravno industrijske i rustikalne kojima je ovaj materijal zaštitni znak. Bijela cigla omekšava cijeli prostor te čini da se namještaj i detalji na njoj sjajno ističu, a istovremno će biti sjajna poveznica između tradicionalnijih stilova uređenja (rustikalnog primjerice) i modernijih, minimalističkih.

 

Foto: Box Studio

 

Kako do bijele opeke

Postupak je isti kao i kod obične cigle – ako je kuća već sagrađena i žbuka stavljena, onda skinete taj sloj i ciglu, nakon što fiksirate površinu uljnim premazom, obojite u bijelu boju za zidove. Birajte kvalitetne boje kako bi se što manje osipala, ali možete preventivno nanijeti i zaštitni premaz.

Također, u dućanima možete nabaviti dekorativnu imitaciju cigle u bijeloj boji, a njezina cijena je oko 150 kuna po četvornom metru. Njezina specifičnost jest da je znatno tanja od prave cigle. Možda nam se to čini skupim, ali kako u pravilu oblažemo samo jedan ili tek dio zida, onda to neće biti velika investicija. Ovakvu ciglu možete stavljati i u eksterijere.

 

Foto: Decoist

 

Na koji zid staviti opeku?

No, prije nego se odlučite na bijelu ciglu, dobro razmislite na koji zid ćete ga staviti odnosno koji zid želite naglasiti ovim oblogom. To će ovisiti o rasporedu namještaja u prostoriji, izvoru prirodne svjetlosti kao i tome što će biti naslonjeno na taj zid na koji namjeravate staviti ciglu. U pravilu se stavlja samo jedan cigleni zid u prostoriji. Ako je riječ o ciglenom zidu u kuhinji, onda ga ostavite slobodnim ili eventualno s nekoliko polica jer će tako više doći do izražaja.

 

Foto: Decoist

 

Uspješne imitacije opeke

Ako nemate vremena za skidanje žbuke i bojanje cigle u bijelo, ili pak stavljanja novih bijelih dekorativnih cigli, tada možete na zid staviti tapetu s uzorkom cigle ili pak nešto deblje tapete odnosno zidne obloge koje imaju reljef i uzorak cigle.

 

Foto: Ideal Home

 

Foto: dwell.de
Komentari