Ulje ili lak? Saznajte koji je idealan završni sloj parketa za vaš dom

Podna obloga definira kompletnu sliku prostora. Najčešći odabir je ona drvena, a razlikuje se prema tipu drva kao i načinu završne obrade. Saznajte na koje načine možete završiti svoje podove!

 

 

Drvene podne obloge odišu jedinstvenom atmosferom intime i topline. On su neprolazni klasik u interijerima. Stoga i ne čudi velika popularnost parketa koji se nijansama i oblicima može prilagoditi najzahtjevnijim interijerima. Osim estetske komponente, parketi su jednostavni za održavanje, postojani i ugodni za korak. Kako ih je moguće opetovano brusiti i lakirati, pokazuju se i financijski i ekološki isplativim.

No, nakon što se odlučite za parket i odaberete idealnu vrstu kao i na koji način ćete ga postaviti, ostaje vam odlučiti se i kakvu završnu obradu želite. Osnovni odabir je ulje ili lak.

 

 

“Odlučite li se za ulje, vaš parket zadržat će dojam sirovog drva, dok će lak ujednačiti i zagladiti površinu. Važno je znati da ćete parket kojem je ulje završna obrada teže održavati od lakiranog poda”, savjetuje Filip Galeković iz PPS Galekovića, tvrtke za proizvodnju gotovih parketa.

Ako ste odabrali lak, birati možete među nekoliko vrsta, a odluka najčešće pada na dvije glavne varijante – mat i sjajni. Vrsta laka odabire se ovisno o željama vlasnika. No, svakako treba imati u vidu da je lak, iako vrlo popularan, manje otporan na udarce i ogrebotine za razliku od sjajnog.

 

Kada je su parketi u pitanju, ono što mnoge zanima jest kako ga možemo osvježiti ili mu čak promijeniti boju, što je vrlo popularno posljednjih godina. Parket naime ne mora nužno ostati u prirodnoj boji drva, već mu se bajcanjem može dati nijansa po želji. Kod lakiranja parketa bajcanje se radi prije samog lakiranja dok je kod nanošenja ulja postupak puno manje zahtjevan te se koristi samo ulje u željenoj boji.

 

 

Bajcanje je tehnika bojenja i istodobna zaštita prirodnog drva. Prilikom bajcanja, posebice tamnih nijansi kao što su crvena i crna, dobro je da se boja pomiješa s lakom kako bi se spriječilo nejednako nanošenje na drvo. Nakon što se na sirovo drvo nanese jedna ruka prozirnog laka, nanosi se lak pomiješan s bajcom i na taj način se sprječava naglašavanje spojeva i neujednačena boja na podovima. Bajcanje svakako trebate prepustiti parketaru, a ako postavljate novi parket, trgovine nude već obojane varijante.

Pogledajte naš video prilog i saznajte još nekoliko vrijednih informacija i savjeta o parketima, između ostaloga i kakav je četkani parket i koje su njegove specifičnosti!

 

 

Projekt: Mirjana Mikulec interjeri / Foto: Darko Mihalić

 

 

 

Komentari