Terrazzo – trend koji ne slabi

Premda njegova priča datira još iz 16. stoljeća, terrazzo je materijal koji je nanovo doživio procvat i popularniji je no ikad.

Nastao kao produkt rada talijanskih majstora koji su koristili ostatke keramike kako bi popločavali vlastite prostore, trend je ponovno postao aktualan početkom 20. stoljeća. Obožavali su ga arhitekti kasnih dvadesetih godina, a početkom ovog stoljeća ponovno je postao zvijezda među materijalima.

U njegovom sastavu nalaze se dijelovi mramora, granita, stakla i kvarca pomiješani vezivom. Upravo u tome leži ljepota i zanimljivost ovog svestranog materijala koji može izraziti najrazličitiju igru bojama i oblicima, a pritom  je iznimno izdržljiv.

Danas se pak ova tehnika primjenjuje i u sklopu još raznovrsnijih proizvoda pa osim podova i zidova, osobito u eksterijerima, terrazzo i njegove imitacije sada krasi najrazličitije proizvode – od svjetiljki, stolova i setova tanjura pa sve do  tapeta koje imitiraju ovaj prepoznatljivi uzorak ili pak nezaobilaznih detalja i ukrasa za dom. Iako ga mnogi pamte kao nekoć popularnu opciju za vanjske podne obloge, danas je postao pravi hit u interijerima, pa tako terrazzo sada osvaja i keramičke pločice.

Pinterest

Jedan od razloga zbog kojeg terrazzo može zahvaliti popularnost je i njegova svestranost – osim što paše uz uz gotovo svaku boju koju možete zamisliti, odlično s slaže i s drugim materijalima poput drva, kamena pa čak i još uvijek popularnog mramora.

Proučili smo zanimljive primjere korištenja ovog materijala na Instagramu, a vama donosimo one najzanimljivije. Možda je terrazzo upravo savršen materijal za vas.

Komentari