Gdje i kada postaviti tepisone u domu

Unatoč dominaciji čvrstih, završnih podnih obloga, jeftino i praktično rješenje može biti tepison, podna obloga koja zrači toplinom i udobna je za hodanje

 

 

Unatoč uvriježenom mišljenju, tepisoni ne moraju nužno biti izrađeni od umjetnih materijala. Rade se i od vune i različitih biljnih vlakana, a novija generacija sadržava i aktivne sastojke koji neutraliziraju neugodne mirise.

Jednostavni su za održavanje i izvrsni izolatori zvuka ukoliko su postavljeni od zida do zida. Moguće je postavljanje rezanih, opšivenih manjih prostirki umjesto tepiha, zahvaljujući neutralnim dezenima i velikim formatima moguće ih je rezati o oblicima i veličinama po želji. Posebno su pogodni za dječje sobe, dnevne boravke, hodnike i uredske prostore, a treba ih izbjegavati u kuhinjama, kupaonicama i WC-ima.

Foto: Ideal Home

 

Posebno su u trendu čupavi tepisoni, koji podsjećaju na devinu dlaku, a izrađeni su od umjetnih vlakana duljih dimenzija, sljubljenih uz osnovnu glatku površinu. Postavljaju se “od zida do zida”, a odlično se uklapaju u spavaće sobe i urede.

Tepisoni su najelegantniji kad su jednobojni i najlakše se uklapaju u svaki stil. Za frekventnija mjesta u stanu razmislite o tepisonima zagasitijih boja – ako je prostor manji, obavezno obojite zid u svjetlije, neutralne boje.

 

Foto: Hardwood Floors

Uz većinu namještaja dobro će izgledati tepisoni u prirodnim, zemljanim bojama svih nijansi (sve nijanse smeđe) ili varijacijama sive. Ako je prostor u, primjerice, nježnim bež tonovima, odgovarat će mu tepison boje patlidžana ili starog crnog vina.

Na jednobojni tepison od zida do zida može se staviti još jedan kao samostalna prostirka ispod stola u blagovaonici ili stolića za kavu. Mora biti od istog materijala i s istom osnovnom bojom.

 

Foto: Home Designing

 

Komentari