Pet vrućih trendova u keramici: doista vam neće biti lako odabrati favorita

Spremate li se adaptirati postojeću ili osmisliti izgled nove kupaonice, kuhinje, balkona ili bilo kojeg dijela stana i planirate staviti keramiku kao podni i(li) zidni oblog, bitno je znati i koje su vrste pločica s obzirom na boju, oblik i uzorke trenutno ‘in’

 

Dolaze nove generacije divnih materijala kojima možemo oblagati podove i zidove u svojim domovima poput epoksi smole, brušenog betona i stakla, no keramika i dalje drži primat. Za takav status koji uživaju keramičke pločice postoje sasvim dobri razlozi – otporne su na razne mehaničke utjecaje, ali i na vlagu i toplinu, dugotrajne su, lake za održavanje… Stoga ako opremate svoj dom, svakako uzmite u obzir keramičke pločice kao opciju za podne i zidne obloge. Noviji trendovi usto donose i kuhinjske otoke koji su obloženi keramikom, što govori kako ovaj klasičan materijal ima svoju budućnost i neiscrpne mogućnosti u oblikovanju prostora.

Kako bi vam olakšali posao koje pločice odabrati, donosimo vam trendove u svijetu keramike. No, sve izgledaju jednako privlačno, tako da će vam biti vrlo teško odlučiti se.

 

PORTUGAL I MAROKO

Pločice ‘maroko’ te one po kojima je Portugal poznat, azulejos, i sve njihove varijante ne izlaze već neko vrijeme iz mode. Dominiraju razigrani motivi, crna te nijanse plave i smeđe i donose dašak Mediterana i egzotike. Dobro ih je kombinirati s drugim keramičkim pločicama, ali bilo bi dobro da budu jednobojne. Današnji modeli koje srećemo u dućanima suvremene su varijacije izvornog azulejosa i ‘maroka’ – uzorci su modernizirani, nerijetko s patinom koje daju vintage štih te su dimenzije veće nego originali.

 

Foto: Darko Mihalić

 

IMITACIJA DRVETA

U početku su nam djelovale umjetno, no nakon nekoliko sezona pločice koje imitiraju drvo i dalje su veliki hit. I shvatili smo da, iako nisu drvo, ostavljaju dojam topline svojim uzorkom i bojom… Na tržište neprestano dolaze novi uzorci i kombinacije i nove dimenzije koje nas oduševljavaju. Noviji modeli uključuju po nekoliko nijansi na pločici i poigravaju se patchworkom te se sve češće nalaze u dnevnim boravcima i spavaćim sobama. Podno grijanje veliki im je saveznik u tome. Keramika s uzorkom drveta popularna je u krajevima gdje nisu oštre zime, tako ih često možemo zateći u apartmanima na moru.

 

Foto: Vodotehnika

 

PATCHWORK

Šarm patchworka se s tekstila (tepiha, deka, posteljine…) preselio i na keramičke pločice. I u ovom slučaju također mu je teško odoljeti. Veliku popularnost uživa u svim nijansama, oblicima i uzorcima. Patchwork, kao i azulejos pločice najviše dolaze do izražaja kada se kombiniraju s drugim jednobojnim pločicama ili materijalima – primjerice, betonom.

 

Foto: Vodotehnika

 

IMITACIJA MRAMORA

Imitacije prirodnih materijala na keramici su, zahvaljujući digitalnom tisku koji ih može vjerno reproducirati, postale jako popularne. Umjetni mramor je svakako bolja opcija za obloge od prirodnog mramora, jer ima bolja svojstva i nije porozan, a još bolja opcija su keramičke pločice s uzorkom mramora. Jednako lijepo i elegantno djeluju kada je cijeli prostor obložen njima, ili kada su kombinirane s drugim oblogama i keramičkim pločicama.

 

Foto: Darko Mihalić

 

 

NETIPIČNI OBLICI – RIBLJA KOST, HEKSAGON, TROKUT…

Netipičnih oblika za pločice (dakle, sve one koje nisu pravokutnog ili kvadratnog oblika) sve je više. Jednako oduševljenje izazivaju oni heksagonskog ili trokutnog oblika kao i riblje kosti. I u ovom slučaju naročito će doći do izražaja ako budu različite boje i uzoraka. Izuzetno se efektne ako ih kombiniramo s pločicama koje imaju metalik ili sedefasti premaz ili pak imaju reljefni sloj. Pločice ovakvih formata u pravilu su manje, ali neka vas to ne zbuni. Jednako kao i male, još uvijek su u trendu pločice velikih dimenzija koje imitiraju mramor, drvo, beton…

Neodoljive male heksagone, kao i svu ostalu trendi keramiku koja će se dobro snaći u svakom stilskom okruženju potražite u Vodotehnici.

 

Foto: Darko Mihalić

 

 

Foto: Darko Mihalić

 

 

Foto: Vodotehnika

 

Foto: Darko Mihalić
Komentari