RASVJETA KOJU ĆE SVI PRIMIJETITI: inspirirajte se projektima studija Mirjane Mikulec

Jedan od praktičnih detalja koji ima i veliku estetsku moć u interijerima prije svega je rasvjeta. Stoga je ona detalj u koji se isplati ulagati i pomno ga birati. U suradnji s Raiffeisen bankom donosimo inspiraciju – rasvjetu s potpisom Toma Dixona koji danas ima kultni status na dizajnerskoj sceni

 


Iako je mnogi smatraju završnim detaljem uređenja, dobro isplanirana i osmišljena rasvjeta prostoru će dati konačnu formu. Uz to što treba biti funkcionalna, njezin je zadatak i pridonijeti ugodnoj atmosferi i zadovoljiti estetske kriterije.

O svemu tome pobrinuo se ugledni britanski dizajner Tom Dixon. Sredinom 70-ih godina prošloga stoljeća Dixon se bavio lončarstvom, koje je izbrusilo njegov osjećaj za materijal i oblikovanje. Njegovi modeli često služe kao inspiracija mladim dizajnerima, a u svijetu interijera postao je gotovo kultna ličnost.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

RASVJETA NAGLAŠAVA DIZAJN

Uz primarnu funkciju rasvjete, odabir rasvjetnih tijela naglasit će i dizajn koji želite postići u interijeru. Već neko vrijeme trend je kombinirati nekoliko visilica. Odaberete li ih iz iste kolekcije, dobit ćete skladan izgled, a istodobno razbiti monotoniju. Nemojte zanemariti ni moć ambijentalne rasvjete koja prostoru uvijek daje posebnost.

“Kada u prostor uklapate blještave komade i sjaj, uvijek postoji opasnost da plešete na rubu kiča. Ono što se meni posebno sviđa kod Dixona je to što mu nekako polazi za rukom da se blještavilo i sjaj u njegovim komadima sjajno uklapaju u svaki stil interijera“, smatra dizajnerica Mirjana Mikulec.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

KOMADI RASVJETE KOJI GRANIČE S KIČEM

Upravo takve komade koji graniče s kičem poseban je izazov uklopiti u cjelokupni izgled, a da pritom ne pretjerate. Ako ste ljubitelj elemenata u boji zlata, birajte dizajn jednostavnijih linija. Tako će, primjerice, modeli visilica s uskim, pravilno raspoređenim trakama napraviti odličan posao. Ovakav model možete kombinirati i kao ljubitelj klasike, ali i suvremenog izričaja.

Prema riječima samog Toma Dixona, da bi postao globalni interes, poput mode, dizajn mora naučiti pričati priče. Njegov ih zasigurno priča, a svima nama služi kao inspiracija.

Pogledajte u foto galeriji i tv prilogu kojeg smo ostvarili u suradnji s Raiffeisen bankom rasvjetna tijela Toma Dixona u projektima uređenja studija Mirjane Mikulec.

Uživajte i inspirirajte se!

 

Komentari