SPOJ ELEGANCIJE I LUKSUZA DJELUJE MOĆNO: u posjetu renoviranom zagrebačkom stanu

InDizajn vas vodi u stan u Zagrebu. Nedavno je temeljito adaptiran, kako bi rasporedom i uređenjem bio prilagođen suvremenom načinu života i potrebama vlasnika.

 


Zgrada u kojoj se stan nalazi zaštićeno je kulturno dobro. Stan se prostire na 167 kvadrata, a prostorom dominira veliki dnevni dio. Sve jedinice ovog dijela stana povezuju materijali i dekori koji pridonose impresivnom dojmu.

Riječ je o zgradi iz prve polovine prošlog stoljeća. Adaptaciju je vodio Boris Mostarčić i upravo on je zaslužan za raspored prostorija, ali i neke detalje kao što su dovratnici i vrata. I baza stana, što uključuje i podnu oblogu, njegova je ostavština.

Iz dnevnog boravka ulazi se u spavaći dio s kupaonicom i garderobom. Pivot vrata protežu se do stropa, što ih čini gotovo neprimjetnima.

U drugom dijelu stana nalaze se radni prostor, gostinjska kupaonica i dječja soba. Ovdje se posebno ističu vrata prema radnom prostoru koja upotpunjuju izgled samog ulaznog dijela.

InDizajn / Foto: Marko Cindrić

Pri uređenju vlasnici su imali pomoć dizajnerice interijera koja je svojim savjetima pridonijela finalnom izgledu. Ipak, glavnu riječ imali su vlasnici koji su u prostor unijeli svoj stil i svoje želje. Tako u dnevnom dijelu prevladavaju sivi tonovi. Oni su u kuhinji provučeni kroz dekor betona na frontama i mramora na otoku. Dekor mramora nalazi se i u dnevnom boravku, a posebno je dominantan kao zidna obloga.

Stavljanjem dviju nasuprotnih, ovako velikih ploha u hladne dekore, uz to što se vizualno povezuje izgled, prostor djeluje moćno.

Centralno se nalazi blagovaonica koja dominira dnevnim dijelom. Ni ovdje se nije odstupalo od dekora mramora, no biran je u svijetlom tonu i na taj je način razbijeno sivilo, a prostor je dobio potrebnu eleganciju, uvijek dobrodošlu u suvremenim stanovima.

Prostorom je provučena zelena, kao jedina jaka boja. Ona se, osim na pojedinim komadima namještaja, nalazi i na slikama velikog formata koje su jedini i dovoljan ukras na zidovima.

InDizajn / Foto: Marko Cindrić

U cijelom stanu korišteni su dizajnerski komadi namještaja, kupaonskih elemenata, kao i rasvjeta. Upravo rasvjeti je pridana posebna pozornost. Ona, ovisno o dijelu stana u kojem se nalazi, stavlja točku na i na cjelokupni dizajn.

Ono što ovaj prostor čini posebnim su prozori bez zastora. Na ovaj način otvoren je pogled prema obližnjim krošnjama, dok su sami prozori, zahvaljujući profilima,  upotpunili izgled interijera. Da prostor ipak ne bi bio ogoljen, postavljeni su dekori koji se izgledom i bojom uklapaju u interijer.

Nadamo se da će vam ovaj stan, ili njegovi dijelovi, poslužiti kao inspiracija u uređenju vlastita doma!

 

Komentari