Evo što trebate znati prije odabira pravog parketa za svoj dom

Odabir podne obloge jedan je od najvažnijih faktora pri opremanju i adaptaciji svih vrsta interijera. Uglavnom se (i to s razlogom) odlučujemo za drvene podne obloge, a koju vrstu odabrati kako bi svojim karakteristikama bila maksimalno prilagođena našem domu, saznajte u nastavku

 

 

Volimo drvene podove jer nam nude toplinu i ugodu u prostoru te ga oplemenjuju. Dugotrajna su i kvalitetna opcija za podove te stoga ne čudi što su se uvukli i u kuhinje i kupaonice. No, prije nego krenete u kupovinu i odaberete model koji vam se sviđa, dobro je znati nekoliko bitnih činjenica o ovoj popularnoj podnoj oblozi.

Drveni podovi odnosno parketi mogu biti masivni ili višeslojni. Obje varijante dolaze kao gotovi (lakirani ili uljani) ili pak nezavršeni parketi koji se nakon same postave završno obrađuju po želji. Glavna razlika je da je kod masivnih parketa plemenito drvo kroz cijeli presjek obloge dok je kod višeslojnih taj plemeniti dio samo gornji sloj i to tri četiri milimetra debeo, dok je donji sloj najčešće breza ili šperploča.

Jedna od bitnih razlika je i da su višeslojni parketi u nekim podnebljima, primjerice onima povećane vlage ili kod podnog grijanja, dimenzijski stabilniji.

 

 

Kada definirate kakve parkete želite, krenite na odabir dimenzija. Standardna preporuka je za manje prostore izabrati manje dimenzije dok se veći formati tzv. seljački podovi idealno uklapaju u velike kvadrature gdje će njihova dimenzija više doći do izražaja.

 

 

Kad ste se odlučili koju vrstu drvenog poda želite, dolazi odluka o načinu slaganja. Najčešće se koristi i dalje uzdužno slaganje dok je danas kod uređenja nekih modernih interijera najčešće korišten chevron ili francuski vez.

 

 

Sve učestalije se u posljednje vrijeme koristi i riblja kost koja više nije klasična u malim dimenzijama nego se koristi maksi riblja kost. Posebno atraktivni mogu biti spojevi parketa i keramike koji više nisu kao nekad ravna linija nego se spajaju u nepravilne oblike.

 

 

Želite li znati još neke detalje vezano uz odabir pravog parketa za vaš dom, pogledajte video prilog!

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI/FOTO: DARKO MIHALIĆ

Komentari