Sjajna transformacija stare i male kućice u nizu: jednostavan, ugodan i vrlo pročišćen prostor

InDizajn donosi još jednu reportažu iz Francuske. Ovaj puta je to kuća u gradiću Suresnesu u okolici Pariza, čiji projekt uređenja potpisuje arhitekt Pierre Louis Gerlier. Zavirite u njezinu impresivnu unutrašnjost!

 


Prva kuća koju je uređivao Pierre Louis Gerlier nas je oduševila (na linku ispod) pa smo posjetili još jednu nedaleko od Pariza kojoj je udahnuo novi život u gradić Suresnes udaljenom tek nekoliko minuta od glavnog grada.

DIVAN DOM U SRCU PARIZA: originalna adaptacija kuće iz 19. stoljeća

InDizajn / Foto: Privatni arhiv arhitekta Pierrea Louisa Gerliera

“Ovdje je nekad bila radnička četvrt s puno malih kuća. I ovo je nekad bila mala radnička kuća koju je sam izgradio djed prijašnjeg vlasnika. Ovo je dakle mala kuća, sedam sa sedam, na terenu duguljastog oblika”, objašnjava arhitekt Pierre Louis Gerlier, koji stoji iza projekta uređenja.

“U ovoj kući učinili smo dvije stvari, učinili smo ustvari tri stvari, obnovili smo kuću, proširili smo kuću ovdje gdje se ja nalazim i dodali smo također jedan kat iznad, dakle nadogradili smo je”, dodaje.

InDizajn / Foto: Privatni arhiv arhitekta Pierrea Louisa Gerliera

Ovaj projekt čini se jednostavnim, ali u stvarnosti je bio prilično složen. U potpunosti je otvorena fasada, razdvojena je na dva dijela. Trebalo je uložiti velike napore da bi se izbjeglo urušavanje kuće. Također je podignuta visina stropa koji ima gotovo osam metara. To je bilo vrlo, vrlo komplicirano, otkriva arhitekt, ponajviše zato što je riječ o skučenom, slabo dostupnom terenu. Kuća je naime priljubljena uz druge dvije kuće i bilo je vrlo teško prenijeti materijal od ulice do ovdje.

Gradilo se u dvije faze. Prvo smo dodali prostor u vrtu i obnovili smo prizemlje i gornji kat. Kada je to bilo završeno vlasnici su se uselili i započeli smo drugu fazu. Nadogradili smo jedan kat izmijenivši ono što je nekada bio tavanu novi kat s dvije dodatne sobe i dvije dodatne kupaonice”, otkriva Pierre Louis Gerlier.

InDizajn / Foto: Privatni arhiv arhitekta Pierrea Louisa Gerliera

Ovdje je ideja bila dobiti jednostavan, vrlo pročišćen prostor i igrom oko volumena dobiti nešto ugodno, opuštajuće. To je postignuto radom na biblioteci koja ističe visinu prostora i dodirom boje što se tiče namještaja, što se tiče poda kupaonice. Sve je vrlo jednostavno.

Ono što je zanimljivo u ovom projektu je usporedba onoga što je bilo prije i ovog što je stvoreno nakon adaptacije.

“Prije smo imali sasvim malu kuću potpuno zatvorenu, koja nije imala pogled na vrt. Danas je to kuća s velikim prostorom, prilično veličanstvenim i skroz otvorena prema vrtu”, zaključuje arhitekt.

InDizajn / Foto: Privatni arhiv arhitekta Pierrea Louisa Gerliera

Sviđa li se i vama jednostavno i pročišćeno uređenje ove kuće obratite pozornost na nekoliko bitnih elemenata:

  • Maksimalno otvorite prostor
  • Birajte jednostavne linije namještaja u svijetlim nijansama
  • Odaberite samo jednu jaču boju koja će se provlačiti kroz odabrane prostorije
  • Dekoracije svedite na minimum.
InDizajn / Foto: Privatni arhiv arhitekta Pierrea Louisa Gerliera
Komentari