Kuhinja u nepravilnom prostoru: evo kako su nedostaci pretvoreni u originalna rješenja

Nepravilne prostorije koje na prvu zadaju muke, obično izrode najoriginalnija rješenje. Jednu takvu kuhinju osmislio je studio Mirjane Mikulec pretvorivši je u jedinstven i funkcionalan prostor.

 

 

Postojeći tlocrt u stanu u novogradnji namijenjen za kuhinjski prostor bio je veliki izazov za raspoređivanje funkcije dnevnog, blagovaonskog i kuhinjskog prostora. Stoga rješenje studija Mirjana Mikulec interijeri i nije baš standardno.

“Kuhinja je osmišljena kao prolazni dio prema blagovaonici i dnevnom boravku što nije čest slučaj. Rasporedili smo je na dvije strane koje imaju različit koncept, a u središtu se nalazi otok nepravilnog oblika”, opisuje dizajnerica.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: InDizajn

Kod odabira boja i materijala dizajnerica se vodila željama klijenata:

“Budući da su klijenti ljubitelji jednostavnosti i svijetlih prostora moj prijedlog su bile fronte od bijelog medijapana, s decentnim ukladama. Radna ploča s jedne strane je također bijela, od getarcorea, dok je na samom otoku drvena, do furnira. Ostali viseći elementi kojih zapravo nema puno, kombinacija su svijetlo sive, drvenog dekora i stakla”.

Iako neobično smještena, kuhinja nije izgubila funkcionalnost. Manjak gornjih elemenata nadoknađen je prostorom za odlaganje na suprotnom zidu, ali i policama iznad vrata. A središnji dio nepravilnog oblika i ujedno najzanimljiviji dio kuhinje služi i kao blagovaonski prostor i kao radna površina.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: InDizajn

“Neobičan položaj kuhinje zahtijevao je i drugačiji pristup uređenju. S obzirom da je kuhinja na prolazu prema blagovaonici i dnevnom boravku spojili smo je ovim otokom, a opet ostavili dovoljno mjesta da ukućani nesmetano prolaze. Unatoč položaju, nije izgubila funkcionalnost, što je bio imperativ pri uređenju”, otkriva Mirjana Mikulec.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: InDizajn

Pri iscrtavanju tlocrta, kuhinju se gotovo uvijek smješta u kut ili na jedan zid. Ovo je primjer potpuno funkcionalne kuhinje koja nije izgubila na estetici, a smještena je na prolaz. S nekoliko poveznih elemenata tim Mirjane Mikulec učinio ju je cjelovitim prostorom koji se odlično uklapa u stan, a komunikacija je kompletno otvorena.

Komentari