Veliki hodnik: kako urediti ulazni prostor kada kvadrati nisu problem

Pri uređenju ulaznih prostora često smo ograničeni njegovim dimenzijama pa raznim kombinacijama nastojimo nadoknaditi nedostatak mjesta za ormare, police i slično. Ovaj puta ćemo vam pokazati upravo suprotno – kako urediti ulazni prostor kada kvadrati nisu problem

 

 

Izgled ulaznog prostora često je naznaka cjelokupnog uređenja stana. On je  prvo što vidimo, stoga bi trebao biti skladan i ugodan oku. I obično je riječ o prostoru vrlo male površine pa je to veliki izazov u uređenju. No, ovaj puta pokazat ćemo vam suprotno – kako urediti hodnik i ulazni prostor kada kvadrati nisu prepreka i to na primjeru prostora Škole za dizajn interijera Mirjane Mikulec.

“Iako ovdje nismo ograničeni prostorom, limitirani smo intervencijama jer je prostor u najmu. A i sama visina stropa, te vrata koja se nalaze na svakom zidu, predstavljaju izazov. Kako nema potrebe za skladišnim prostorom, koji je imperativ u stanovima, pri uređenju smo prednost dali zidovima”, objašnjava dizajnerica Mirjana Mikulec koji je sa svojim timom uredila ulazni prostor koji se sastoji od dva dijela.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Kako nije trebalo stavljati standardni sadržaj (cipelar, ugradbene ormare, komode…), naglasak je stavljen na dekoracije. Zbog prostranosti i tek nužnih komada namještaja tako su dekori došli još više do izražaja te urodili elegancijom i profinjenošću. Visoki strop bio je svakako veliki saveznik u tome…

Nekoliko je varijanti kojima se može naglasiti zidove i dobiti željeni izgled. Onaj najjednostavniji je bojenje, zatim tapete, a za one zahtjevnije – tu su zidni ukrasi. Tim Mirjane Mikulec odlučio se za ovo zadnje. Kalcerovim štukaturama naglasila se klasika i odlično iskoristila površina koja je na raspolaganju. I jedna vrlo bitna stvar o štukaturama koju biste trebali znati: mogu se jednostavno skinuti, a to je prednost osobito u stanovima za najam. A mogu se postaviti na različite načine.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

“Odlučila sam kombinirati nekoliko modela štukatura koje smo obojili u sivu boju zida. Bogatim bordurama podijelili smo zid na dva dijela, a ispod i iznad postavili okvire. Iznad vrata poigrali smo se oblikom okvira, kao i dekorativnim elementima koje smo smjestili unutar njih. Pomoću elementa za indirektnu rasvjetu, prostoru smo dali dovoljno svjetlosti, ali i zaokružili cjelokupni izgled”, otkriva dizajnerica.

Uz ulazni prostor, štukaturama se obogatio još jedan hodnik, dugačak i uzak. S obzirom na to da je riječ o prostoru za javnu namjenu, također su izostali veliki ormari za pohranu stvari, a zidovi, umjesto da zjape prazni, glavni su nositelj ove prostorije.

“Ovdje smo također odlučili štukature obojiti u boju zida. Odabrali smo bijelu boju kako prostor ne bismo zatvorili, a birali smo nekoliko vrsta, kao i nekoliko dekoracija kako bismo prostor diskretno ukrasili“, kaže za kraj dizajnerica.

Kako je tekao cijeli proces uređenja ova dva hodnika, pogledajte u video prilogu!

 

Komentari