Hodnik bez ugradbenih ormara i puno namještaja: evo kako ga možete osmisliti

Prvo što možete vidjeti nakon ulaska u nečiji je dom hodnik. Obično je to uzak i mračan prostor ispunjen ormarima. Ako ste se odlučili za opciju bez puno skladišnog prostora i bez previše komada namještaja jer vam ne stanu ili vam se jednostavno tako sviđa, evo kako ga možete urediti da ima funkcionalnu i estetsku ulogu

 

 

Nove tendencije uređenja interijera veliki naglasak stavljaju i na uređenje ulaznog prostora. Prije svega zbog činjenice da je prva prostorija koju upoznajemo u nečijem domu, pa mora biti estetski lijepa sredina, jer prvi dojam je iznimno bitan. Naravno, tu je i funkcionalni element jer prostor treba biti iskorišten. Stoga su hodnici često i skladišni prostori. No, ako se u vaš koncept uređenja hodnika ne uklapa ideja o ugradbenim ormarima do zida do zida ili jednostavno nema mjesta za njih, pogledajte kako možete lijepo, skladno i maksimalno funkcionalno urediti ovaj prostor.

 

Foto: Julija Gorškova

 

POJEDINAČNE VJEŠALICE ILI KUKICE U BOJI

Ako je hodnik previše uzak, najbolje je da odustanete od ideje ormara i komoda. Zidove ispunite pojedinačnim vješalicama ili kukicama te pažnju poklonite njihovom dizajnu te se poigrajte pozicijama na zidu. Svakom članu obitelji (i gostima) također se može dodijeliti drugačija boja vješalica. Također, i prostor vrata možete iskoristiti za vješalice, ili male spremnike za šalove i papuče.

Njima možete pridružiti i uski cipelar, jer ako je moguće, svakako pokušajte ugurati ovakva element u ovaj dio stana. Mnogi cipele drže u spavaćoj sobi ili na balkonu, no to je opcija koju bi trebalo izbjegavati. Cipele koje češće nosimo nisu baš dobrodošle u spavaonicu, a kada ih stavimo na balkon, trebali bismo svakako imati i zatvoreni ormarić za njih. Izlaganje vanjskim temperaturama može ih, dok tako stoje, malo i deformirati.

 

Foto: Walmart

 

KONZOLNI STOLIĆ

Ako imate dva hodnika ili se on dijeli na dva dijela ili je to primjerice uzak prostor u koji ne stane ne samo ormar nego ni klasična komoda, svakako razmislite o konzolnom stoliću. On je sada pravi trend u uređenju interijera, a naročito su popularni oni metalne konstrukcije s vodoravnom površinom s uzorkom drveta ili mramora. Ne zauzima puno mjesta, a unosi pregršt stila. Osim toga, na njega možete odložiti sitnice i dekoracije, a prostor ispod popuniti košarama sa šalovima, kapama i papučama. Konzola je također dobar način za stvaranje stilskog akcenta na kraju dugog uskog hodnika.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

FOTOGRAFIJE, PLAKATI, GRAFIKE

Ako izuzev vješalica i postolja za cipele, ništa više ne staje u vaš hodnik, koristite zidove kako biste stvorili estetiku. Koristite fotogaleriju ili objesite uske police na kojima će biti prikazan vaš hobi. Oni će predstavljati svojevrsnu pozivnicu u vaš dom, a fotografije će dodatno predstavljati ukućane. Umjesto fotografija, zidove možete ukrasiti i slikama, plakatima i grafikama koje želite pokazati. Sigurno ćete tako već u ulaznom prostoru privući pažnju gostiju više nego da su ovakvi elementi skriveni iza vrata spavaće sobe.

Foto: Home Book

 

ILI MOŽDA OGLEDALO?

Kako biste maksimalno iskoristili prostor u uskom hodniku, objesite veliko ogledalo, zahvaljujući kojem ćete dobiti dodatne kvadrate, odnosno dojam prostornosti. S tek jednim ogledalom i uskom komodom ili tabureom sve će izgledati urednije i pročišćenije. Svakako nemojte trpati puno stvari u male hodnike. Također, pazite da rasvjeta ne bude napadna i ne razmišljajte previše o visilicama ili glomaznim lusterima. Izuzetak su interijeru s vrlo visokim stropovima, gdje rasvjeta može postati jedini ukras malog uskog hodnika.

 

Foto: Homebnc

 

SPOJITE HODNIK I DNEVNU SOBU

Ponekad nema drugog načina nego da srušite zid tijekom adaptacije i povežete hodnik s dnevnim boravkom. Ovaj se postupak često koristi u malim stanovima ili ako želite dovesti više svjetla u ulazni prostor. Kao rezultat toga koncepta, već kad uđete u stan dobit ćete dojam širine i prostranosti. Međutim, pazite ipak da odvojite ova dva prostora – bilo odabirom boja, bilo različitim podnim ili zidnim oblogama. Ili, primjerice, istaknuti prijelaznu zonu.

Ako imate iste podne obloga u oba prostora, možete hodnik vizualno odijeliti od dnevnog boravka tako da postavite mali tepih odmah kod ulaznih vrata ili duž cijelog hodnika.

Kako bi dekor hodnika išao ruku pod ruku s njegovom malom veličinom, izbjegavajte tamne boje, naglašene uzorke i jake kontraste. Svijetle boje pojačavaju dojam čistoće i dobre organizacije. Razmislite i o odustajanju od garderobe u korist manjih, po mogućnosti višenamjenskih komada namještaja i vješalica.

Foto: Home Book
Komentari