MOĆNI DETALJI ZA LJEPŠI I PRAKTIČNIJI DOM: na što trebate obratiti pozornost kod odabira utičnica i sklopki

Svi detalji, pa tako i utičnice i sklopke imaju veliku moć u interijeru i potrebno je prilikom odabira posvetiti im više pažnje. Jer, često se dogodi da ih nabavljamo usput i na brzinu, što može prouzročiti nedovoljnu funkcionalnost, ali i estetski nesklad

 

 

U interijerima uvijek postoje oni “tihi”, manje primjetni svakodnevni detalji kojima je glavna uloga funkcionalnost i tehnička ispravnost, pa im, shodno tome, prilikom odabira poklanjamo manje pažnje. Upravo to se zna dogoditi s utičnicama i sklopkama, koje su uglavnom zanemareni detalji – nabavljamo ih usput, štedeći maksimalno na vremenu. I postavljajući ih, ako je riječ o gradnji novoga doma ili adaptaciji, na neadekvatna mjesta. Nedostaci se, nažalost, pokažu tek nakon što ih stavimo u funkciju. Tada obično shvatimo i da ih imamo nedovoljan broj te da smo na dizajn – zaboravili.

U suradnji s HEP-om donosimo vam tri nezaobilazna kriterija koja biste trebali uzeti u obzir prilikom odabira utičnica i sklopki.

Foto: Homebook

 


POZICIJA

Prije nego krenete u kupnju, planiranje pozicija je neophodno. Ne samo kada gradite dom, nego i kada je riječ o adaptaciji. Iskoristite građevinske radove, bušenje i rušenje za obnovu izvoda elektroinstalacija te novo, optimalno postavljanje utičnica i sklopki koje ćete napokon prilagoditi svojim potrebama. Obično se ispostavi da primjerice utičnica nikada nemamo dovoljno ili da ih, kao i sklopke, nismo stavili na najbolju poziciju. Njihov broj i razmještaj trebaju biti pomno planirani.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SANJA JAGATIĆ

Pritom imajte u vidu neke opće standarde postavljanja utičnica: preporučuje se pozicioniranje u visini 30 cm od poda te udaljene 10 cm od vrata i prozora. Malo drugačija pravila vrijede za utičnice u kuhinji, iznad zida radne ploče: trebale bi biti 105 cm od poda, dok bi one u kupaonici trebale biti izvedene na visini iznad 90 cm. Također, dobro je da su utičnice i sklopke 10 do 15 cm od visine radne ploče, a razmislite i o novoj opciji “pop up” utičnica koje se ugrađuju u samu radnu ploču. Zahtijevaju dodatni prostor ispod radne ploče, ali su vrlo efektne i praktične, naročito kada na kuhinjskom otoku imate kuhalo.

Utičnice koje su skrivene na zidu iza elemenata treba odvojiti od instalacija vodovoda za sudoper i perilicu suđa na minimalan razmak od 20 cm.

Foto: Homebook

 


MOGUĆNOSTI

Suvremene utičnice i prekidači oduševljavaju i svojim naprednim tehnološkim rješenjima. Već odavno su prestali postojati “uključi-isključi” modeli kao jedina opcija. Na raspolaganju su utičnice i prekidači koji su nam podigli standard življenja i olakšali svakodnevicu. Uz već prilično raširene modele dimmersa, prekidača kojima možemo regulirati količinu svjetlosti, što je idealno rješenje za spavaće sobe (naročito dječje) te dnevne boravke ili slijepe utičnice radi sigurnosti djece, kao i one koje imaju mogućnost uključivanja USB priključka sada s nizom funkcija možemo regulirati rad preko upravljača ili elektronski, putem posebnih aplikacija.

Foto: Homebook

Dovoljno je postaviti je na neku površinu i putem daljinskog upravljača kontrolirati rasvjetu.  Primjerice, kontrolirati količinu svjetla te uz pomoć senzora pokreta automatski uključivati i isključivati svjetlo. Ovo posljednje svojstvo izvrstan je doprinos štednji električne energije.

Foto: Schneider Electric

Kako još dodatno možete uštedjeti, provjerite putem HEP Opskrbe koja nudi najpovoljnije opcije na tržištu.

Također, postoji i bežična, wireless tehnologija koja omogućava postavljanje novih sklopki bilo gdje, i to bez pomicanja namještaja, razbijanja zidova i razvlačenja novih žica.

 


DIZAJN

Utičnice i sklopke mogu biti i upečatljivi detalji u domu koji će plijeniti pažnju svojim izgledom, bilo da je riječ o obliku, boji, materijalu… Lijepo oblikovane utičnice i sklopke mogu unijeti potreban dekor u mali prostor, u kojem nema mjesta za dodatne detalje.

 

Foto: Karlik Elektrotechnik Sp. z o. o.

 


MATERIJAL

Budući da igraju važnu ulogu u našem životu jer ih uključivanjem i isključivanjem koristimo na desetke puta dnevno, bitno je birati kvalitetne materijale. Više ćete novaca morati izdvojiti, no to je investicija koja se dugoročno isplati, upravo zbog česte uporabe. Plastika već neko vrijeme nije jedina opcija. U ponudi su staklo, metal, drvo pa i koža, kojih unose posebnost i stil u interijer.

Ako želite da one doista budu upečatljive – birajte kombinaciju dva materijala od kojih će biti okviri odnosno prekidači i utičnice. Također, vodite računa o tome kakve će boje zidova i namještaj i stil biti prisutni u uređenju, te sklopke i prekidače uskladite s njima. Bez obzira koji materijal odabrali, inzistirajte prije svega na kvaliteti te imajte u vidu da ćete plastiku i drvo ipak – najlakše održavati.

 

Foto: Karlik Elektrotechnik Sp. z o. o.

 


BOJE

Obično se svi opredjeljuju za bijelu – ona je klasik i najpopularnija boja za utičnice i prekidače. No, kako se sve veća pažnja stavljena na estetski doživljaj i dizajn ovih funkcionalnih elemenata, trgovine bilježe porast interesa za druge boje, kao i materijale. Pored prljavo bijelih nijansi, u trendu su i bež, plave te crne utičnice i prekidači.

Boje omogućuju veće prilagođavanje postojećem stilu te doprinose željenoj atmosferi. Također, ispunjavaju i naše želje vezane uz omiljene boje. Razmislite svakako o kombinaciji nekog zanimljivog uzorka i boje i dobili ste savršen detalj koji plijeni svojim izgledom.

 

Foto: Homebook

 

PROMO

Komentari