Sofe – centralni dio dnevnog boravka

Kao što nema spavaće sobe bez kreveta, tako ni bez sofe nema dnevnog boravka. Ako je kvalitetna, dobro će vam služiti godinama. Zato, neka sofa bude posljednji komad namještaja na kojem ćete eventualno pokušati uštedjeti, ali i prvi namještaj od kojeg ćete krenuti u daljnje uređenje prostora.

Sofe se mogu naći u različitim oblicima i materijalima i dimenzijama. Bilo da je riječ o dvosjedu, trosjedu ili još većim sofama, one bi trebale biti prilagođene vama – kako izgledom, tako i dimenzijama i životnom stilu.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Ako volite popodnevno čitanje ili drijemanje, svakako valja uzeti sofu s rukonaslonima sa svake strane. Tvrđe sofe, bez okvira i jastučićaa idealne su za one koji na sofi žele dulje uspravno sjediti, s dobrim potpornjem za kralježnicu – ovakav tip sofe obično odlikuje moderan, jednostavan dizajn, što ih čini pogodnim za smještanje i u manje dnevne boravke. Za nešto opušteniji osjećaj uspravnog sjedenja tu su i sofe s pričvršćenim jastucima, dok za sve koji žele maksimalnu udobnost i sami “upravljati” jastučićima ovisno o svrsi, savjetujemo sofe s više manjih pričvršćenih jastučića. Po potrebi se mogu staviti iza leđa, ruku ili glave. U interijerima gdje se želi staviti naglasak na udobnost izvrsno će se uklopiti mekani otomani (divan s jastukom, bez naslona).

Foto via Designsponge.com
Foto via Designsponge.com

Za visoke osobe preporučaju se dublje sofe, dok će za one niže, s bolnim leđima ili koljenima biti bolje da izaberu tvrđe i pliće sofe koje omogućuju lakše ustajanje.

Opći savjeti:

  •  Za sofe koje se češće koriste, posebno u stanovima s malom djecom, preporučamo da se presvuku u čvrst tekstil šarenih uzoraka kako bi se izbjegla stalna čišćenja i pohaban izgled. Nježnije tkanine poput svile ostavite za sofe na kojima se neće dugo sjediti i češće boraviti.
  • Sofe se uvijek moraju postaviti tako da im se u svakom trenutku može nesmetano prići.
  • Prije kupovine obavezno treba sjesti na sofu, pa i leći na nekoliko minuta, neka vam ne bude neugodno.
  • Manji, tvrđi otomani mogu poslužiti ne samo za sjedenje, već i kao dodatni stolić za odlaganje tanjura i čaša, društvenih igara i sl.
  • Sofa je kvalitetna ne samo po vanjskom materijalu – iznimno je važna njena unutrašnjost. Pri sjedenju se nikako ne smiju osjetiti tvđi dijelovi, a jastuci ne smiju poprimiti oblik vašeg tijela, već moraju zadržati svoj oblik.
Komentari