LJETO U GRADU: pretvorite svoj mali balkon u pravu ugodnu oazu

Iako smo duboko zašli u ljeto, uređenje terasa i balkona još je uvijek aktualno, naročito ako još niste otišli na godišnji odmor. Uvijek možete dodati nešto novo, napraviti brzi makeover i eksterijer učiniti ugodnom oazom!

 


 

U gradskim sredinama balkon, terasa ili vrt prava je dragocjenost. Nudi nam mir i opuštanje te odmak od gradske vreve i užurbanosti. Vanjski prostori su i pokušaj da imamo kutak koji nas povezuje s prirodom i gdje ćemo biti na svježem zraku, a ipak u sigurnosti i toplini svoga doma.

Ako još niste uredili do kraja svoj mali balkon ili biste nešto na njemu promijenili, još uvijek imate vremena. Naročito ako je godišnji odmor pred vama ili ostajte u gradu tijekom čitavoga ljeta. Učinite balkon već ovaj vikend ugodnim mjestom na kojem ćete uživati u slobodno vrijeme. Evo i kako!

Foto: Elle Decoration

Višenamjenski pult, i to na ogradi!

Šankovi su rijeko viđeni u vanjskim prostorima, iako su ustvari savršeno rješenje ako imate veliku terasu ili vrt pa možete osmisliti i ovaj dodatni sadržaj za druženje. Ili, primjerice, ako imate mali balkon.

U tom slučaju šank naslonjen na ogradu omogućuje da savršeno iskoristite prostor i dobijete površinu za ispijanje kavice, ali i objed. Samo pripazite da nabavite takav šank koji će imati okomiti rub koji će spriječiti da šalice, čaše ili tanjuri padnu preko ruba.

Foto: Leroy Merlin

Lebdeće tegle

Vrtovi Babilona u mini gradskoj verziji? Da, i to je moguće zahvaljujući teglama koje ćete lancima povezati u ‘girlandu’ i pričvrstiti s oba kraja za balkon, odnosno strop. Možete ih pričvrstiti samo sa gornje strane, ali prva opcija je ipak sigurnija zbog naleta vjetra ili ljetnog nevremena. Bitno je nabaviti tegle koje su iste veličine te čelične spojnike. Na ovaj način možete uzgajati i povrće te začinsko bilje na svome malom balkonu.

 

Foto: Ideal Home

Mini galerija na balkonu

Volite glazbu? Bavite se amaterski fotografijom? Ili ste jednostavno ponosni na svoje fotografije s putovanja? Uokvirite svoje omiljene slike ispod stakla i ukrasite svoj balkonski zid. U toploj ljetnoj večeri ugodno je provesti vrijeme u društvu bliskih ljudi i osobnih sitnica dragih srcu.

Foto: Elle Decoration

Balkon u marokanskom stilu

Jedna od prvih asocijacija na eksterijer jer opuštanje. Niski taburei, jastuci s etno uzorcima i stolovi u marokanskom duhu pomoći će vam u tome i usput vas odvesti na svojevrsno putovanje u istočnjačku bajku. Tkani tepih na zidu i umjetna trava dodatni su atributi za mali balkon u marokanskom stilu. Savršeno mjesto za jutarnju kavu ili čak ili pak hladne napitke u ljetnim večerima!

Foto: El Mueble

Blagovaonski kutak od dasaka

Balkon je mnogima dnevni boravak na otvorenom, a nisu rijetki ni oni kojima služi kao blagovaonica na otvorenom. Ako imate mali balkon, imamo jedno sasvim prikladno rješenje. Tanke građevinske daske potrebno je prebrusiti i bajcati. Napravite od njih zaklon kojim ćete dobiti privatnost kao i zaštitu od jakog sunca. Nabavite jastuke kako bi vam bilo ugodnije sjediti, a ako krene kiša – uvijek ih možete brzo ukloniti.

Foto: Decoist

ZAVJESE SU ‘IN’

Ideja o kliznoj zavjesi preselila se iz kupaonice i na balkone. Ovo je povoljnija i jednostavnija varijanta od drvenih dasaka, a kada sunce zađe ili susjedi nisu vani, uvijek je možete maknuti i uživati. Također, kada zahladi, lako je skinete, operete i spremite u ormar do iduće sezone.

Foto: IKEA

 

Komentari