Mali vodič kroz opremanje balkona i terasa

Dolaskom sve ljepših dana, balkoni i terase postaju sve važniji dio prostora jer će se na njima provoditi sve više vremena. Bez obzira da li je riječ o manjim i užim ili pak većim balkonima i terasama, ona su mjesta druženja i opuštanja koja bi, uz estetsku komponentu, morala biti i funkcionalno namještena. Donosimo nekoliko savjeta kako na najbolji način urediti ovaj dio prostora.

Fredrik J Karlsson på SE360.
Fredrik J Karlsson på SE360.

Uskladite stilove

Pokušajte pratiti osnovni stil uređenja interijera, odnosno, da ih se tretira kao prirodan i logičan ‘produžetak’ interijera na koji se ‘naslanjaju’. Ovo vrijedi ne samo za balkonski namještaj, već i izbor pločica, ograda te funkcionalnih i dekorativnih dodataka (rasvjeta, suncobrani, lonci za cvijeće…). Pritom savjetujemo i da nastojite pratiti i osnovni kolorit prostorije čiji su nastavak. Za klasično uređenje, predlažemo masivniji namještaj zagasitijih tonova, upotpunjen bogatim dvobojnim jastucima na pruge (- materijal neka bude sličan tapecirungu sofa ili svilen, a dobro će izgledati i dodaci resica na rubovima. Alternativno, savjetujemo i jednobojnu varijantu svijetlih tonova ‘bogatijeg’ materijala kao što su boja slonovače, bijele kave, tamno crvena. Ovako uređene balkone upotpunite ponekim klasičnim dodatkom, primjerice, klasičnim mjedenim držačem za papir koji će sprečavati da vjetar otpuše stolnjak, ili pak mjedenim svijećnjakom, a dobro će izgledati i lonci za cvijeće s klasičnim motivima. Umjesto suncobrana, odlučite se radije za pomičnu jednobojnu tendu koja će više sugerirati atmosferu ‘sobe’, a manje balkona.

Za kontinentalnu rustiku predlažemo drveni lakirani ili nelakirani namještaj grube izrade s vidljivim godovima, puno detalja s floralnim i motivom srca. Dobro će izgledati i namještaj obojan u debele slojeve zelene ili smeđe boje, kao i veseli suncobrani u stilu šestinskih kišobrana. Za mediteranski stil predlažemo garniture od kovanog željeza i ratana, a dekorativni motivi neka prate okoliš (masline, lavanda, i sl.). Kako je Mediteran veći dio godine ‘okupan’ suncem, najzahvalniji su svijetli suncobrani i tende (lijepo će izgledati dvobojne tende širih pruga).

Za suvremeno uređene balkone i terase predlažemo minimalistički namještaj od drva, aluminija ili kompaktnije, jače plastike. I u ovako uređenim prostorima predlažemo upotrebu jednostavnijih tendi (bez dekora, nikako volani na krajevima) umjesto suncobrana. Dekor neka bude minimalan s naglaskom na zelenilu, a ne šarenilu cvijeća. Što manje boja, to bolji ugođaj.

Fredrik J Karlsson på SE360.
Fredrik J Karlsson på SE360.

Veličina je važna

Osim stila i kolorita, iznimno je važno imati na umu veličinu balkona i terasa. Za manje i uže balkone izbjegavajte težak i masivan namještaj. Oprema li se terasa stolom i stolcima za blagovanje, vodite računa o tome da bi, sa svake strane, od ruba stola do zida ili ograde trebalo biti barem 90 cm prostora, što će omogućiti udobnije sjedenje i slobodno kretanje oko stola. Za iznimno uske balkone i terase, a posebno one prolazne, predlažemo da se dio za sjedenje riješi tako da se uz zid postavi veća škrinja na kojoj će biti deblji jastuci – osim što će riješiti problem sjedenja, služit će i kao mjesto za odlaganje stvari zimi. Na manjim i užim balkonima i terasama najpraktičnijim će se pokazati laganiji namještaj s mogućnošću sklapanja. Dekorativno bilje ne stavljajte na sam balkon, već se radije odlučite za neku od varijanti ‘visećih’ lonaca za cvijeće s ograda balkona ili cvijeće smjestite na samostojeće zidne police. Ukratko, na manjim i užim balkonima naglasak neke bude uz jedan zid, a nikako uz njegovo središte, za razliku od većih balkona i terasa.

Fredrik J Karlsson på SE360.
Fredrik J Karlsson på SE360.

Za velike balkone i terase savjetujemo tende ili samo jedan suncobran većih dimenzija – više manjih pokazat će se nepraktičnim u vjetrovite dane, a mogao bi se stvoriti i dojam terase nekog ugostiteljskog objekta, što svakako savjetujemo izbjegavati.

Platnene tende, bez obira da li se izvlače ručno koljenastim ručicama ili elektromotorom, spadaju svakako u jedno od najboljih rješenja za zasjenjenje željenog prostora. Impregnacijom platna tende dobiva se i dobra zaštita od kiše. Danas je na tržištu doista širok izbor oblika, boja i dezena, a mogu se lako ‘ukoponirati’ u gotovo sve stilove i podneblja.

Kako odabrati najbolji materijal balkonskog namještaja?

Ako je vaš balkon ili terasa izravno izložena vremenskim utjecajima, od drvenog namještaja kao optimalnu predlažemo tikovinu. Ona sadrži visok postotak ulja pa je vrlo postojana i otporna na vlagu. Za razliku od drugih vrsta drveta koje je potrebno zaštićivati slojevima laka ili lanenim i tikovim uljem na kraju svakog ljeta, garniture od tikovine nije potrebno premazivati zaštitnim sredstvima (osim eventualno prirodnim uljima). Nakon nekog vremena i duže upotrebe, tikovina će poprimiti srebrno-sivi ton, koji će i dalje izgledati prirodno i lijepo.

Namještaj od bambusa, ratana i trske savjetujemo koristiti za zatvorenije terase, gdje neće biti izravno izloženi kiši i vlazi.

Namještaj od kovanog željeza ili lakiranog metala obrađeni su specijalnim lakovima, a za bolju postojanost barem jednom godišnje mogu se premazati i slojem specijalnog voska (dostupan u svim trgovinama boja i lakova).

Fredrik J Karlsson på SE360.
Fredrik J Karlsson på SE360.

Opći savjeti

  • Platnenim tendama znatno produžuje život ugradnja tankog aluminijskog krovića.
  • Iako estetski ne nužno i najpoželjnije, najlakše za održavanje i čišćenje su garniture izrađene od plastike.
  • Vrste drveta najprikladnije za izradu vrtnih garnitura su tikovina i druge egzotične vrste, a impregnirane uljima one otporne na vlagu. Namještaj od autohtonih vrsta drva potrebno je dodatno premazivati lanenim i tikovim uljem, a po potrebi (npr. bukvu) je potrebno i dio na kojem se skinuo lak pobrusiti brusnim papirom, pa potom lakirati premazom.
  • Željezni i aluminijski namještaj se vrlo lako i brzo zagrije na suncu – uvijek vodite računa da se za sunčanih dana na njemu nađu jastučići!
Komentari