Jesenske biljke uljepšat će svaki balkon! Složili smo listu najzahvalnijih

Ljeto je dobrano iza nas i ako još niste, vrijeme je da pripremite terase i balkone za jesenske cvjetne poslastice. Nema ljepšeg nego imati šareni balkon koji poziva na druženje u sunčani jesenski dan.

 


Ljetno cvijeće koje ste posadili u veće lončanice zamijenite jesenskim biljkama. Evo nekoliko naših prijedloga. Birali smo efektno cvijeće koje ne zahtjeva puno brige, a uljepšat će vaše balkone.

Povratak s balkona u interijer: pripremite svoje sobne biljke za jesen i zimu

FOTO: PEXELS/IRINA IRISER

Ukrasni kelj često viđamo jer svakoga tko voli cvijeće oduševi kombinacija boja. Njegova velika prednost je što podnosi temperaturu do čak -10 stupnjeva.

Heba je biljka koja voli hladnija i svijetla mjesta i najviše joj odgovara temperaturu između 8 i 12 stupnjeva.

Žednjak ili sedum lijepu boju zadržava tijekom cijele godine i dobro podnosi niske temperature. Tek kada temperature padne ispod nule potrebno ga je malo zaštititi slamom ili lišćem. Ajanija cvate u rujnu i listopadu pa ju svakako posadite prije toga kako bi se primila na vrijeme. Najviše joj odgovara polu sjenoviti dio terase, a treba ju umjereno i redovito zalijevati.

FOTO: PIXABAY/DENDOKTOOR

Foto: The Spruce

Erika dobro podnosi zimu, a najviše joj odgovara temperatura od 5 do 15 stupnjeva.Pri odabiru pazite da nabavite one predviđene za sadnju vani. Izaberite  polu sjenoviti dio balkona i zalijevajte redovito i to odstajalom vodom. Počastit će vas  zvonastim cvjetovima bijele, roze ili crvene boje. 

Krizanteme su možda i najpopularnije jesensko cvijeće koje će cvasti do kraja jeseni. Ako ih sadite u tegle, izaberite one s protokom vode i birajte humusnu i rahlu zemlju. Potrebno je prihranjivanje svaka dva tjedna. Kako znaju ići u visinu, tako pripremite štap ili čvršću granu za podupiranje. Možda se oko nje treba mal potruditi no zahvalit će vam bujnim i bogatim cvjetovima u raznim bojama.

Foto: PEXELS / Kristina Paukshtite

S vremenom, ako se neka od biljki i osuši slobodno ju zamijenite maćuhicom koja je doista jedna od najotpornijih biljaka iako se to na prvi pogled ne bi reklo. S njima u tegli dočekat ćete i prve zimske dane. Potrebno ju je redovito zalijevati, a micanjem ocvalih cvjetova produžit ćete joj cvatnju.

Foto: Suttons

FOTO: PEXELS/ DOM J

Već sami pogled na našu galeriju će vas inspirirati da prvi slobodni trenutak iskoristite za posjet najbližem vrtnom centru!

Komentari