Balkoni u centru grada

Svi koji žive u gradskim središtima znaju vrijednost i blagotvorni učinak boravaka u prirodi, ali u tome teško da mogu svakodnevno i uživati. Balkoni u središtu urbanih središta obično su manjih površina, a mnogi su okrenuti i na prilično neuređene dvorišne strane, s pogledom na oronule okolne fasade.  Predlažem stoga nekoliko rješenja koja će pomoći stvoriti male oaze zelenila i mira u kojima će se moći mirno popiti jutarnja kava usred ,džungle’ asfalta i betona te tipičnih gradskih zvukova automobila, tramvaja i užurbanog mnoštva koje uvijek kao da nekamo kasni…

IMG_7190

Mali balkoni ,vole’ željezni i drveni namještaj na rasklapanje, a ako ima dovoljno  prostora, i manju sofu-dvosjed ili klupu s udobnim jastucima. Na manjim i laganijim stolicama na rasklapanje dobro će ,sjesti’ jastučići koji se vežu za noge i naslone – preporučam uskladiti njihove boje i dezene sa stolnjakom. Na manjim balkonima dobro je izabrati stolice i stol u kompletu – iste linije i boje, a i općenito preporučam izbjegavanje prevelikog šarenila.

Keramičke podne pločice neka budu manjih dimenzija, a ako su tekstilni dodaci i cvijeće raznih boja, bolje je izabrati jednobojne.  Na gradskim balkonima sve će se češće naći i drvene podne obloge u vidu užih paralelno postavljenih dasaka. Ispod stola mogu se naći lagani pamučni tepisi, s diskretnim uzorcima jednobojnih pruga, što će balkon vizualno povećati.

Maleni balkoni prvenstveno osvajaju svojim šarmom i udobnošću – zato je dobro imati spremište (unutrašnjost klupe, niža komoda) u koje će se odlagati dekice, čaše, svijeće protiv komaraca, dodatni jastučići…

IMG_7191

Glavni dekor neka budu lončanice smještene u istovjetne metalne ili glinene lonce za cvijeće, ili prazne krletke za ptice. Osim začinskog bilja, za koje je dobro odvojiti jedan od kutova, na manjim balkonima će zanimljiv dekor biti i posađene malene papričice i mini rajčice. Osim cvijeća i bilja, uvijek dobrim dekorom će se pokazati i pokoji tanjur ili zdjela s voćem.

  1.  Manji gradski balkoni nisu mjesta na kojima će elegancija biti na prvom mjestu, već radije naglasak stavite na šarm i udobnost.
  2. Ako odaberete željezni namještaj, uskladite njegovu boju s bojom postojeće željezne ograde.
  3. Manji balkoni i lođe mnogima služe kao mjesto za odlaganje stvari koje ne koristimo, sušenje rublja, pa čak i za smještanje dodanog hladnjaka… čime gube svoju dragocjenu funkciju prostora za opuštanje i uživanje.

 

Savjetujem da za odlaganje stvari svakako koristite druga rješenja u samom interijeru (dodatni ormari koji služe kao smočnica, sušilice rublja koje zamjenjuju užad za rublje i sl.), a ako u interijeru nikako ne postoje prostorne mogućnosti, tada predlažem da se primjerice dodatni hladnjak ,obuče’ u zatvoreni ormar boje zida, čime će se minimalno vizualno isticati.

Komentari