PRIVATNOST NA BALKONU: ideje kojima ćete se sa stilom i zauvijek oprostiti od znatiželjnih pogleda

Balkoni i terase naše su oaze na otvorenom, no često smo preblizu susjeda ili ulice pa nije lako postići željenu privatnost i mir. Zaštitite se od znatiželjnih pogleda ovim praktičnim rješenjima!

 


Sanjate li o balkonu ili terasi koja bi bila vaš mali privatni raj zaklonjen od pogleda susjeda iz okolnih stanova i prolaznika na ulice? Tako bi vanjski prostor postao mirna oaza u koju se sklonimo kad želimo pobjeći nakon rutine dana. Za to će nam svakako trebati privatnost. Pronašli smo ideje koje će vam pomoći da postignete svoj cilj i već ovog ljeta uživate u intimnijem prostoru.

Ova rješenja nisu za stvaranje ‘bunkera’ – i dalje će to ostati vanjski prostor na koji možete izaći i udisati svježi zrak, a da niste prisiljeni neizbježno pozdraviti susjede jer “oni su tu” ili se praviti da niste vidjeli prolaznike na ulici, tik do vaše terase ili balkona.

Foto: El Mueble

STEKNITE PRIVATNOST ZAVJESAMA

Jednostavne i vrlo lagane zavjese koje vise s rešetki pružit će vam privatnost na terasi. One će biti okomiti vizualni zaslon koji vas također može zaštititi od sunca. Savršene su za pergolu ili natkrivenu terasu. Osim toga, učinak zavjese koja vijori na povjetarcu je opuštajući. Odaberite tkaninu otpornu na sunce kako bi uvijek izgledali kao prvog dana.

Foto: El Mueble

ZAŠTITA PRIRODNIM MATERIJALIMA

Grančice odnosno rolice od trske ili bambusa još su jedna idealna opcija za postizanje više privatnosti na vašoj terasi ili balkonu na jednostavan i ekonomičan način. Ovakva rješenja prikrivanja fiksiraju se na postojeću ogradu vezicama i postižu svoj cilj zaštite, a i imaju i dodatni estetski rezultat. Možete birati sintetičku verziju od bambusa ili trske (u PVC materijalu), koja je dostupna u bojama; ali bez sumnje, prirodna daje više šarma i ugode prostoru.

Foto: El Mueble

ZELENI PARAVAN OD BILJA

Idealno za terasu ili balkon: formirajte biljni paravan s visokim biljkama na terasi kako biste stvorili pregradu koji vas oslobađa osjećaja izloženosti. Birajte sorte visokih biljaka u loncima oslonjenim na tlo ili niže grmolike biljke ako se paravan nalazi na već postojećem zidu u prostoru.

Naravno, potrebno je posvetiti odgovarajuću brigu kako bi biljke mogle podnijeti različite klimatske promjene.

Foto: El Mueble

Ideja zelenila kao paravana može se kombinirati s visoko postavljenim teglama ili žardinjerama koje omeđuju terasu ili balkon. Tako zelenilo onda čini samo dio priče o stvaranju zaklona od neželjenih pogleda.

Ovo rješenje s žardinjerom i biljem integriranom u ogradu čini prostor za sjedenje malo višim i na taj način zaštićenijim od znatiželjnih pogleda.

Foto: El Mueble

 


PVC ILI DRVENE REŠETKE

Rešetke koje se koriste na otvorenom kao pregrade mogu biti od PVC-a ili drva. Ove druge, od drva, zahtijevaju pomnije održavanje nego prve. Obje vrste rešetki se koriste za izradu ograde ili potporne površine i na dekorativan način daju privatnost prostoru. Ovisno o gustoći tkanja, mreža će omogućiti da se kroz nju više ili manje vidi. Iza nje je najbolje postaviti zaštitnu mrežu, što dodaje privatnost ili primjerice biljke ispred. Penjačice i puzavci su izvrsna kombinacija s ovakvom mrežom.

Foto: El Mueble

DRVENE LETVICE

Slaganjem drvenih letvica u panel, stvorit ćete pregradu i postići željenu privatnost. Ovakve ograde možete nabaviti i gotove, a najbolje je koristiti vrste drva kao što je tikovina jer su otpornije na vlagu kao i jako sunce.

Foto: El Mueble

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari